Home / Windows / Windows 7 / Fájl és nyomtatómegosztás 7 és XP között

Fájl és nyomtatómegosztás 7 és XP között

Amennyiben otthon több számítógépünk van és ezek között található Windows XP-t, valamint Windows 7-et futtató gép is, gondot okozhat a fájlmegosztás a két rendszer között.

Két (vagy több) Windows 7 között a fájlok és eszközök megosztása a Home Grouppal gyerekjáték, azonban a korábbi Windows verziók ezt nem támogatják.

Most egy két számítógépes hálózaton fogom bemutatni (egy XP Professional SP3 és egy Windows 7), hogyan osszuk meg nyomtatóinkat, mappáinkat.

Munkacsoport beállítása

Legelőször az összes otthoni Windows számítógépet azonos munkacsoportba (workgroup) kell tenni.

Windows XP alatt

Windows XP esetén ehhez kattintsunk jobb egérgombbal a Sajátgépen, majd válasszuk a Tulajdonságok menüpontot.

Windows XP: Sajátgép helyi menüje
Windows XP: Sajátgép helyi menüje

Majd a Rendszertulajdonságok ablakban kattintsunk a Számítógépnév fülre. Itt láthatjuk, hogy milyen munkacsoport név van beállítva.

Windows XP: Rendszertulajdonságok
Windows XP: Rendszertulajdonságok

A munkacsoport nevének megváltoztatásához kattintsunk a Módosítás gombra. Majd a megjelenő ablakban tudjuk megadni a kívánt munkacsoport (és számítógép) nevet. Lehetőség szerint kerüljük az ékezetes karakterek használatát a munkacsoport és számítógépnévben.

Számítógép nevének és munkacsoportjának módosítása
Számítógép nevének és munkacsoportjának módosítása

Kattintsunk az OK gombra a mentéshez (majd megint OK, amíg ki nem írja, hogy indítsuk újra a számítógépet), majd indítsuk újra a számítógépet (én most OTTHON nevűre állítottam a munkacsoport nevét).

Windows 7 alatt

Kattintsunk jobb egérgombbal a Számítógépre, majd a helyi menüből válasszuk a Tulajdonságok opciót.

Számítógép helyi menüje
Számítógép helyi menüje

A megnyíló Rendszer ablakban a Számítógépnév résznél lévő Beállítások linkre kattintsunk.

Rendszer ablak Windows 7 alatt
Rendszer ablak Windows 7 alatt

Majd megnyílik a Rendszer tulajdonságai ablak. Itt láthatjuk a számítógép nevét és a munkacsoport nevét is. A módosításhoz kattintsunk a Módosítás gombra. Innentől ugyanúgy megy mint XP esetén.

Windows 7: Rendszer tulajdonságai
Windows 7: Rendszer tulajdonságai

Előkészületek a megosztáshoz

Windows 7

Fontos, hogy az otthoni hálózati kapcsolatunkat a Windows 7 is otthoni kapcsolatként állítsa be. Ezt akkor kérdezi meg tőlünk a Windows 7 mikor először találkozott az adott hálózattal. Ekkor három lehetőségből választhattunk: Otthoni, Munkahelyi, Nyilvános. Mindegyik hálózati beállítás más szigorúságot állít be.

Indítsuk el a Vezérlőpultot, majd itt kattintsunk a Hálózat és internet linkre. Ezután a Hálózati és megosztási központ linkre.

Itt láthatjuk az összes hálózati kapcsolatotat, valamint, hogy milyen típusúnak van beállítva. Az otthoni hálózatit egy házacska ikon jelől. Amennyiben nem ilyen van beállítva, akkor az Aktív hálózatok megtekintése részben a hálózati kapcsolat melletti hálózati típus nevének linkjére.

Windows 7: Hálózati és megosztási központ
Windows 7: Hálózati és megosztási központ

Majd a felbukkanó ablakból válasszuk ki, hogy Otthoni hálózat.

Hálózati hely beállítása
Hálózati hely beállítása

Ezután már a Hálózati és megosztási központban Otthoni hálózatként kell szerepelnie (mint a képen)

Hálózati és megosztási központ
Hálózati és megosztási központ

Két féle képpen állíthatjuk be a megosztások elérését:

 • jelszóval védve
 • jelszó nélküli elérés

Jelszóval védett elérések esetén, amennyiben a számítógépeken nem ugyanazt a felhasználói nevet és jelszót használjuk a Windows bekér egy olyan felhasználó és jelszó párost amit a távoli (tehát ahol meg van osztva az erőforrás) létezik. Enélkül nem tudjuk elérni a megosztást.

Ha a jelszó nélküli megosztást állítjuk be, akkor minden megosztást el tud érni bárki, aki felcsatlakozik a hálózatunkra.

Ennek beállításához kattintsunk az oldalsávban lévő Speciális megosztási beállítások módosítása szövegre. Ezután az Otthoni és munkahelyi… szöveg melletti kis lefele mutató nyílra. Majd keressük meg a beállítások között a Megosztás jelszavas védelemmel részt, és állítsuk be a nekünk jobban megfelelő opciót.

Jelszavas védelem beállítása
Jelszavas védelem beállítása

Mappák megosztása

Windows XP

Menjünk az Intézővel (vagy tetszőleges fájlkezelővel) oda, ahol a megosztani kívánt mappa van. Majd kattintsunk jobb egérgombbal a megosztandó mappán, és a helyi menüből válasszuk a Megosztás és biztonság opciót.

Mappa helyi menüje Windows XP alatt
Mappa helyi menüje Windows XP alatt

A megjelenő mappa tulajdonságai ablakban kattintsunk az alul lévő Ha tisztában van… kezdetű sorra.

Mappa megosztása XP alatt
Mappa megosztása XP alatt

A felbukkanó ablakban válasszuk a Fájlmegosztás engedélyezése opciót. Ennek hatására megváltozik a mappa tulajdonsága ablak és megjelenik egy A mappa megosztása a hálózaton opció. Kattintsunk ide, majd adjuk meg a mappa megosztási nevét (a hálózaton keresztül ennek fog látszódni)

Ha szeretnénk engedélyezni, hogy más felhasználók írhassák a mappát, akkor pipáljuk be a Más felhasználók módosíthassák fájljaimat opciót.

Mappa megosztása a hálózaton
Mappa megosztása a hálózaton

OK gombra kattintva mentsük a beállításokat.

Windows 7

Ugyanúgy ahogy XP alatt, itt is keressük meg a megosztandó mappát. Majd kattintsunk rá jobb egérgombbal, és a helyi menüből válasszuk a Tulajdonságokat

Mappa helyi menüje Windows 7 alatt
Mappa helyi menüje Windows 7 alatt

Majd itt a Megosztás fül, és kattintsunk Megosztás gombra.

Mappa tulajdonságai Windows 7 esetén
Mappa tulajdonságai Windows 7 esetén

A lenyíló listából válasszuk ki, hogy ki férhet hozzá a megosztandó mappához. Ez lehet csoport, egy felhasználó vagy mindenki. Kattintsunk a Hozzáadás gombra, hogy felvegye a listára a Windows. A hozzáférés szintje oszlopban állíthatjuk be, hogy csak olvashat, vagy írhat-olvashat az adott csoport, felhasználó. Ezután kattintsunk a Megosztás gombra.

Kikkel osztjuk meg a mappát
Kikkel osztjuk meg a mappát

A következő ablakban pedig kattintunk a Kész gombra.

Nyomtatók megosztása

Windows XP

Menjünk a Vezérlőpult, Nyomtatókhoz, majd jobb egérgomb a megosztandó nyomtatón és válasszuk a Megosztás… opciót.

Kattintsunk a Nyomtató megosztása rádiógombra és adjunk egy nevet a nyomtatómegosztásnak.

Nyomtató megosztása XP alatt
Nyomtató megosztása XP alatt

Majd OK gombra kattintva mentsük a beállításokat.

Windows 7

Start menü, Eszközök és nyomtatókra menjünk

Windows 7 start menü
Windows 7 start menü

Kattintsunk kettőt a megosztandó nyomtatóra.

Majd a nyomtató tulajdonságai között a Nyomtató testreszabása opcióra.

Nyomtató tulajdonságai Windows 7 esetén
Nyomtató tulajdonságai Windows 7 esetén

Majd a feljövő ablakban kattintsunk a Megosztás fülre, és pipáljuk be a Nyomtató megosztása opciót. Adjunk nevet a nyomtató megosztásnak.

Nyomtató megosztása 7 alatt
Nyomtató megosztása 7 alatt

Megosztások (mappák, nyomtatók) elérése

Kétféleképpen érhetjük el a megosztások:

 • betallózzuk
 • direkt megadjuk az elérési útját

Első esetben menjünk a hálózati helyekhez, keressük meg a számítógépet, kattintsunk rá kettőt, majd ha kér a gép jelszót és felhasználónevet, adjunk meg neki egy olyan ami a célgépen is létezik. Majd itt látjuk a megosztott nyomtatókat és mappákat.

XP alatt megosztott mappa Windows 7-ben
XP alatt megosztott mappa Windows 7-ben

Második esetben egy tetszőleges intéző ablaknak a címsorába kell beírni a számítógép ip címét, számítógépnevét a következő formában:

 • \\számítógépnév\megosztás\mappa

Tehát ha a 192.168.0.4 című gépet szeretnénk elérni:

 • \\192.168.0.4

Megosztott nyomtatót a kliensen való használathoz előbb telepíteni kell, ehhez csak tallózzuk be a nyomtatót a megosztó számítógépen, majd kattintsunk rá kettőt. Ha a Windows nem ismeri a nyomtatót, bekéri a nyomtató driverét, majd kész is a telepítés.

Windows 7 alatt megosztott mappák XP-n
Windows 7 alatt megosztott mappák XP-n

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Hogyan vigyünk át egy Windows 10 licenszet egy másik gépre?

Ha egy gépre már megvásároltunk egy Windows licenszet, azonban úgy hozta a sors, hogy lecserélnénk …

196 hozzászólás

 1. Attila: Próbáld meg a hitelesítőadat-kezelőben hozzáadni.
  Jan

 2. oroszrulett: Nekem a routerre vannak csatlakoztatva a nyomtatók, így bármikor bármelyik gépről tudok nyomtatni. Ehhez vagy az kell, hogy a nyomtatóban legyen hálózati csatlakozási lehetőség (ethernet vagy wifi), vagy pedig egy olyan router kell, aminek van USB-je (pl. TP-LINK TL-WR1043ND), és le kell cserélni a gyári szoftverét (firmware) mondjuk egy Open-Wrt-re (ajánlom a Vargalex féle Open-wrt-t), amiben van nyomtatószerver (meg persze sok más okosság) is.
  Jan

 3. Csabi: Ha ez a mappa egy felsőbb szintű megosztás része, akkor a legegyszerűbb, ha a biztonsági beállítások között (jobb klikk->Tulajdonságok->Biztonság) csak saját magadnak adsz engedélyt a mappa eléréséhez, így – habár látni fogják, hogy ott a mappa, de – nem fognak tudni belépni a hálózatról. Ha viszont te lépsz be a hálózatról a saját gépedre a saját neveddel és jelszavaddal, akkor te fogod tudni használni a mappát.
  Ha meg akarod szabni, hogy ki milyen mappához férhet hozzá, akkor létre kell hozni új felhasználókat (nem fiókot!) a Számítógép-kezelésben, és miután létrejöttek a tulajdonságainál állítsd be, hogy nem kell megváltoztatnia a jelszót, és hogy soha nem jár le.
  Ezután a különböző mappáknál már lehet játszani a hozzáférési engedélyekkel. Van külön engedély a megosztásnál is, de azt a Windows alapból úgy állítja be, hogy a Mindenkinek teljes hozzáférést ad, és szerintem ehhez nem is kell nyúlni.
  Fontos még tudni, hogy mit jelent az, hogy egy mappa meg van osztva a hálózaton, és mit az, hogy elérhető a hálózaton.
  Ha meg van osztva, akkor ha hálózatról belépsz a gépre, akkor egyből látni fogod a mappát, bárhol is legyen a fájl-rendszerben.
  Ezek összes almappái elérhetők a hálózatról a megosztott mappából kiindulva annak ellenére, hogy nem osztottad meg őket.
  Ezt onnan lehet látni, hogy a fájl tulajdonságai lapon a Megosztás fülön azt írja, hogy Megosztva, de ha a speciális megosztás gombra nyomsz, akkor ott nincs kipipálva, hogy Mappa megosztása. (Kicsit félreérthető a kiírás, mert nincs megosztva, csak elérhető a hálózatról, mert ez a mappa egy másik, megosztott mappa almappája.)
  A megosztásokat egybegyűjtve a Számítógép-kezelése konzolban láthatod és kezelheted (XP-ből csak láthatod, de nem kezelhezed :)).
  Jan

 4. Jan: Köszönöm az információt, ez még hasznos lesz nekem. De újonnan van egy új hiba, mégpedig az, hogy (próbáltam jelszóval, jelszó nélkül) ha megosztok valamit (a Users mappán kívül) Windows 7-en akkor XP-n azt a hibát írja ki, hogy kérés megtagadva, meg valami egyeztessen az adminisztrátorral (nem vagyok nagyon benne az angolban). Pl. ha átakarok húzni XP-re egy játékot ami 7-en megvan sokkal könnyebb lenne neten keresztül, mint Pen-Drive-on (mivel hibás a fájl megtartó képessége, és elveszik az adat) szenvedni, külső winyóm nincs, kábeles megoldás nem áll rendelkezésemre.

  Szóval jó lenne, ha tudnál esetleg segíteni, vagy valaki más. :)

  Előre köszönöm!

 5. Csabi: Próbálj belépni a mappába, és miután kiírta, hogy kérés megtagadva, akkor a 7-es gépen nyisd meg a Számítógép-kezelés konzolt, és ott nyisd meg a Megosztott mappák/Munkamenetek részt. Ott fogja írni, hogy milyen néven azonosított téged a másik gépről. Ha véndégként azonosított, akkor a megosztást ki kell terjeszteni a Vendég vagy a Mindenki felhasználóra. Egyszerűen nyomj a 7-es gépen a mappára jobb gombot, Megosztás ezzel/Adott személyek, és ott add meg a Mindenki vagy Vendég felhasználót.
  Ha nem vendégként akarsz hozzáférni a mappához, akkor a 7-ben kapcsold be a jelszavas megosztást, és amikor hálózatról be akarsz lépni, akkor kérni fog jelszót. Akkor megadod a 7-en lévő valamelyik felhasználó jelszavát, és akkor nem vendégként, hanem aként a felhasználóként fog azonosítani, és az ő jogaival tudsz élni.

 6. Jan: Ezer koszonet, sikerult megoldanom ezzel a megoldással! :) Majd ha lesz valami problémám a nyomtató osszekapcsolásával mindkét gépen, akkor majd szólok megint. Koszonom! :D

 7. Sziasztok, újra segítségért fordulok
  van 3 gép a hálózaton (+android smartbox tv ami most lényegtelen):
  Asztali: Windows XP
  Laptop1: Windows XP
  Laptop2: Windows 7
  + a tv
  Wifis routert használok az asztali kábel a többi a wifivel.
  Típusa TP-LINK TL-WR740N sajna HD filmekre gyenge.
  Nos mindent a leírás szerint csináltam és a lényeg, hogy mindenki látja egymást ránézésre minden frankó.
  Csak hát én nem azt szeretném hogy nézegessék egymást hanem hogy fájlokat másolgatni alkalmanként.
  Ez jelen állás alapján csődbe ment számomra mert ha kapcsolódni szeretnék akármelyikhez bármelyik géppel mindig ezt az üzit kapom pár másodperc munka után ezt adja ki:
  Nem érhető el. Lehet, hogy nincs joga a hálózati erőforrás használatához. Lépjen kapcsolatba a kiszolgáló rendszergazdájával, hogy megtudja, van-e hozzáférési joga.
  A hozzáférés megtagadva
  KÉP/http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_8_19_i1lhxno8rv.bmp

  Mit tegyek? Eddig egyedül a routert nem piszkáltam minden alapbeállításon van DHCP vagy portnyitás stb.
  Ha tudtok lehetőségeket írjatok hátha valamelyik jó lesz.

  A tv smartboxja android rendszerű így ezzel a programmal egyszerű a csatlakozáshttp://logout.hu/bejegyzes/rootrulez/es_file_explorer_magyarul_android_honositas/hsz_1-50.html

  Vagy ha létezik ehhez hasonló működésű progi windowsra nekem az is jó. Total commandert próbáltam már.

 8. Kari: Hali!
  Egyszerűbb a helyzet, ha minden gépen ugyanazt a felhasználói nevet és jelszót használod, mert akkor minden gépen ugyanazokat a jogokat kapod távolról is.
  Ha nincs jelszó, akkor több variáció lehetséges:
  -létrehozol jelszót a fiókokhoz (ezután be lehet állítani úgy is, hogy a gép indításánál ne kérje: Futtatás->control userpasswords2 Itt kijelölöd a felhasználót, kiveszed a pipát, leOKézod, és beírod a jelszót)
  vagy
  -beállítod, hogy jelszó nélkül is beengedjen (vezérlőpult/felügyeleti eszközök/helyi bizt. házirend/Helyi házirend/Bizt.beállítások/Fiókok:Az üres jelszó használatának…->Letiltod)

  Ezen kívül:
  XP esetén: a Helyi házirend/Felh. jogok kiosztása/A szg. hálózati elérésének megtagadása bejegyzésnél ne legyen semmi (ha valami SUPPORT van ott csak, az maradhat)
  Win7 esetén: állítsd be a Hálózati és megosztási központ Speciális megosztási beállításainál, hogy Jelszóval védett megosztás kikapcsolása (egyébként ez is az előző beállítást állíja át :))

  Más nem jut hirtelen eszembe.
  Ha a megosztott mappáknál jól vannak beállítva a jogok, akkor szerintem így már mennie kell. Ha nem, akkor írj ;)
  Jan

 9. Jan:
  Hello:
  Nálunk a gépek úgy vannak, hogy semmi felhasználó nincs beállítva ergo aki használja eleve rendszergazda.
  Akkor ez lehet a gond?
  A win 7 médialejátszóként is érzékeli az xp-t eddig eljutottam hogy így videót küldtem.
  Mappa beállításnál mindenki és teljes jog.

 10. Kari: Hali!
  Ha nincs más beállítva, akkor a felhasználónév a Rendszergazda (vagy ha angol, akkor Administrator).
  Ellenőrzésképpen meg lehet nézni, hogy a gép a távoli bejelentkezést milyen névvel azonosítja: Felügyeleti eszközök\Számítógép-kezelés\Megosztott mappák\Munkamenetek.
  Ettől függ, hogy milyen engedélyeket fog kapni a távoli gép.
  Jan

 11. Nem kell ezt ennyire megbonyolítani! Itt van egy egyszerű kis program és minden megoldva.

  http://www.d-lan.net/

 12. Amikor megpróbálom megosztani a nyomtatót Win7 alatt, akkor hibaüzenetet dob valami 0x00006d9 hibával, ha jól emlékszem. Egy EPSON TM blokknyomtató és a hülye raktárkezelő program hálózati nyomtatókén tudja csak kezelni az USB-s nyomtatókat.

 13. Ha valkinek van 5lete, azt megköszönném. Valahol azt olvastam, hogy ki kell kapcsolni a tűzfalat, de ezt alapból meg szoktam tenni, már telepítés után.

 14. Sziasztok!

  A segítségetekre lenne szükségem. Pontról pontra követtem az itt leírtakat, mégsem jó valami. Leírok mindent, hogy lássátok mi a helyzet.

  Van egy nappalink ahol van egy winxp sp3 asztali gép, és van az emelet ahol van 1 win7 laptop és 1 win7 asztali gép. A nappaliban van a szolgáltató által biztosított modem, a nappalis gép utp kábele abba megy bele. Abból a modemből feljön az emeletre egy kábel, ami egy itteni (fenti) tp-link routerbe megy bele. A fenti 2 gép ebbe csatlakozik. Minden gépen frankó az internet, a fenti 2 gép ugye otthoni csoporttal természetesen látják egymást. A lenti winxp gépet azonban nem érjük el (mármint sem a megosztott meghajtót nem tudjuk felcsatlakoztatni, sem a megosztott mappát) és ugyanez van lentről. Próbáltam pingelni cmd-ben, 100% loss, próbáltam a winxp gépről a fenti routert pingelni az is loss. Tűzfal nincs a lenti gépen és a routerben is ki van kapcsolva.

  Várom az ötleteket!

 15. A Ürge: A leírásodból az jön le, hogy amit modemnek hívsz, az is egy router, csak a szolgáltató adta. Mindkét router legyen ugyanaz a tartomány pl. 192.168.1.1 az egyik és 192.168.1.2 a másik és LAN portokon keresztűl legyenek összekötve. Most valószínüleg az egyik router 0.1 vagy 2.1. míg a másik 1.1. Ha megvan, akkor érdemes a Win7 ben a jelszavas tiltást kikapocsolni és a 128 bites titkosítás levenni “40 vagy 56 bites” titkosításra. Használd az IPCONFIG-ot a parancssorban és nézd meg milyen IP-ket kaptak a gépek.

 16. Bocs, most nem olvastam végig a teljes leírást, de azt tudom, hogy nekem is csak akkor működött az egész anno, amikor létrehoztam jelszóval védett felhasználói fiókokat minden gépen. Hiába volt azon kívül pontról-pontra megcsinálva minden, enélkül egyszerűen nem látta az xp. Ahogy be voltak állítva a jelszavak, restartok után minden flottul ment. Ha csatlakozni akartam kérte a felhasználónevet+jelszót és ennyi. Előtte meg egyszerűen semmit nem csinált.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás