Elfelejtettük a jelszót gépünkhöz? Van megoldás! (2. rész) Mac és Linux

Az előző részben megismerkedhettünk hasznos trükkökkel Windows-on, melyekkel beléphetünk gépünkbe a jelszó elfelejtése esetében is. De mi a helyzet Mac-en és Linux-on?

Ha egy Apple ID-vel bejelentkezünk Mac-es gépünkbe, akkor az Apple ID jelszava kinullázható, ezáltal pedig hozzáférhetünk Mac-ünkhöz ismét. A bejelentkezési képernyőn található lehetőségek között ez is megtalálható és a rendszer átnavigál minket a folyamaton. Egy megerősítési eljárásra is szükség lesz, mely az iCloud fiókunkhoz van kötve és egy mobiltelefonról vagy egyéb okos eszközről elvégezhető.

A Mac-ek rendelkeznek egy beépített jelszó kinullázásra alkalmas eszközzel is, mely a Recovery módban érhető el. A Mac újraindítása után boot-olás közben tartsuk lenyomva a ’Command+R’ kombinációt, hogy belépjünk a Recovery módba! Ha ez sikerült, akkor válasszuk ki a Terminal (terminál/parancssor) opciót, majd írjuk be a ’resetpassword’ parancsot. Az enter leütése után egy új ablak ugrik fel, ahol kinullázhatjuk bármely felhasználói fiók jelszavát a gépben. Ez az eszköz egyébként az OS X installációs lemezről is elérhető.
Nem szabad elfelejteni, hogy az eljárás azonban árthat nekünk, hiszen mások is képesek erre, ha hozzáférnek gépünkhöz. Ha biztosra akarunk menni, akkor kapcsoljuk be a FileVault titkosítást a Mac-en, mely ezt az eljárást meggátolja, viszont mi sem tudjuk ebben az esetben így kinullázni jelszavunkat, tehát ne felejtsük el!
 
Linux-on hasonlóan működnek a dolgok. A legtöbb Debian alapú disztrónál azokat a lépéseket kell követni, melyeket most az Ubuntu-nál veszünk át.
Az Ubuntu-ban is van Recovery mód, mely az alapértelmezett Grub boot menüből érhető el. Válasszuk ki az Advanced options-t, avagy specifikus beállításokat, majd válasszuk ki a Recovery módot! Ezután látni fogjuk a boot menüt, amikor boot-olunk. Ha mégsem, akkor boot-olás közben tartsuk lenyomva a Shift gombot és a menü előjön. Innen pedig már egyszerűen boot-olhatunk egy root shell promt-ba, ahol elvégezhetjük a jelszó változtatást.
Akin ez kifogna, annak az az opció is elérhető, hogy a Grub menü-ben megnyomja az ’e’ gombot, mely megnyitja a Boot menüt, innen pedig boot-olhatunk egyből a root shell promt-ba. Ha egyébként maga a grub boot menü is jelszóval védett, akkor használhatjuk a ’Linux live media’-t és onnan is megváltoztathatjuk jelszavunkat. A titkosítás használata itt is ajánlott, ha biztosan meg tudjuk jegyezni jelszavunkat és nem akarjuk, hogy mások kihasználják ezt a ’loophole-t’!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .