Drámain gyorsabb boot Ubuntu alatt

A Karmic volt az első lépcsőfoka egy új projektnek, amely drasztikusan le akarja csökkenteni a boot időt. Az Ubuntu fejlesztőinek célja, hogy a Lucid egy direkt arra kihegyezett célhardveren (Dell Mini 9) 10 másodpercen belül bebootoljon. Ha szeretnéd megnézni hogy halad a fejlesztés most lehetőséged nyílik rá.

Nem régiben egy olvasó, Eclipse, hatására megjelent egy cikk az OMGubuntu-n, Eclipse állítása szerint a módosítások elvégzése után 1 perc 4 másodperces eredeti boot ideje 45 másodpercre csökkent, ami majdnem 20 másodperces igen jelentős csökkenés. Az említett blog hozzászólói is mind hasonló eredményekről számoltak be egy-két kivétellel. Az én gépem eredeti boot ideje: 1 perc 12 másodperc volt, az új boot idő: 58 másodperc lett.

Telepítése

(Csak saját felelősségre! Biztonsági mentés ajánlott előtte)
A Karmicban sokkal egyszerűbb a PPA tárolók felvétele, nem kell kulcsot importálni, sources.list-et szerkesztgetni. Zárójelben megjegyzem, hogy ha el akarnák távolítani a tárolót, akkor ne a sources.list-ben keressük, mert a tárolókat külön-külön fájlokban tárolja a /etc/apt/sources.list.d mappában.
parancs:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-boot/ppa

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-boot/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-boot/ppa

Majd:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Gyakorlatilag készen is vagyunk. A változások 2-3 reboot után tapasztalhatóak, ennyi idő kell ugyanis, hogy optimizálni tudja a boot folyamatot.

9 thoughts on “Drámain gyorsabb boot Ubuntu alatt

 1. Szia.
  Kipróbáltam és nekem is működik. Fujitsu Siemens PI 2530 Laptopom van és az eddigi 52mp helyet most 35mp alatt elindul a rendszerem. Köszi, hogy közzé tetted!!

 2. Visszajelzés: ittahelye.hu
 3. Üdv!
  Úgy tűnik ezek erősen szaporodnak. Azért a blogolvasó lámák kedvéjért is érdemes lenne megjegyezni, ha jól látom ez egy klassz kis új kernelt hág a rendszerünk alá. Ami nagyszerű.
  Kösz a tippekért, a dist-upgrade -re és az add-apt-repo…. parancsról még foggalmam sem volt.
  Speciel én laptopon próbálok küzdeni a tuxonice project -el. De ha jók a megérzéseim mert velem van a zErő (gravitációs, mert mindjárt lehuppan a fejem az álmosságtól. B-) ) akkor úgy tűnik ha mindkettőt akarok kénytelen leszek kernelt forgatni.
  Lassan már sourcererezni kellene ilyen rendszer-projectek miatt a vanilla kernelt. Vagy van ötletetek hogy lehet ezt viszonylag normálisan megcsinálni hogy több ilyen is működjön?
  Előre is Köszi!
  Mindenkinek gyors indulást! B-)

  R

 4. [re=7253]RudyD[/re]: Ubuntuval se kapsz vanilla kernelt (sőt, talán egyik disztrában sincs default), mindenki belerakja a saját kis módosításait.

 5. [re=7255]charlie[/re]: Köszönöm a választ. Értem a célzást. B-) Gondoltam jelen kontextusban az Ubi Canonical által alap kernelére.
  Mindenesetre az alaptéma nálam még mindig az, hogy több ilyen kiegészítést hogy lehetne egyszerűen és folytatólagosan berakni a mindig frissülő kernelekbe, különösebb macera meg esetleg teljes kernel forrás letöltögetése nélkül. Ez a gyorsabb boot -olás felcsigázott, viszont jó lenne megcsinálni a laptopomon a hibernálást is normálisan. Arra meg állítólag a tuxonice való.
  Másik oldalon ott lenne az indoklás, hogy egy-egy frissítésért ne kelljen egész kerneleket lehúzni. Illetve ha jön a kernel, akkor ne kelljen annyi készet adni. Annyira még nem jártam át mélységeiben a témát, de a launchpad -on már próbálkozom.

 6. [re=7809]andacsi[/re]: a technológia biztosan, kérdés, hogy van hozzá kész tároló, vagy forrásból magadnak kell felrakni.

 7. Ezt én is megcsináltam, de miután friss telepítésem van, nem tett fel teljes kernelt, de pár kisebb dolgot igen. 1 perc 10 mp-ről 35-40mp-re csökkent a bootidő. Köszönöm a tippet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .