ChatGPT: egy hasznos vagy ijesztő találmány?

chatgpt

Nem is olyan rég még fogalmunk sem volt róla, hogy mi az a ChatGPT, azt pedig végképp nem gondoltuk, hogy az élő emberi társalgáshoz nagyon hasonló beszélgetést fogunk lefolytatni a számítógépünkkel.

Pedig ez ma már valóság, ami ijesztő, ugyanakkor izgalmas, arról nem is beszélve, hogy most még csak találgatni tudunk milyen változásokat fog ez elindítani a világban. 

Ebben az írásunkban kicsit részletesebben górcső alá vesszük ezt a témát átfogó képet adva arról, hogy mi is pontosan ez az újítás, ami ennyire hirtelen berobbant a köztudatba, és mit érdemes tudni róla.

Mi az a ChatGPT? 

 

A ChatGPT lényegében nem más, mint egy nyelvi modell, amit azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy javítsa az emberek, illetve a számítógépek közötti kommunikációt. A mesterséges intelligencián (MI) alapuló technológiák alapvetően nem újkeletűek, ugyanis már eddig is a mindennapjaink részét képezték. A mostani fejlesztés azonban mégis valami egészen más.

A ChatGPT képes arra, hogy az emberek közötti társalgáshoz nagyon hasonló kommunikációt folytasson le velünk. Válaszol a kérdéseinkre, tanácsokat, javaslatokat ad, sőt el is beszélget velünk egy adott témában.  

Mit érdemes tudni az OpenAI-ról? 

A ChatGPT-t az OpenAI fejlesztette ki, a világ egyik leghíresebb mesterséges intelligencia kutatóintézete, amit Elon Musk, Sam Altman és Greg Brockman alapított 2015-ben. A vállalkozásuk elsődleges célja az, hogy a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket kiaknázzák, és ennek köszönhetően az emberi élet számos területén pozitív változásokat hozzanak.

A legfontosabb tevékenységük az MI folyamatos fejlesztése – ennek alapján született meg a ChatGPT is -, illetve a fejlesztések széles körben való terjesztése, hogy az újítások mindenki számára elérhetőek legyenek. Egy nonprofit szervezetről van szó, ami azt jelenti, hogy az alapítók az általuk kifejlesztett technológiákat az emberiség javára, bevételszerzési szándék nélkül kívánják felhasználni. 

Hogyan működik a ChatGPT

A ChatGPT egy nyelvi modell, ami azt jelenti, hogy egy hatalmas adatbázis áll rendelkezésére, ebből nyeri ki az adatokat, amikor például kérdezünk tőle valamit. Ebben az adatbázisban található szöveges tartalmakat használja fel, hogy megértse mit mondunk neki, illetve akkor is ezekhez az adatokhoz nyúl, amikor megfogalmazza számunkra a válaszát. 

chat gpt

Tulajdonképpen több száz paraméter áll rendelkezésére ahhoz, hogy az általunk írt szövegeket elemezze, megértse, illetve ő maga is saját szövegeket generáljon. A modellen különböző “tréningeket” alkalmaznak, a tanítás során pedig Wikipédia szövegek, könyvek, újságcikkek, illetve egyéb nyelvi tartalmak kerülnek felhasználásra.

A tanítás során fejlődik a modell algoritmusa, ennek köszönhető, hogy az emberi beszédhez egyre hasonlóbb szövegeket alkosson. Amikor megfogalmazunk egy kérdést, akkor a modell elemzi azt, majd pedig a korábban tanult információi, ismeretei alapján válaszol nekünk. Így születik meg a mesterséges intelligencia beszélgetés

És itt még nincs vége, ugyanis a ChatGPT nemcsak arra képes, hogy válaszokat adjon nekünk, hanem speciális feladatok elvégzésére is képes.

Le tudja például fordítani a szövegeket idegen nyelvre, párbeszédet tud generálni, szövegértési teszteket tud megoldani. Sőt akár cikkeket is tud írni, bár ezeket le kell ellenőrizni publikálás előtt, ugyanis korlátozott információkkal rendelkezik a világról, és nem mindig naprakész a tudása. 

Miért hasznos a mesterséges intelligencia beszélgetés

Az MI beszélgetésekre már eddig is lehetőség nyílt a weboldalakon. Amikor egy felugró ablakban megkérdezi tőlünk egy ügyfélszolgálati ügyintézőnek tűnő személy, hogy miben segíthet, és mi leírjuk a kérdésünket, kérésünket, ő pedig válaszol, akkor valójában egy mesterséges intelligencia beszélgetést folytatunk, ahogy azt a ChatGPT-vel tesszük.

mesterséges intelligencia beszélgetés

Elvégre a másik oldalon nem egy valós, húsvér ember van, hanem egy chatbot, ami arra lett kifejlesztve, hogy a felhasználói felületeken vagy az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül kommunikáljanak az emberekkel.  

Az MI tehát lehetőséget ad arra, hogy a cégek, vállalkozások a nap 24 órájában ki tudjanak szolgálni minket az online felületeiken. Lehet ugyanis, hogy épp hétvégén találunk rá a weboldalukra, és vannak kérdéseink a termékekkel, árakkal vagy a vásárlással kapcsolatban.

Ilyenkor hiába is telefonálunk az ügyfélszolgálat nem biztos, hogy elérhető lesz, arról nem is beszélve, hogy sokan nem szeretnek telefonon keresztül kommunikálni. Egy felugró ablakba viszont nem tart semeddig beírni, hogy mit is keresünk, vagy mire vagyunk éppen kíváncsiak.

A mesterséges intelligencia beszélgetés pedig, mintha egy igazi emberrel beszéltünk volna. Ez nekünk is jó, hiszen szinte azonnal hozzájutunk a kért információkhoz, és a cégeknek is jó, hiszen nem veszítenek vásárlókat azért, mert épp nincs “élő” kiszolgálás, tájékoztatás. 

A ChatGPT az életünk számos más területén is óriási segítséget nyújt, hiszen bármire is vagyunk kíváncsiak, egyszerűen csak megfogalmazzuk a kérdésünket, és pár másodperc múlva máris megkapjuk rá a választ.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg időt tudunk megspórolni, mert bár a Google keresőjében bármire rá tudunk keresni, hogy megkapjuk a szükséges információkat róla, de ehhez sok esetben rengeteg cikket kell végignéznünk.

A nyelvi modell leegyszerűsíti a folyamatot, hiszen az adatbázisát felhasználva válaszol a feltett kérdéseinkre, ráadásul úgy, hogy a leglényegesebb adatokat közli, amiket strukturáltan, pontokba szedve jelenít meg. 

Továbbá az is a ChatGPT sajátossága, hogy számos témában képes javaslatokat, tanácsokat adni számunkra ezzel megkönnyítve a döntésünket. Ha például éttermet keresünk, akkor megjeleníti az adott területen elérhető vendéglátóhelyeket, és azokat javasolja közülük, amelyek a legjobb értékelést kapták.

Ha mobiltelefont szeretnénk vásárolni, ez esetben is számíthatunk a ChatGPT segítségére, képes ugyanis készüléket ajánlani az adott árkategóriában, annak előnyei, illetve hátrányai alapján. Ha nem tudjuk, hogy valamelyik egészségügyi problémánkkal hova kell fordulnunk, akkor a ChatGPT javasol számunkra orvost.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .