Driver integrálása Windows PE-ba

A Windows PE (Preinstallation Environment) egy lecsupaszított, Vista lapú OS rendszerkarbantartáshoz, telepítéshez, helyreállításhoz. Gyakorlatilag egy olyna Windows amit tudunk CD-ről, pendriveról, hálózatról indítani, hogy gépet telepítsünk, vagy épp helyreállítsunk. Mivel ez Windows Vista alapú, ezért a Vistás (esetleg XP-s) drivereket bele lehet integrálni, így pl. SATA vezérlőket, hálózati kártyákat. Ajánlott feltelepíteni a Windows Automated Installation Kit-et (AIK), melyben benne van a WinPE, valamint a WIM fájlok, (winPE, Vista telepítő) kezeléséhez szükséges segédprogramok. Ezt a Microsoft oldaláról letölthetjük.
Nyissuk meg a Start menü, Programok, Microsoft Windows AIK alól a Windows PE-eszközök parancssora-t, mely egy parancssori ablak, melybe be vannak állítva a szükséges extra változók.
Másoljuk a WinPe-t a c:\temp mappába (a mappa ne létezzen, az majd automatikusan létrejön), a következő paranccsal:

copype.cmd x86 c:\temp

Ahol a copype.cmd ami a WinPE-t átmásolja, az x86 a platform (32 bites, lehet még x64, mely a 64 bites rendszer) és a c:\temp ahová másolja.
Csatlakoztassuk fel a WIM imaget:

imagex /mountrw c:\temp\winpe.wim 1 c:\Temp\Mount

Ahol a /mountrw jelenti, hogy írásra-olvasásra, a c:\temp\winpe.wim, hogy melyik fájlt, az 1 az, hogy a wim fájlban levő melyik imaget (egy wim fájl többet is tartalmazhat!), a c:\Temp\Mount az, hogy melyik mappába.
Töltsük le az internetről azokat a drivereket amik szükségesek, majd csomagoljuk ki őket a temp mappában egy driver mappbába (akkor jó, ha lesznek ott inf kiterjesztésű fájlok). Ha ez megvan, akkor integrálhatjuk is a WinPe-be:

peimg /inf=C:\Temp\Driver\FOLDER\*.inf /image=C:\Temp\Mount
 

Ahol, a /inf= jelenti azt, hogy hol vannak az illesztőprogramok, és az /image azt, hogy hova mountoltuk fel a wim iamget előzőleg.
Ha kész az integrálás, akkor csatlakoztassuk le az imaget, és mentsük is a változtatásokat:

imagex /unmount /commit C:\Temp\Mount

ahol a /unmount /commit jelenti azt, hogy lecsatlakoztatjuk, és érvényesítjuk a változtatásokat, és a C:\Temp\Mount ahová előzőleg az imaget felcsatlakoztattuk.
Ezzel készen is vagyunk, most már kiírhatjuk CD-re, pendrivera, vagy WDS-en keresztül elindíthatjuk hálózaton keresztül a számítógépen.

5 thoughts on “Driver integrálása Windows PE-ba

 1. Helló!
  Az lenne a kérdésem, hogy amikor a winpe.wim fileba integrálom a drivereket akkor utána megcsinálom a bootos pent. Viszont az AIK alap dokumentációjában csak az ISO mappát kell a xcopy c:\temp\iso\*.* /s /e /f f:\ paranccsal ráintegrálni az USB- re. Akkor az előbb létrehozott winpe.wim, hogyan kerül rá? Mert egy pár driverrel kipróbáltam egy gigabites hálókártyán, de nem megy. Vagy valamit rosszul csinálnék az USBre töltésnél?

 2. Vagy ha leírnád pontosabban, hogy hogyan lehet USB- re, vagy cd-re integrálni. Hátha csak valamit elnézek…

 3. Szia!
  Bocs a kérdésért. Megoldottam. A módosított winpe.wim filet átmásoltam az C:\temp\ISO\sources mappába, és az ott lévo boot.wim- et felülírtam, meg persze a driver sem volt a legjobb. Majd ezek után integráltam az USB- re. Így megy.
  Thx!

 4. Szia!
  Kérdésem az lenne, hogy tudok-e, ha igen akkor hogyan kell egyéb programokt beleintegrálni a WinPE-be? (total commander; stb..)

 5. Szia!
  Olyan gondom van, hogy bár többfajta magyarnyelvű windows xp live cd-t készítettem már,nem BatPe,de hangdrivert sosem sikerült telepítenem.
  Jelenleg egy xp media center live cd-t csinálok, de ugyanaz a gondom, nem lehet illesztőprogramot telepíteni.
  Érdekesmódona peNetwork felismeri a host hálókártyáját, de valami olyan alkalmazásra lenne szükségem, amit a lemezbe integrálhatok és felismeri és használja a host hagkártyáját.
  kb ugy mint a virtual pc-nél a soundblaster.
  Valami ötleted?
  Köszi ha válaszolsz : BlueEyes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .