Esszenciális Mac OSX alapfunkciók kezdőknek. Tudj meg többet az OSX-ről!

Az OSX operációs rendszert emberek milliói használják világszerte. Legyen szó iMac-ről, Macbook-ról, Macbook Pro vagy Air variációról, kezdőként kicsit nehéz lehet eligazodni először az operációs rendszeren, hiszen szinte mindenki Windows vagy Linux háttérből érkezik.
Sokan szeretnének valami újat kipróbálni és ez rengeteg ember számára a Mac. Sok ok van manapság arra, hogy váltsunk egyébként! Gyönyörű hardver, tökéletes iPhone és iPad kompatibilitás és a rendkívül erőteljes OSX oprendszer, amely folyamatos fejlesztéseken megy keresztül. Az Apple számítógépek azonban rengeteg mindent másképp valósítanak meg, mint a Windows-os PC-k. Mit érdemes tehát tudni, amikor először kerülünk Mac-es környezetbe?


Jobb klikk
Az Apple gépek, pontosabban az iMac-ek szinte mindig saját billentyűzettel és egérrel érkeznek. Mivel az Apple egerén nem található külön bal és jobb egérgomb, rengetegen kérdezik, hogy akkor a jó öreg jobb klikk funkció miként valósul meg OSX-en? Nos, több megoldás van. Az első a Ctrl billentyű lenyomva tartása kattintás közben, azonban ez egy kicsit nehézkes és fura lehet. Ha rendelkezünk touchpaddal, akkor elnavigálhatunk a rendszerbeállítások (system preferences) menübe, majd a ’Trackpad’ (tapipad/touchpad) ikonra kattintva a legördülő opciók között bepipálhatjuk a ’másodlagos klikk engedélyezése’ (enable secondary click) opciót. Ha rendelkezünk Magic Mouse-al (mágikus/varázsló egér), akkor szintén ezt az opciót engedélyezve a rendszer az egér jobb oldalát jobb klikknek fogja dezignálni. Praktikus! Hagyományos egérrel rendelkezőknek viszont sajnos marad a ’Ctrl’ lenyomása.
 
Rákeresés egy megnyitni kívánt programra
Ahogy a Windows-ban is van ’keresés’ opció, a Mac-nek is van egy hasonló eszköze, amely a Spotlight névre hallgat és rendkívül gyorsan meg lehet vele találni bizonyos fájlokat, programokat. A jobb felső sarokban található nagyító ikonra kattintva vagy a cmd+Space billentyűkombóval már meg is nyithatjuk. A legördülő sávba ezután csak be kell írnunk a program nevét, amelyet keresünk. Ha a Windows Explorer (Windows kereső)-höz hasonló keresőt preferálnánk inkább, akkor Mac-en a Finder-t is lehet használni. Ehhez kattintsunk arra az ikonra az alsó sávban, amely 2 kék fejet ábrázol. A Finder a Drive-ból (merevlemez) is elérhető.

PC-s és külső fájlok megnyitása
A legtöbb fájl, amivel Windows-os PC-n rendelkezünk megnyitható Mac-en is. A jól ismert sztenderd médiaformátumok, mint például a JPG, MP3, MOV és az AVI mind megnyithatók Mac-en, mivel az OSX rendelkezik kompatibilis alkalmazásokkal, amelyek kezelik ezeket. Ha e-mail-en keresztül kaptuk a fájlt, akkor a ’Quick Look’ (előnézet/gyorsnézet) segítségével bele is nézhetünk az adott fájlba ott helyben. A Mac azonban alapjáraton nem kezel például WMV és .exe fájlokat. Előbbit tudjuk korrigálni a letölthető VLC Media Player segítségével, azonban a .exe kifejezetten Windows specifikus kiterjesztés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .