Fájlok megosztása µTorrent segítségével

Ha sok (vagy nagyméretű) fájlt kell megosztanunk sok emberrel, akkor elküldhetjük azokat emailben, vagy létrehozhatunk egy FTP szervert. Azonban ki is használhatjuk a p2p előnyét és megoszthatjuk az állományokat torrent protokoll (és a µTorrent program) segítségével.
Miért jó ez nekünk? Mikor mások töltik le a fájlokat, automatikusan töltik is fel, így minél több ember tölti le, annál többen töltik is fel, így mindenki gyorsan letöltheti a megosztott fájlokat (ellentétben pl. az FTP-vel, ahol a megosztó kis feltöltési sávszélessége a korlát).

Tehát szükségünk van a µTorrent programra. Ha nem lenne telepítve gépünkre, akkor töltsük le ide kattintva és telepítsük.
Tudjuk meg az IP címünket. Ezt könnyen megtehetjük, ha pl. ide kattintunk. Tudnunk kell még, hogy az µTorrent milyen porton figyel. Ezt a Beállítások (Settings) menüre kattintva, majd itt a Beállításokat választva, és ezután a Kapcsolatra kattintva tudhatjuk meg. Ha 0 érték van, akkor írjunk valami 1024 és 65000 közötti számot a portba (majd ne feledjük el ezt a routerunkon beforvaldolni, vagy az UPnP funkciót bekapcsolni az uTorrentben és a routeren.

µTorrent Kapcsolat beállításai
µTorrent Kapcsolat beállításai

Ha megvan az IP címünk és a port, akkor engedélyezzük, hogy az uTorrent tudjun trackerként működni. A tracker segítségével könnyen megtalálhatják egymást a letöltők, feltöltők (lehetőség van tracker nélküli torrentet készíteni, ekkor az úgynevezett DHT mód segít megtalálni egymást a klienseknek. Ebben az esetben majd a torrent létrehozásánál nem kell trackert megadni és ez a lépés is kimaradhat. Azonban így sokkal lassabban találják meg egymást).
A trackert a Beállításokban engedélyezhetjük. Tehát Beállítások menüben kattintsunk a Beállítások opcióra, vagy CTRL+P
Beállítások menü
Beállítások menü

Majd a Beállításokban kattintsunk a bal oldali listán a Haladóra, és itt a jobb oldalt keressük meg a bt.enable_tracker opciót. Kattintsunk rá egyet, majd alul kattintsunk az Igaz rádiógombra, hogy engedélyezzük ezt az opciót.
Haladó beállítások
Haladó beállítások

Ok gombra kattintva menthetünk. Zárjuk be és indítsuk újra el az uTorrentet.
Ha ez megvolt, akkor a Fájl (File) menüből válasszuk Új torrent készítése (Create New Torrent) opciót.
µTorrent: fájl menü
µTorrent: fájl menü

A következő lépésben választhatjuk ki, hogy egy mappát vagy fájlt szeretnénk e megosztani. Ha mappát, akkor az Új mappa (Add directory) gombra kattintva tallózzuk be a megosztani kívánt mappát. Ha fájlt szeretnénk megosztani, akkor az Új fájl (Add file) gombra kattintva tallózzuk be a megosztani kívánt fájlt.
A Tracker-ek részbe kell beírnunk a saját IP címünket és portot, a következő formában: http://IPCIM:PORT/announce
Tehát ha pl. a 124.65.46.123 az IP címünk és a program a 3834-es porton figyel, a következőt írjuk be: http://124.65.46.123:3834/announce
Majd az Egyéb részben pipáljuk be a Kezdő megosztás (Start seeding) opciót. Minden más opció maradjon a gyári alapértelmezésen.
Ezután kattintsunk a Létrehozás és mentés mint (Create and save as) gombra, hogy az µTorrent elkészítse a .torrent fájlt.
µTorrent: Torrent készítés
µTorrent: Torrent készítés

8 thoughts on “Fájlok megosztása µTorrent segítségével

  1. azt még érdemes hozzáfűzni, hogy az elkészült torrent fájlt másoljuk a megosztani kívánt állomány mellé

  2. [re=3938]Imu[/re]: Minek? Ha megnyitod, ugyis megkérdezi, hogy hova töltse és ekkor kell betallóznod a fájlt.

  3. [re=3992]ley[/re]: Hát, ha bizalmas adatot osztok meg, akkor nem szívesen tudatnám egy ismeretlen szolgáltatással a torrentemet.

  4. Ez csak akkor müködik, ha a Beállítások-Haladó menüpontban a bt.enable_tracker értéket megváltoztatjuk True-ra. Így tracker-ként is müködik a program.

  5. Helló! Én megpróbáltam ezt de még nem seed-el semmit sem! Ez hogyan indúl majd el vagy valami?

  6. Hali! Nekem sem csinál semmit, nem oszt meg. 3 tracker is meg van adva, mert az IP címem mindig változik. Szóval a fent leírt dolog nem célszerű nálam. 🙂 Le van tiltva a tűzfal, a routerben is, egyszerűen nem látnak a többiek… A saját hálózaton lévő laptop sem… Ha true-ra van állítva, ha false-ra… 🙁 Új verzióban elcseszhettek valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .