Bluray lemez rippelése

Úgy döntöttem, hogy néhány filmről csinálok biztonsági másolatot egy külső merevlemezre, mert ott könnyebb rendszerezni, és számomra kényelmesebb így a filmek kezelése.

Szóval főleg a HD filmek rippelésével foglalkoztam ma, azaz bluray formátumból .mkv-t készítettem, ennek menetét szeretném leírni nektek. Első lépésben elő kell valahogy kerítenünk a film alkotóelemeit. Erre a célra van egy nagyon okos kis program, amit tsMuxernek neveznek és a következőképpen kell használni:

Fájl kiválasztása

Elindítjuk a GUI-t, azaz a grafikus interfészt, s az inputnál betallózzuk a Bluray lemez BDMW/STREAM mappájában lévő egyetlen fájlt, ami nálam a 0001.m2ts nevet viseli.
Videósávok és hangsávok kiválasztása

A Tracks résznél szépen kilistázza, hogy milyen fájlokat tartalmaz az előbb betallózott konténerfájl, ezeket fogjuk kiexportálni, demuxálni. Engem csak a videofájl és az angol hangsáv érdekelt, így csak azokat pipáltam ki.
FPS

Az Outputnál állítsuk át a TS muxingot Demuxra, adjuk meg hova tegye a fájlokat, a meta információk közül jegyezzük meg az FPS értékét, s kattintsunk a Start demuxing gombra. Ezután pár percig el lesz foglalva magával, majd a megadott mappában létrejönnek a fájlok, esetemben 00001.track_4113.264 és 00001.track_4353.dts néven.
Most, hogy megvannak a filmünk fő alkotóelemei, valahogyan bele kell tenni őket egy .mkv fájlba, ami az .m2ts-hez hasonlóan, szintén egy konténerfájl. Ebben fog nekünk segíteni az mkvmerge, ami az mkvtoolnix része.
A program GUI-je hasonlóan néz ki, mint a tsMuxer, azonban ezzel a programmal nem tudunk exportálni, csak importálni és törölni. Ezért is kellett a tsMuxer az előző művelethez.
Üzenet

Fájlok megnyitása

Nyissuk meg a programot, s értelemszerűen az Inputnál tallózzuk be az előző lépésben demuxált fájlokat. Ha feldobna egy, a képen látható ablakot, akkor okézzuk le.
Beállítások

A Tags, chapters and tags résznél tudjuk állítgatni a videó, a hang, illetve a felirat tulajdonságait, de általában az alapbeállítások jók szoktak lenni.
Mivel én nem szoktam megelégedni az alapbeállításokkal, ezért ki szoktam tölteni egy-két helyen a következőképpen:
Videofájl
General track options
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a videósáv lesz látható a filmben.)
Format specific options
– Display width/height: 1920 x 1080 (ide írhatunk képarányt is, én a videó eredeti felbontását szoktam beírni.)
– FPS: 23.976 (ha az elején feldobja az említett ablakot, akkor a videó eredeti FPS-ét be kell ide írni, hacsak nem akarod, hogy 25 FPS-sel készítse el a filmet.)
Hangfájl
General track options
– Language: eng (English) (hangfájlban hallható beszéd nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a hangsáv lesz hallható a filmben.)
Feliratfájl
General track options
– Language: hun (Hungarian) (feliratban olvasható szöveg nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a felirat lesz látható a filmben.)
Kimeneti fájl

Az Output filename-nél adjuk meg milyen néven és hova mentse az .mkv fájlt, majd kattintsunk a Start muxing gombra. Pár percen belül el is készül az .mkv fájlunk. 🙂
Ha utólag ki szeretnénk valamit törölni az .mkv fájlból (teszem azt egy feliratfájlt), akkor egyszerűen vegyük ki a pipát az adott elem elől, s így kattintsunk a Start muxing gombra.
Megj.: A cikk kizárólag Bluray formátumú filmek rippeléséről szól. Ha hibát találtok, azt kérem jelezzétek hozzászólás formájában. 🙂

5 thoughts on “Bluray lemez rippelése

  1. A cikket inkább muxolásnak kellett volna elnevezni. Kiszedsz egy video meg egy audio steamet és berakod egy másik konténerbe. Ennyi történt. Az fps átállításával pedig csak óvatosan. Ilyenkor szerintem csúszkálni fog a hang. Szerintem…

  2. Visszajelzés: ittahelye.hu
  3. [re=8685]:-)[/re]: Az fps-t pont azért kell mkvmergénél beállítani, hogy ne 25fps-el készítse el az .mkv fájlt, mert akkor csúszni fog a hang. Persze ha eredetileg 25fps a film sebessége, akkor nem kötelező beállítani – hisz az mkvmerge alapértelmezetten 25fps-el dolgozik, erről a felbukkanó ablak tájékoztat is -, de aki akarja, ennek ellenére kitöltheti.

  4. Visszajelzés: Így rippelj Bluray lemezt « modell03 blog
  5. Kedves thomasrc!
    Nem tudom, visszaolvasol-e még ide, de lenne egy kérdésem a leírással kapcsolatban: mi a teendő akkor, ha a BDMV\STREAM könyvtárban nem egy nagy, hanem több, relatíve kisebb .m2ts fájl található? Ugyanis szinkront szeretnék levenni a lemezről, de mivel egyik fájl sem tartalmazza egyben a szinkront, ezért utána kéne összeilleszteni a darabokat? Mert hiába töltögetem be az .m2ts-eket, egyben nem fogja leszedni nekem a tsmuxer.
    Tudsz ebben segíteni? Köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .