CheckGmail az Ubuntu új értesítésével

A Google levelező szolgáltatását, a Gmail-t azt hiszem senkinek nem kell bemutatni aki egy kicsit is jártas a web világában, rengeteg felhasználóval büszkélkedhet. Napjaink felgyorsult kommunikációjának hála egyre több és több levél érkezik a postaládánkba, és itt most nem a kéretlen levelekre (spam) gondolok első sorban.
Aki érdeklődik az Ubuntu vagy más szabad szoftverek fejlesztése iránt, valószínűleg több levelezőlistára is fel van iratkozva. Senkinek nincs ideje és kedve napjában többször is a postaládáját vizslatni, hogy megjött-e a várt levél. Erre nyújtanak megoldást az email ellenőrzők.
Az Ubuntun is számos ilyen létezik, a Gmail-es fiókot használók között talán a CheckGmail a legkedveltebb. Amivel én is elégedett vagyok, egy valamit leszámítva. Nem használja a Jaunty Jackalope kiadásban debütáló új értesítés rendszert, a notify-osd-t. A következő leírás erre a problémára nyújt segítséget.

A CheckGmail alap értesítője:

old
A régi értesítés

Az új értesítő amit be fogunk állítani:
new
Az új értesítés

Akkor vágjunk is bele:

 1. Telepítsük a CheckGmail-t , ha még nincs
  terminálba:

  sudo apt-get install checkgmail
 2. Telepítsük a libnotify csomagot
  terminálba:

  sudo apt-get install libnotify-bin
 3. Nyisd meg a CheckGmail beállításait
 4. A „felugró ablak mutatása levél esetén x másodpercig” értékét állítsd nullára
 5. A következő parancsot másold a „Parancs végrehajtása új levél esetén” mezőbe, viszont itt választás elé állítalak. 🙂

Ha angolul szeretnéd az értesítést:

if [ %m = 1 ] ; then mess="Message"; else mess="Messages"; fi; notify-send "You Have %m New $mess" -i /usr/share/app-install/icons/gmail-notify-icon.png
 

Ha magyarul akkor pedig ezt írd be:

notify-send "%m új üzenete érkezett" -i /usr/share/app-install/icons/gmail-notify-icon.png

Nem kell megijedni, hogy a magyar verzió rövidebb, ez a nyelvi különbségből adódik. Míg nálunk teljesen mindegy, hogy 1 vagy 10 üzenet érkezett, akkor is „x üzenet érkezett” lesz az értesítés. Az angolba 1 üzenet estén „You have 1 new message”, több üzenet esetén: „You have 10 new messages’ lesz az üzenet.
Az írás eredetileg a ricsi-pontaz.extra.hu oldalon jelent meg.

16 thoughts on “CheckGmail az Ubuntu új értesítésével

 1. Egy jelentéktelen kérdés: Mit tegyek akkor,ha egy kékes átlátsó háttér van beállítva panelnak és a tálca háttérszínének beállítása gombnál hiába adok meg színt, az iko háttere továbbra sem változik?

 2. Itt a bug róla: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/checkgmail/+bug/236046
  És itt egy workaround:
  „As a workaround you can install gnome-color-chooser, launch it, go to the Panel tab and set a color for Panel > normal > background.”
  Magyarul telepítsd a gnome-color-chooser-t, a Rendszer/Beállítások alatt lesz. Majd a Panel fülön a Panel normál hátterét változtasd meg. Kipróbáltam, működik.

 3. …azt leszámítva, hogy ha a háttér egy átlátszó,színátmenetes png-t állítasz be panelháttérnek,akkor búcsútmondhatunk az átlátszóságnak (miért nem kezeli)

 4. Visszajelzés: ittahelye.hu
 5. charlie!
  Azt nem lehet elérni valahogy, hogy a gmailben használt saját domaint is figyelni tudja?

 6. [re=7420]tom[/re]: Google Appsra gondolsz? A teljes email címet add meg felhasználónévnek és elvileg megy.

 7. charlie:
  megpróbáltam, mielött hozzászóltam volna de nem megy sajnos 🙂
  azért köszi a választ

 8. az miért van, hogy bármilyen ilyesféle e-mail checkert próbálok, egyik sem tud csatlakozni a gmail accountomhoz?
  win7 nél digsby progival megy

 9. Hali!
  Ubuntu 9.10et szeretnék felrakni a gépre ,32 bites xp mellé, le is töltöttem,64 bites ubuntut,kiirtam már 3 cdre,dvd verziót dvdre,de miután ujraindul a gépem, és kiválasztom a nyelvet+ telepítést, egy fekete képernyő fogad,egy villogo kurzorral. A gépem 64 bites, hp 4710s, szoval nem tudom,h mi a baj. Havernek eezek a lemezek legalább kiirták, h nem 64 bites rendszere van,de nekem semmi hibaüzenet nincs és leáll a dvd rom is . Valaki esetleg tudna nekem segiteni:S?

 10. [re=7693]mityok[/re]: Ennyi információból kicsit nehéz megfejteni a hiba okát. A mail-notification nálam szépen megy, ubuntu9.10, gmail. Nálad mik a beállítások ennél az alkalmazásnál (mail-notification)?
  Levél-értesítésnek nevezi a szoftverközpont.

 11. Hali
  Sikerült feltelepiteni , csak a telepitöben f6után kellett egy beállitást megváltoztatni. Viszont,miután felment az os, ujjabb problémák merültek fel. A broadcom wireless kártyámat nem tudom beüzemelni, olvastam neten pár leírást, h mit kellene csinálni,pl nekem nincs olyan,h adminisztráció/ windows wireless driver, tudom,h legyen fel kell teelpiteni az ndisgtk-t,bár nem tudom,h mi is az valójában,leirásokbol megprobálkoztam vele, és azt kaptam hibaüzenetnek,h nem található és nem lehet feltelepiteni. Valaki találkozott már ilyen esettel? Hogy lehet ezt felrakni? Vagy vmi más módszer a wifi beinditásához? Itt ugrálok linux-windows között, h nézzzem a neten és probáljam linuxon, u.i csak wifis netem van itthon, ami meg csak xp alatt megy..:S
  Jah, uj reakció, miután ujrainditottam a gépem, hiába van feltelepitve az ubuntu,amint kiválasztom ,h ö induljon el boob után, fehér kurzor villok felete képernyőn. :S
  Lövésem sincs,h miért,nem állitottam át semmit sem se linux,se xp alatt. Mintha elszállt volna az egész. Bár boot után felajánlja,h öt inditsam el:s Nem érttem.

 12. [re=7928]kokendy[/re]: mindent jól állítok be a progiban (mármint felhasználónév, password, stb..) érdekes az is, hogy kipróbáltam haverom fiókjával, ami neki működik (ugyanez a progi), nálam nem volt jó. kipróbálta ő is az én fiókomat és nem volt jó neki, úgyhogy nem értem…

 13. Sziasztok!
  A „parancs végrehajtása rákattintáskor” parancsot megadtam nyitásra, de kéri a jelszavamat. Miért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .