Első találkozásunk új Mac gépünkkel. Mik a teendők?

Amikor végre kinyitjuk azt a bizonyos dobozt, amelyben új Mac-ünk érkezett, az rendkívül izgalmas lehet sokak számára. Főleg azoknak, akik még soha nem használtak Mac eszközt. Az igazi izgalmak természetesen akkor érkeznek, amikor először bekapcsoljuk a gépet. Érdemes tudni tehát, hogy miként szabhatjuk úgy testre a gépet, hogy az tökéletesen megfeleljen igényeinknek!
Az ergonomikus használat mindenek előtt kell, hogy szóba jöjjön! Ha hordozható Mac-ről van szó, mint például Macbook Pro-ról, vagy Macbook Air-ről akkor az elhelyezés nem olyan fontos, hiszen a legtöbben ölbe veszik, azonban egy iMac-nek kell találni egy megfelelő helyet. Ezt úgy érdemes megválasztani, mintha egy PC monitora lenne. Megfelelő távolság, lehetőleg egy asztalon.

Felhasználói fiókok létrehozása
Ha megtaláltuk a tökéletes pozíciót a Mac számára, akkor nem is érdemes tovább késlekedni, hozzunk létre egy felhasználói fiókot saját magunk számára! A Mac végigvezet minket egy adminisztrátori fiók létrehozásán. Ez lesz az alapfiók. Létrehozhatunk aztán további, felhasználói szintű fiókokat is ismerősöknek, családtagoknak. Egy második adminisztrátori fiók létrehozása is bölcs döntés. Ha ezt üresen hagyjuk, akkor a fő fiókkal történő probléma esetén továbbra is rendelkezhetünk egy adminisztrátori engedélyekkel bíró fiókkal, amely a probléma megoldását megkönnyíti.
 
Rendszerbeállítások konfigurálása
A rendszerbeállítások alkotják a Mac szívét. Meghatározzák, hogy a Mac miként működjön és hogy milyen opciók érhetők el a felhasználók számára. A felhasználói interfészt is itt lehet testreszabni. Beállíthatjuk ezen kívül egér, billentyűzet, biztonsági és egyéb preferenciákat is az Apple által szolgáltatott testreszabási panelek segítségével. Harmadik fél által gyártott programok általában saját panellel rendelkeznek, így azokat is tweak-elhetjük a későbbiekbne.

A ’Finder’ használata
Az Apple által gyártott OSX gépeken a Finder segítségével kereshetünk rá fájlokra, indíthatunk el programokat. Ha Windows-os gépről érkezünk, akkor a Finder tulajdonképpen a Windows Explorer Mac-es megfelelője. A Finder az egyik legflexibilisebb, leginkább testreszabható alkalmazás a Mac-en, ezért új felhasználóként érdemes eltölteni egy kis időt, hogy megismerkedjünk vele.
 
Készítsünk backup-ot rendszerünkről!
A Mac-ek egy beépített backup (biztonsági mentés) programmal érkeznek, amely ’Time Machine’ néven fut. Mivel rendkívül egyszerű használni a programot és rendkívül jól működik, nem feltétlenül érdemes egyből más cégek által gyártott programokat használni. A Time Machine kifejezetten a Mac-ekhez lett fejlesztve és megfelelő működése garantált.
A Time Machine segítségével olyan problémák is kis nyűgök lehetnek, amelyek nélküle totális katasztrófaként sújthatják a felhasználót. Segítségével klónozhatjuk fő merevlemezünket, majd eltárolhatjuk a klónozott verziót egy külső tárhelyen. A klónt bármikor visszaállíthatjuk és a rendszerünk pontosan olyan lesz, mint volt (ha rendszeresen készítünk backup-okat. 2-3 havonta érdemes).
Ezek csak az alapok, hiszen rengeteg teendőnk lesz még Mac-ünkkel. Érdemes időt szánni további programok és lehetőségek felfedezésére is, mint például erőforráselosztás, játékok, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .