Home / Linux / Debian / Debian 5 Lenny telepítés

Debian 5 Lenny telepítés

A most következő leírás képekkel illusztrálva mutatja be az egyik legelterjedtebb GNU/Linux disztribúció, a Debian telepítéstét.

Először is a Debian CD és DVD formában is letölthető a következő linkekről HTTP/FTP vagy P2P protokoll segítségével

Most keressük meg a mi számítógép architektúránkhoz illőt.

De a letöltés elkezdése előtt több image fogad minket, mind a CD, mind pedig a DVD formátum esetén, ennek az az oka, hogy a lemezekre a programok népszerűségük alapján vannak besorolva, magyarán az első adathordozón vannak a legnépszerűbb a másodikon pedig a kevésbé népszerű alkalmazások. A Debian telepítéséhez természetesen nincs szükség az összes kép-file-ra, hanem a DVD formátum esetén az első, a CD formátum esetén pedig az első két image-re.

A telepítés előtt erősen ajánlott biztonsági másolatot készíteni a dokumentumainkról

Most pedig, hogy túl vagyunk a letöltésen írjuk ki a image-eket. Ha ezzel is megvagyunk. Állítsuk be a számítógépet, hogy az optikai meghajtóról boot-oljonak, tegyük be a lemezt, és a boot-folyamat végén a következő kép vár minket.

Debian telepítő CD boot menü
Debian telepítő CD boot menü

Én a Graphical install-t választottam, ehhez legalább 128 MB RAM szükséges, a sima install-hoz 32 MB is elég, de ne feledjük az alapértelmezett Gnome asztali környezethez ajánlott legalább 256 MB RAM. Szóval ha ennél kevesebbel rendelkezünk akkor az Xfce, és LXDE asztali környezettel ellátott verzió ajánlott amit szintén a fenti linkékről tudunk letölteni. Ha a síma Install-t választjuk akkor is hasznos lehet ez a leírás, mert a telepítés lépései mind két estben azonosak. Ha jobban érdekel a rendszer követelmény akkor itt nézz utána.

Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Most, hogy elindult a telepítő, válasszuk ki a telepítés nyelvét.

Billentyűzetkiosztás kiválasztása
Billentyűzetkiosztás kiválasztása

Most pedig a billentyűzet kiosztás nyelvét kell beállítani.

CD-ROM érzékelése és csatolása
CD-ROM érzékelése és csatolása
Gép nevének megadása
Gép nevének megadása

A telepítő a gépnévhez automatikusan beírja a debian-t, ha csak nincs rá külön okunk, hogy megváltoztassuk akkor nyugodtan fogadjuk el, és lépjünk tovább.

Tartománynév megadása
Tartománynév megadása

Most a domain név beállítására van lehetőségünk, ha csak nincs különösebb okunk ennek a mezőnek a kitöltésére, akkor hagyjuk üresen és lépjünk tovább.

Partícionálás indítása
Particionálás indítása
Partícionálási mód kiválasztása
Particionálási mód kiválasztása

Most elérkeztünk a particionáláshoz. A particionálás lényege, hogy egy partíciós táblát hozzunk létre a merevlemezen, majd lemezrészeket alakítunk ki rajta amely adattárolásra alkalmassá teszi azt. Ha van másik operációs rendszer a merevlemezen, vagy egy olyan partíció amit nem szeretnénk felülírni, vagy az uj rendszerünk könyvtárait külön partícióra szeretnénk tenni akkor válasszuk a kézi lehetőséget. Én is így tettem.

Lemezek partícionálása
Lemezek particionálása

Ezen a képen a számítógéphez csatlakoztatott merevlemezeket láthatjuk, illetve ha vannak akkor a rajta lévő partíciókat. Most válasszuk ki azt amelyikre a Debian-t telepíteni akarjuk, majd lépjünk tovább.

Üres partíciós tábla nyitása
Üres partíciós tábla nyitása

Mivel az én merevlemezem teljesen üres létre kell rajta hozni egy partíciós táblát, tehát válasszuk az igent, majd lépjünk tovább.

Lemezek particionálása
Lemezek particionálása

Az előző lépés hatására létrejött a partíciós tábla, most már elkezdhetjük a lemezrészek létrehozását, én a /boot könyvtárat tartalmazó partíció kialakításával kezdem a particionálást. Válaszuk ki az üres helyet majd lépjünk tovább.

Új partíció létrehozása
Új partíció létrehozása

Válasszuk az Új partíció létrehozása lehetőséget, és lépjünk tovább.

Partíció méretének beállítása
Partíció méretének beállítása

Most állítsuk be a partíció méretét, amely az én esetemben 0,3 GB, ez általában elég is neki. Az ajánlott méret 128 vagy legfeljebb néhány 100 MB.

Új partíció típusa
Új partíció típusa

Válasszuk most ki a lemezek típusát. Fontos tudni, hogy egy merevlemezen maximum 4 elsődleges partíció lehet, persze ez nem akadályoz meg minket abban, hogy több partíciót hozzunk létre mivel ha az egyik elsődleges helyére kiterjesztettet alakítunk ki, akkor azon 12 logikai partíció létrehozásra lesz lehetőségünk, az az összesen 15 partíciót tudunk létrehozni egy merevlemezen.

Partíció elhelyezkedése
Partíció elhelyezkedése

Válasszuk ki az elhelyezkedést, én a kezdetet választottam.

Partíció beállításai
Partíció beállításai

Most pedig állítsuk be az aktuális partíciót. Először is válasszuk ki a csatolási pontot két kattintással.

Partíció csatolási pontja
Partíció csatolási pontja

Itt válasszuk ki a /boot-ot, és lépjünk tovább.

"Boot" zászló
"Boot" zászló

Most pedig kattintsunk kettőt a boot zászló sorra, aminek a hatására be állapotba vált, majd lépjünk tovább.

Szerző Sipci1989

Olvastad?

Shoutcast 1.9.8 telepítése Debianra

Ha egyszerű módon szeretnénk megosztani másokkal az általunk hallgatott zenéket, netán saját internetes rádiót akarunk …

35 hozzászólás

 1. Szia Charlie! A megadott linkről letöltöttem a debiant, hogy kipróbálom. Egy F11-el bootoltam és ahogy leírtad be is jön a grafikus felület. Rákattintottam az Install-ra, de sajnos onnan se té se tova! Akármit is próbáltam meg nem akart feltelepülni. Lehet, hogy hibáztam valahol? Nem érdekes, mert csak ki szerettem volna a Debiant is próbálni, habár az Ubunum jelenleg is szuper, de hát a kíváncsiságom…Üdv csavi…

 2. Elég gáz ha már azt sem tudjuk hogy ki a szerző azaz hogy ki írta a cikket :-S

  Amúgy a jobb felső sarokban nekem nemigazán Charlie neve szerepel :-S

  Szerző: Sipci1989 Pfff

 3. Bocs..ezt nagyon elnéztem! Legközelebb jobban figyelek!

 4. Szia Sipci!

  Jómagam indowson (meg picit DOS-on) nevelkedtem, Linuxból még csak az UHUval volt dolgom, de érdekel a Debian is, mert sokan dicsérik. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: ennél az oprendszernél lehet váltogatni a nyelvek között? Vagy ha már egyszer feltelepítem egy nyelven, akkor az marad is? Tudom, valszeg hülye kérdés, de gondoltam, a linux esetében ez miért ne mehetne rugalmasabban, nem úgy, mint a vindóznál…
  Köszi!

 5. solt87: Természetesen lehet, annyiból áll az egész, hogy a megfelelő nyelvi csomagokat kell csak telepíteni. De ezt grafikus felületen is meg lehet tenni. (Bár nem minden nyelv áll egyforma szinten, mivel a közösség lokalizál)

 6. csavi: Heló. Kicsit bővebb információra lenne szükségem a gépedröl, illetve, hogy pontosan hol is akad el. Mert nekem nem egyértelmü, tehát, hogy hol is áll le a telepítés, meg próbáltad síma isntall-al is?

 7. csavi: Heló. Még annyit, biztos hogya géped architecturájának megfelelő lemezképet töltötted le?

 8. A gépem az egy “atomerőd”, biztosan bírná, hiszen a Linux szinte össze verziója megfordult már nálam kipróbálásra és működött is mindegyik. Asrock alaplap-4giga memória-a procit azt nem tudom. És 320 giga merevlemez. Az itt lévő képeken látszódó első képnél amikor ez nekem is bejött kattintottam az Installra, elindult és bejött volna a bootmenü, de ott megállt és nem tovább!
  De mondjuk lehet, hogy rosszat töltöttem le? A HTTP/FTP linkről vettem le, a sima live iso telepítőt.

 9. csavi: Innét töltsd le az 1. dvd-t (debian-502-i386-DVD-1.iso): http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.2/i386/iso-dvd/

 10. Köszönöm! Töltöm le!

 11. csavi: Heló. Mielőtt letöltenéd próbáld ki szerintem ezt
  A telepítés kezdésekor válaszd ki az Helpet majd nyomje F8-at, és írd be, hogy intall fb=false
  Csak egy tipp erröl a linkröl http://www.debian.org/releases/etch/s390/ch05s02.html.hu

 12. Szuper megoldás. Köszönet érte! Ki fogom próbálni, a linket pedig elraktam jó helyre, azért is Thanks…

 13. csavi: Heló. Ha a fenti sem műkdöik akkor “Ha több, mint 512M memória van a gépen és a telepítő megáll a kernel indításakor, előfordulhat, hogy egy indító argumentumot kell megadni a kernel által nézett memória korlátozására így: mem=512m.” Tehát Help—->F8—->install mem=512m

 14. Köszönöm a segítségeteket. A gépemen 4 giga memória van, ez nem okoz most már gondot és értem is, ahogyan le van írva. Már csak egy “bajom” van vele, hogy több, mint a fele lejött, amikor megszakadt, utána meg eltűnt a letöltésem. No nem baj kezdem elölről.

 15. sziasztok,
  én azzal küszködök, hogy amint eljutok a grafikus felülethez a billentyüzet angol kiosztásban megy csak tovább, illetve ha innen visszamegyek konzolra, akkor is ugy marad.
  probáltam lxde-t és xfce-t is a telepitövel, és a netinstall-al is, de minden esetben ugyanaz. A host ubuntu 8.04, most probálom megismerni a linux rejtelmeit, de azért nagyban megkönnyitené a dolgom, ha nem egyböl ezzel kéne kezdenem. probáltam egy reconfig-ot, hasztalan.
  ugyanigy vboxban ez a probléma egyébként nem jelentkezett ubi 9.04, slax és puppy esetében sem.
  segitséget köszönöm

 16. Szeva!
  Nekem a gondom csak annyi, hogy a billentyűzet kiosztásom US!!!
  Az xorg.conf-om pedig üres!!!
  Hogyan tovább?
  Kicsit nehézkes a használata…
  Most még annyit csináltam, hogy az Ubuntum xorg.conf-jábol kimásoltam, beillesztettem ezt a részt, de ez rész megoldás…
  A telepítés netinst cd volt…
  A gép Acer 5310.
  Sajna a sok próbálgatás közben volt egyszer már Lenny a gépen, az dvd-s telepítés volt, de arra nem emlékszem, hogy bajom lett vola…
  Az újrarakom az marad a vineseknek…
  Valami megoldásotok esetleg?

 17. A debian alapvetően nem a kezdőbb felhasználóknak van, hanem akik már használtak Linuxot. Szerintem inkább ubuntut használj, azzal egyszerűbb az élet.

 18. Hát kedves Charlie! Nem ezt kérdeztem:)
  Használtam már Ubuntut!
  Talán nem is vagyok annyira kezdő, csupán nem értem miért üres az xorg.conf és van us. billentyűzetem akkor ha netinst-tel telepítek, és miért nem üres, ha dvd-vel?!!!!!!!!!
  Amúgy meg megoldottam sk, csak elolvastam a válaszod, és sikerült a helyes szavakat beírnom a google-ba, és az dühében a jó megoldást dobta ki…:), amit eddig nem tett!!!
  Ezen is túl voltam már mikor ide írtam: dpkg-reconfigure xserver-xorg…:)
  Remélem egyértelmű voltam most és kapok választ?!!!
  u.i.:ne te mond meg hogy ubuntut, vagy debiant , vagy mit használjak!!!

 19. Kedves Charlie!
  Tegnap telepítettem a Debiant fel,és megdöbbenve tapasztaltam,hogy mikor meg akartam nyitni a meglévő NTFS partícióimat,amik már megvoltak, nem lehetett.Nem tudta mountolni sajnos.
  A partícionálásnál nem csináltam velük semmit,ezek windowsos partíciók voltak.

 20. Üdv mindenkinek,

  Nekem istikééhez hasonló problámám van: én cd-ről telepítettem a debiant (magyar nyelv, magyar billentyűzet), viszont a beállításoknál nálam is US az alap (és egyetlen) kiosztás. Adtam hozzá magyart, ettől függetlenül az Alttal előhívható karakterek (@, | stb) nem működnek, ami főleg terminálon hiányzik.
  Egy másik gondom, hogy az init és telinit nem akar működni (rendszergazda-terminálról próbáltam…).
  (Bár kezdő linuxos vagyok, azért uhu ugyanazon a gépen gond nélkül működött, szóval kicsit értetlenül állok a dolog előtt.)
  Minden segítséget köszönettel veszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás