Érkezik a Wifi 6. Mire számíthatunk? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk a főbb újításokkal, melyek a Wifi 6 2019-es érkezése során jelentősek lesznek. Van azonban még 1-2 dolog, mely a színfalak mögött fog zajlani és említésre méltó.

Sokan kérdezik, hogy a Wifi 6 hogyan fog a zsúfoltság ellen harcolni. Az átlag felhasználónak elég annyit tudnia, hogy ha Wifi 6 access point-ot használunk, akkor általánosságban jobb lesz a kapcsolat. Aki kíváncsi, annak itt vannak a részletek:
A Wifi 6 képes egy vezeték nélküli csatornát sok alcsatornára felosztani, melyek közül mindegyik képes akár különböző eszköz számára is adatot vinni. Ez az úgynevezett ’Orthogonal Frequency Division Multiple Access’, avagy röviden ’OFDMA’ technológiának köszönhető és lehetővé teszi, hogy egy access point egyszerre több eszközzel is kommunikáljon, felgyorsítva az adatforgalmat és csökkentve a sok eszköz által generált várakozási időket.

Az új sztenderd a ’MIMO’, avagy a ’Multiple In/Multiple Out’ (több be- és kimenet) terén is jelentős fejlődéseket fog felmutatni, ami igazából több antennát jelent az access point-okon. A Wifi 5 szabványú eszközök is tudtak egyébként egyszerre több eszközzel kommunikálni, azonban az eszközök nem tudtak egyszerre válaszolni. A többkliensű kommunikáció, avagy a ’MU-MIMO’ jelentős fejlesztéseken ment keresztül a Wifi 6-ban, így lehetővé téve azt, hogy több eszköz egyszerre válaszoljon egy access point-nak.
Sokáig probléma volt az is, amikor egymáshoz közel lévő access point-ok ugyanazon a csatornán közvetítettek. Ebben az esetben a rádiós alkatrésznek várnia kell, amíg létrejön egy tiszta jel, és csak azután tud válaszolni. A Wifi 6-ban már ez sem probléma, mivel az egymás mellett lévő vezeték nélküli access point-ok konfigurálhatók úgy, hogy különböző ’Basic Service Set colors-uk, avagy ’BSS colors’-uk legyen. Ez a ’szín’ csupán egy szám 0 és 7 között és azt hivatott jellemezni, hogy az ugyanazon a csatornán futó jel mennyire erős, tehát mennyire lehet zavaró. Ha tehát egy access point egy alacsony számú, avagy színű jelet érzékel, lehet, hogy ugyanazon a csatornán ő is tud közvetíteni jelentős interferencia nélkül. Ez a ’spatial frequency re-use’, avagy a térbeli frekvencia-újrafelhasználás jelensége.

Ezek az újítások a kulisszák mögött zajlanak, azonban rendszergazdáknak érdemes lehet róluk tudni. Érdemes továbbra is emlékezni, hogy a Wifi szabványok megkülönböztetése egyszerűbb lesz a jövőben, hiszen nem 802.11ac és 802.11ax típusú szörnyűségeket kell a leírásokban keresni, hanem csak annyit, hogy Wifi 5vagy Wifi 6. Ha egy eszközön látjuk majd a ’Wi-Fi 6 Certified’ feliratot, akkor az az eszköz átment a Wi-Fi Alliance tesztjein is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .