Display Port 2: mi lett más és miért számít?

Display Port 2 HDMI

A VESA (Video Electronics Standards Association) még januárban bejelentette a Display Port legújabb változatát, a 2-es verziót. Ez azért jelentőségteljes, mert az új szabvány támogatni fogja a 16K-t is (igaz a megjelenítők még nem tartanak itt), továbbá vagy hagyományos Display Port csatlakozókat fog használni, vagy USB-C csatlakozókat. A megjelenés és terjesztés 2020 végére várható. De mi az a Display Port?Display Port 2
A Display Port egy olyan adatátviteli sztenderd, melyet főleg videóanyagok esetében használnak, viszont igen kevesen hallottak róla. Ha összevetjük a HDMI-vel, akkor nem sok különbséget fogunk találni a felszínen. A jelenlegi szabvány 60hz 8K minőségben képes adatot továbbítani, míg a jelenlegi HDMI 2.1 10K-t tud. A Display Port és érkezik nagyobb és mini csatlakozókkal egyaránt, továbbá ára sem különbözik sokban a HDMI kábelekétől. De akkor miért használják az emberek?
Nos, főleg a gamerek és a multimédiás anyagokkal dolgozók világában terjedt el a Display Port, ahol több monitorral is kell egy időben dolgozni. A HDMI-vel ellentétben, a Display Port-ot lehet fürtözni. Elég egy monitort egyetlen Display Port kábellel a gépbe dugni, a többi monitor képét pedig az első monitorból Display Port kábellel lehet biztosítani, tehát a sok kábel nem mind a gépbe megy, hanem a fő monitorba. Mindehhez persze legalább 3 monitor ajánlott, ami már magában is költséges, így inkább a fanatikusok számára nyújt igazi előnyt a Display Port. Ez azért is igaz, mert sok gyártó az olcsóbb videókártyákra, tévékre, egyebekre nem is szerel Display Port kimenetet, hiszen az átlag felhasználónak nem nagyon lesz rá szüksége. De akkor miért jelentős mégis a Display Port 2, ha már az elsőt se használják sokan?Display Port 2 VR
Az új szabvány 8K, 10K, és 16K-s anyagokat is támogatni fog 60 Hz frissítési ráta mellett, ami a jelenlegi szabványhoz képest nagy előrelépés. Adatátvitel terén 77.37 Gb/s sebességre lesz képes, továbbá HDR10 támogatottság is kerül bele. Mindez jól hangzik, azonban a Display Port igazi ereje akkor jön elő, amikor elkezdünk VR-ozni, itt ugyanis már szükség van a gyors adatátvitelre és a jó minőségre. A HDMI kábelek kicsit elmaradnak már e téren. A VESA szerint 4K 60Hz videóanyagot akár 2 VR headset-re is küldhetünk majd az új kábelek segítségével, ha fürtözni akarunk. Ígéretesnek hangzik tehát az új szabvány, és sokkal megbízhatóbbá fogja tenni a gaming-et és a VR-t is a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .