Érdemes mindig töltőn hagyni a laptopot? Az akkumulátorok élettartamáról röviden

Vajon érdemes folyton töltőn tartani úgy a laptopot, amikor dolgozunk, hogy az akkumulátor is benne van és folyton 100%-on tartjuk a töltöttséget? A legtöbb felhasználó nem is gondol erre, pedig a laptopok akksijainak élettartamát jelentősen befolyásolja az, hogy miként töltjük őket, mennyire vannak lemerítve, meddig állnak töltetlenül, stb.

Először is tisztáznunk kell, hogy a lítium-ionos és a lítium-polimeres akksikat nem lehet ’túltölteni’. Amikor a gép érzékeli, hogy 100%-os van az akksi, akkor az akkumulátor töltődése leáll és a gép egyszerűen a tápkábelről, avagy a töltőről fog üzemelni. Amint az akkumulátor egy kicsit lemerül, a töltő újra aktiválódik és elkezdi tölteni az akksit ismét 100%-ra, tehát az akkumulátorokat túltöltéssel nem lehet károsítani.
Az igazság az, hogy a modern akksiknak az is rossz, ha folyamatosan 100%-on vannak, és az is, ha folyamatosan lemerülnek, hiszen mindkettő csökkenti az élettartamot különböző okok miatt. Az ideális az 50 % lenne, azonban ezt nem tudjuk beállítani. Bizonyos gyártók azt mondják, hogy nyugodtan lehet folyton töltőn tartani az akksikat, mások azt mondják, hogy ez nem ajánlott. Ami azonban biztos, hogy nem szabad teljesen lemeríteni az akksikat, mivel ez ténylegesen károsítja azokat. A hőmérsékletre is vigyáznunk kell, mert a folyamatos forróság garantáltan csökkenti az akkumulátor élettartamát. Ha tudjuk, hogy laptopunk jelentős hőt termel, és nem nagyon visszük sehova, akkor érdemes eltávolítani az akkumulátort, hogy ne tegyük ki felesleges megterhelésnek. A laptop remekül fog működni a tápkábelről.

Amit mindenképp érdemes még megtenni, az az akksik ’kalibrálása’. Egy teljes töltéssel, majd lemerítéssel úgy, hogy a laptopban van az akksi segíthetünk bekalibrálni annak töltöttségét a gép számára is. Ez azt jelenti, hogy az operációs rendszer nem fog téves információt kapni a töltöttségről, avagy nem fog kikapcsolni például amiatt, hogy az akksi 20%-on van, de a rendszer már 0%-ot érzékel. A folyamatos töltés egyébként könnyen vezethet ilyen hibákhoz régebbi akkumulátorok esetében. A legjobb döntés az, ha reguláris ciklusokhoz igazodunk és csak a töltés idejére hagyjuk töltőn az akksit.
Fontos tudni azt is, hogy minden akkumulátor elhasználódik egy bizonyos idő után. Általában töltési ciklusokban mérjük ezt a jelenséget; van olyan akksi, ami 500-at bír, van, ami 1000-et. 0%-on sosem szabad hosszabb időre eltárolni egy akkumulátort, mivel jó eséllyel teljesen lemerül, és az akkumulátor tönkremegy.

Minden akkumulátorhoz érkezik leírás, használati utasítás. Ezeket elolvasva kihozhatjuk belőlük a maximumot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .