E-mail értesítő Ubuntura

Nyilván nem vagyok egyedül azzal a szokásommal, hogy levelező programot csak akkor futtatok, ha abban kell dolgoznom. Ennek hátránya, hogy nem kapok értesítést az újonnan érkezett levelekről. Szerencsére Ubuntu alatt is van erre megoldás. Most kedvenc e-mail értesítő programom, a mail-notification telepítését, beállítását, és a Jaunty alatt jelentkező értesítési terület hiba megoldását mutatom be.

A telepítés nagyon egyszerű, csak nyissunk egy terminált (Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál) és adjuk ki az alábbi parancsot:

sudo apt-get install mail-notification

Miután lefutott a telepítés, állítsuk be.
Először is gondoskodnunk kell a program automatikus indításáról. A menüben indítsuk el: Rendszer -> Beállítások -> Indítópult (egyes kiadásokban Indítópult helyett munkamenetek). A megjelenő ablakban azok az alkalmazások szerepelnek, amik automatikusan elindulnak miután felhasználónkkal bejelentkezünk az asztali környezetbe. Az értesítő hozzáadásának a legegyszerűbb módja, ha most az Alkalmazások -> Internet -> Mail Notification -ra kattintva, de a gombot nyomva tartva egyszerűen “drag&drop” módszerrel ráhúzzuk az Indítópult ablakára. Ez után be is zárhatjuk az Indítópultot.
Térjünk magának a programnak a beállítására. A beállítóablakot a menüből a Rendszer -> Beállítások -> Mail Notification útvonalon érjük el.

A még üres beállító ablak
A még üres beállító ablak

Most egy GMail-es postafiók figyelést fogjuk beállítani. A +Hozzáadás gombra kattintva kapunk egy párbeszédpanelt, a Mailbox type-nál válasszuk ki a GMail-t, és írjuk be a felhasználói nevünket (@gmail.com nem kell, csak az eleje) és jelszavunkat.
Gmail account hozáadása
Gmail account hozáadása

Alul a +Hozzáadás gombra kattintva bezáródik az ablak, és a program le is ellenőrzi a postafiókot. Amennyiben valamit elrontottunk, hibaüzenetet kapunk a fiók leírásában.
Gmail account hozáadása
Gmail account hozáadása

Kattintsunk a fiókra, és a Tulajdonságok gombbal már javíthatjuk is a hibát. Okézzuk le, jól működő beállításokkal már nincs hiba a leírásban.
Gmail account hozáadása
Gmail account hozáadása

Most adjuk hozzá egy Freemail -es postafiókot is. Kattintsunk a +Hozzáadás gombra, a párbeszéd panelen a postafiók típusát állítsuk be POP3 -ra, a szerver címét pop3.freemail.hu -ra, írjuk be a felhasználót (@freemail.hu nélkül) és a jelszót.
Freemail fiók hozzáadása
Freemail fiók hozzáadása

Még nem végeztünk, kattintsunk a párbeszédpanel Connection fülére, és az alján a hitelesítési módszert Autodetect -ről állítsuk át USER/PASS -ra, és most már megnyomhatjuk a +Hozzáadás gombot.
Freemail bejelntkezés beállítása
Freemail bejelntkezés beállítása

Amennyiben van még, a fentieknek megfelelően állítsuk be a többi postafiókunkat is, most már használatra kész a rendszer. Azaz csak gondolnánk, mert amint egy levelet kapunk, egy meglehtősen otromba párbeszédpanel nyílik meg, pedig mi szeretnénk a Jaunty elegáns értesítési területén látni az új leveleket. (Korábbi kiadásoknál ez még jól működött.)
Mail Notification értesítő panel
Mail Notification értesítő panel

Hogy ez ne így legyen, mélyebben bele kell nyúlnunk a program beállításaiba. Indítsuk el a Gnome konfiguráció szerkesztőjét. Nyomjuk meg az ALT+F2 gombokat egyszerre, és a párbeszédpanelre írjuk be:
gconf-editor és nyomjunk ENTER -t.
Gconf-editor indítása
Gconf-editor indítása

A bal oldali faszerkezetet bontsuk ki az / -> apps -> mail-notification ágig, és azon belül kattintsunk a popups ágra. A jobb oldalon megjelenő listában a kattintsunk jobb egérgombbal az actions bejegyzésre, és válasszuk ki a megnyíló menüből a Kulcs szerkesztése opciót.
Szerkesszük a bejegyzést
Szerkesszük a bejegyzést

A megnyíló panelen a kulcs összes bejegyzését töröljük.
Mindent töröljünk a kulcsból
Mindent töröljünk a kulcsból

Okézzuk le, és be is zárhatjuk a konfiguráció szerkesztőt. Most már az értesítési terülten kapunk jelzést az új levelekről.
A már helyesen megjelnő értesítés
A már helyesen megjelnő értesítés

6 thoughts on “E-mail értesítő Ubuntura

  1. Nálam folyamatosan megy a levelező. (Thunderbird) De tény, hogy foglalja a memóriát, és a kevésbé érdekes dolgokról is azonnal értesítést kapok, pl. rss feed-ek. úgyhogy ki fogom próbálni.
    Az zavar csak, hogy minden beállítást meg kell ismételni.

  2. Az aMSN üzenetküldő programhoz is van egy „pop3” nevezetű plugin, mely figyeli a leveleket. Több levelező szerver is beállítható (10 db).

  3. Végig csináltam és és még sem megy, mert a kulcstartó miatt csak akkor nyílik meg ha a jelszavamat beírom. Vagy rosszul van az egész beállítva nekem?

  4. Igen tudom azt használomis. csak az evolutionhoz állítottam be az értesítőt külön egy freemailos címhez és az nem akar menni, de már rájöttem, csak jobban oda kellett figyelni a beállításnál, hogy a Pop uátn állítódjon az SMTP, és azóta megy.

  5. Az a baj, hogy nagyon sok csomagot fog vissza, tehát, hogy a telepítése után ezek nem fognak frissülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .