Érkezik a 8K-s felbontás az Apple eszközökre? Híresztelések a 10 bit-es kijelzővel kapcsolatban

Az Apple eltávolodott a kijelzők élpiacáról, amikor 2016-ban leállította a Thunderbolt Display-el felszerelt eszközök árusítását. Azóta azonban úgy néz ki, hogy nemrég egy teljes félfordualtot vett a cég, ugyanis a híresztelések szerint egy egészen új, csúcstechnológiás kijelzőrendszer fog érkezni a 2018-ban megjelenő legújabb iMac Pro-val. Nem tudni egyelőre, hogy az iMac-eknél standard 5K-s vagy egy teljesen új 8K-s képernyőt fogunk kapni, mindenesetre a 8K lehetősége rendkívül izgalmas lehet a felhasználók számára.

A legújabb Apple display típus megjelenése óta igen sok idő telt el. A ’27inThunderbolt Display’ 2011 Júniusában került először a felhasználók kezébe, mely egy 2560 x 1440-as felbontással a közelébe sem ér a mai 2560 x 1600 pixeles 13-inches Retina MacBook Pro-nak, az 5K-s iMac 5120 x 2880-as felbontása mellett pedig egészen eltörpül. Be kell vallani, hogy sokat fejlődött az Apple a kijelzők terén, rendkívül szép képeket élvezhetünk manapság a Mac-es eszközökön mind élesség, mind színek, kontúrok és kontrasztok terén.
Úgy tűnik, hogy az idei év lesz az, amikor a cég frissíti monitorait, és a 2018-ban érkező legújabb iMac Pro lehet, hogy mindenki mást le fog körözni e téren. Az Apple sok ideig 30in-es monitorokat forgalmazott, amíg át nem tért a 27in-es Thunderbolt-ra, és az új kijelző is valószínűleg ezekben a dimenziókban fog maradni. Az 8K-s felbontás és a 10 bit-es színrendszer hihetetlen szépséget ígér, tehát kijelző terén biztos nem fogunk csalódni az iMac-ekben. De mit is takar ez a 8K?

A 8K az a felbontás, melyet manapság egy ultramagas felbontású TV kínál számunkra. Ahhoz, hogy 8.000 pixeles sűrűséget érjünk el, legalább 7680×4320-as felbontásra van szükség. Érdemes megjegyezni, hogy a 8K nem az Apple exkluzívuma, hiszen a Dell-nek például piacon van már egy ideje a 32-inch-es UltraSharp 32 Ultra HD 8K monitora, mely képes erre a felbontásra. A bökkenő csak az, hogy más a platform, és csak maga a monitor kerül potom 5.000 dollárba, avagy közel az új iMac árába. A Mac jobb választás lesz e téren kompaktsága miatt.
A 8K egyébként rengeteg lehetőséget rejt magában videószerkesztők, grafikusok számára. Egy 8K kijelző ekvivalens 4 db 4K-s kijelzőnek, tehát egyszerre 4 db 4K-s anyagot is szerkeszthetünk, ha rendelkezünk a megfelelő processzor és videokártya teljesítménnyel.

Apple Setup ND Photo 20100701

Érdemes nézelődni az Apple újdonságok iránt, mivel Rengeteg egyéb csúcstechnológia kerül hamarosan a felhasználók kezébe!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .