Fájlmegosztás Windows és Linux között

A fájlmegosztás olyan gépek között, melyek ugyanazt az operációs rendszert használják viszonylag egyszerű. Különböző rendszerek esetében, mint például Windows és Linux, azonban valamivel komplikáltabb a történet. Ez főleg amiatt igaz, mert a Linux rengeteg különböző disztróval rendelkezik, melyek mind kicsit máshogy működnek. Jelen esetben Windows 10-et és Ubuntu-t fogunk alapul venni.

Az első opció, hogy létrehozunk egy közös fájlmegosztást a két gép között. Ehhez először is engedélyeznünk kell Windows-ban a fájlmegosztást, majd meg kell osztanunk egy adott mappát, ezután pedig megnézzük, hogy Linux-ról hogyan lehet elérni azt az adott mappát.
Első lépés, hogy megnyitjuk a hálózati és megosztási központot Windows-on. Ezután kattintsunk a speciális megosztási beállítások módosítására. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a hálózatfelderítés bekapcsolása opció, valamint a fájl- és nyomtatómegosztás bekapcsolása opció engedélyezve van. Mentsük el a beállításokat!
A második lépés, hogy megosztunk egy mappát. Nincs egyébként limitáció azzal kapcsolatban, hogy mit oszthatunk meg. Megoszthatjuk akár az egész merevlemezt is, ha szeretnénk. Hozzunk létre egy mappát, majd jobb klikkel navigáljunk a tulajdonságok menübe. Keressük meg a megosztás menüpontot, majd kattintsunk a ’speciális megosztás’ ikonra. Pipáljuk be a mappa megosztása opciót, majd kattintsunk az engedélyek ikonra!

Az engedélyek menüpontban megszabhatjuk, hogy a hálózaton kinek lesz hozzáférése a mappához és milyen módon. Teljes hozzáférés, írás és olvasás opciókat állíthatunk be. Ha mindennel megvagyunk, akkor okézzuk le a változtatásokat! A fő mappatulajdonságok ablakban navigáljunk ezután át a biztonság menüpontra. Ahhoz, hogy a Linux felhasználó hozzáférhessen a mappához, itt is be kell állítani ugyanazokat az engedélyeket, mint az előző részlegben. Kattintsunk a szerkesztés gombra, majd a felugró menüben, ha még nincs hozzáadva a Linux felhasználó, akkor a hozzáadás opcióval adjuk hozzá és mentsük el a változtatásokat!
A Linux oldala következik. A legegyszerűbb, ha a terminálból érjük el a mappát 1-2 jól megválasztott paranccsal, ráadásul a terminál ugyanúgy működik a legtöbb disztrón. Először is szükségünk lesz a ’cifs-utils’ csomagra, hogy SMB megosztásokat tudjunk kezelni.
A ’sudo apt-get install cifs-utils’ parancs ezt el is intézi.
Ezután létrehozunk egy mappát, és ahhoz hozzáillesztjük a megosztott Windows mappát a következő paranccsal:
’mkdir ~/Desktop/Windows-Share sudo mount.cifs //WindowsPC/Share /home/geek/Desktop/Windows-Share -o user=x’
A user = x-nél az ’x’ a felhasználó neve. A mappát pedig már Linux rendszerről is elérjük!

Ubuntu

2 thoughts on “Fájlmegosztás Windows és Linux között

  1. Helyesen:
    mkdir ~/Desktop/Windows-Share ; sudo mount.cifs //WindowsPC/Share /home/geek/Desktop/Windows-Share -o user=x
    Vagy két sorban :
    mkdir ~/Desktop/Windows-Share (ENTER)
    sudo mount.cifs //WindowsPC/Share /home/geek/Desktop/Windows-Share -o user=x (ENTER)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .