Böngészők Linux-ra: Chrome és Chromium

A Google Chrome sokak szerint a legjobb böngésző, amely jelenleg elérhető a felhasználók számára Windows-on és Mac-en. Linux-on már kicsit más a helyzet, mivel sok disztró nem támogatja a Chrome-ot jelenlegi állapotában. Ezért jött létre részben a Chromium.

A Chromium:
 
A Chromium egy nyílt forráskódú változata a Chrome-nak. Mivel teljesen nyílt forráskóddal dolgozik, ezért rengeteg Linux disztró szoftverraktárában érhető el alapértelmezett módon, így nem kell weboldalakra járkálni és telepítőfájlokat letöltögetni. A Chromium egyébként elérhető Windows és Mac platformokon is, tehát ott is lehet használni, ha valakinek megtetszik, azonban nem olyan egyszerű a telepítése.
A legtöbb Linux disztrón egyszerű dolgunk a Chromium telepítésekor, mivel megnyitjuk a szoftverraktárat, rányomunk a telepítésre és dolgunk már be is fejeződött. Ubuntu rendszeren például az Ubuntu Szoftware Center-t kell megnyitni és onnan telepíthetjük. A telepítés után egyből meg is kapjuk a biztonsági frissítéseket hozzá és már használhatjuk is a Chromium-ot.
Windows-on és Mac-en már problémásabb a helyzet, mivel csak különböző, kezdetleges ’’build’’-ek, avagy prototípusok érhetők el és ezek nem frissülnek automatikusan, mivel a frissítő egy zárt forráskódú komponense a Google Chrome-nak.

A Chrome:
Ha Google Chrome-ot szeretnénk Windows-on, akkor el kell látogatnunk a hivatalos weboldalra és le kell töltenünk egy csomagot. Ez konfigurálni fog egy hivatalos Google szoftverraktárat, amely lehetővé teszi, hogy a frissítések megjelennek a disztrónk csomagfrissítőjében. Erre azért van szükség, mert zárt forráskódú részek is vannak a Chrome-ban, mint említettük. Windows-on és Mac-en viszont könnyű dolgunk van a Chrome-al, hiszen a weboldalról letöltjük a telepítőt és minden frissítés érkezni fog.
 
A Chromium egy praktikusabb választás a Linux felhasználók számára, mivel lehetővé teszi az olyan disztrók számára, amelyek nyílt forráskódú szoftvereket kezelnek csak, hogy a Chrome-al szinte azonos böngészővel rendelkezhessenek. Az ilyen disztrók alapértelmezett böngészőként is beállíthatják a Chromium-ot az eddigi Firefox helyett. Ha tehát valaki inkább a nyílt forráskódú szoftvereket szereti és nem preferálja a zárt forráskódú komponenseket, akkor a Chromium az ideális választás.
Azoknak, akiknek viszont nem fontos a nyílt forráskódú szoftver, azok számára a Chrome jobb választás lehet. A Chromiumból ugyanis hiányzik AAC, H.264, és MP3 kodek, a fejlett Adobe Flash Player, a Google frissítések és a Security Sandbox is, amelyek azért elég fontos kiegészítők, viszont sajnos zárt forráskódú komponensek.

Ha bár nem Google ’brand’ (márkájú) a Chromium, nagyonis olyan érzetet és élményt kínál, mint a Chrome és a legtöbb Linux disztróra egyszerű és praktikus választásnak bizonyul, mivel nem kell vesződni a telepítéssel. Érdemes kipróbálni legalább egyszer!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .