Érkezik a Wifi 6. Mire számíthatunk? (1. rész)

A Wifi 6 lesz a következő generációs vezeték nélküli sztenderdprotokoll és egyértelműen hatékonyabbnak ígérkezik, mint a 802.11ac. A sebességen felül megbízhatóbb használatot fog biztosítani a zsúfolt helyeken, ahol sok felhasználó használja egyszerre a hálózatot, mint például stadionokban, irodákban, publikus helyeken és bárhol, ahol publikus wifi van.

A Wifi-nek mostmár vannak érthetően számozott verziói! Igen, a klasszikus ’ 802.11ac’ értelmezhetetlen protokollok is le lettek cserélve ’Wi-Fi 5’ és egyéb hasonlóan felhasználóbarát nevekre. Alább láthatók a nevek, melyeket az elkövetkező időkben láthatunk majd:
– Wi-Fi 4, régi nevén 802.11n, forgalomba hozva 2009-ben.
– Wi-Fi 5, régi nevén 802.11ac, forgalomba hozva 2014-ben.
– Wi-Fi 6, mely az új verzió (hivatalos nevén 802.11ax), mely 2019-ben fog forgalomba kerülni.
A protokollok fejlesztői azt is bejelentették, hogy szeretnék megjelentetni a jövőben a különböző eszközökön a választható hálózatoknál ezeket a neveket, hogy eldönthessük, hogy melyikre csatlakozunk annak modernitásának megfelelően. Ha tehát okostelefonnal, laptoppal, iPad-el vagy hasonló eszközzel válogatunk elérhető hálózatok között, akkor értelemszerűen Wifi 5-öt, vagy Wifi 6-os érdemes választani (mindig az újabbat).

Szokás szerint az új Wifi sztenderd gyorsabb adatmozgalmat biztosít. Ha Wifi routert használunk egyetlen eszközzel, akkor a maximum átviteli sebességek Wi-fi 5-höz képest 40%-al emelkedhetnek. A Wi-Fi 6 ezt úgy éri el, hogy hatékonyabb adatkódolást alkalmaz, tehát egyszerre több információt képes átnyomni egy csatornán egy adott időegységen belül (ugyanabba a rádióhullámba több adat kerül). A chip-ek ráadásul, amik ezeket dekódolják egyre fejlettebbek, így mindkét oldalon lehetővé válik a fejlődés.

Jó hír, hogy az új sztenderd a 2.4 GHz-es sávon is növelni fogja a sebességet és a hatékonyságot. Habár az ipar nagy része 5 GHz-re váltott a kevesebb interferencia miatt, sokan még mindig 2.4 GHz-et használnak, mivel ez a tartomány hatékonyabban juttatja át a jelet a tömör tárgyakon, falakon, stb.
Az új protokoll elvileg az akksi időknek is jót fog tenni, köszönhetően a ’’target wake tim’’ (TWT) funkciónak. Ez annyit csinál, hogy amikor az access point kommunikál az eszközzel, akkor meg tudja neki mondani, hogy pontosan mikor tegye a Wifi rádiós adóvevő részt alvó módba, és, hogy pontosan mikor ébredjen fel, hogy megkapja a következő adatcsomagot. A rádiós rész tehát ennek megfelelően kevesebbet van használatban, így kevésbé merítve az akksit.
A következő részben további hasznos újdonságokat veszünk nagyító alá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .