Fájlrendszerekről röviden. Melyiket érdemes pendrive-nál használni?

Nehéz lehet néha áttenni minden egyes videónkat és zenénket az összes eszközünkre, melyet használunk, ugyanis a különböző adathordozók sok esetben különböző fájlrendszerekkel dolgoznak. A leggyakoribb fájlrendszerek Windows-on a FAT32, exFAT és az NTFS, Mac-en az APFS és a HFS+, Linux-on pedig az EXT, habár találkozhatunk egyebekkel is néha-néha. Nehéz lehet azonban lépést tartani azzal, hogy melyik eszközünk mely fájlrendszert támogatja, különösen akkor, ha minden multimédiás anyagunkat elérhetővé szeretnénk tenni az összes adathordozónk számára.

A különböző fájlrendszerek különböző módszereket biztosítanak a számítógép számára az adattárolásra a merevlemezen. Mivel csak bináris adatok kerülnek írásra, az egyes fájlrendszerek más módokat kínálnak a bináris adatok az operációs rendszer által is megértett formátumba való átfordítására. Az operációs rendszer viszont nem tud olyan adathordozóról adatot olvasni, mely ismeretlen fájlrendszert alkalmaz, hiszen nem tudja lefordítani az adatokat. Ahhoz, hogy eldöntsük, hogy mely fájlrendszer lesz az ideális, figyelembe kell venni a hordozhatóságot és a maximális fájlméretet, melyek az egyes rendszerek engedélyeznek.
A hordozhatóság azért kérdéses, mert azt hinnénk, hogy a modern operációs rendszerek tisztában lennének az egymás által használt fájlrendszerekkel, azonban a legtöbbnél nem ez a helyzet. A MacOS például olvas de nem ír NTFS fájlrendszerű adathordozókat, a Windows pedig fel sem ismeri a legtöbb APFS és HFS+ fájlrendszerű adathordozót.
Linux-nál kicsit más a helyzet, mivel a legtöbb disztró natívan támogatja az NFTS és HFS+ rendszereket. Az alábbi táblázatból kiderülnek a kompatibilitások (Yes = igen, No = nem, Read only = csak olvasás):

File SystemWindows XPWindows 7/8/10macOS (10.6.4 and earlier)macOS (10.6.5 and later)Ubuntu LinuxPlaystation 4Xbox 360/One
NTFS YesYesRead OnlyRead OnlyYesNoNo/Yes
FAT32YesYesYesYesYesYesYes/Yes
exFATYesYesNoYesYes (with ExFAT packages)Yes (with MBR, not GUID)No/Yes
HFS+No(read-only with Boot Camp)YesYesYesNoYes
APFSNoNoNoYes (macOS 10.13 or greater)NoNoNo
EXT 2, 3, 4NoYes (with third-party software)NoNoYesNoYes


A különböző fájlrendszerek ezen felül különböző határokat szabnak egy fájl maximális méretére.

File SystemIndividual File Size Limit (egy darab fájl max mérete)Single Volume Size Limit (1 drive max mérete)
NTFS nagyobb, mint a legtöbb vásárolható merevlemez16 EB
FAT32kevesebb mint 4 GBkevesebb mint 8 TB
exFATnagyobb, mint a legtöbb vásárolható merevlemez64 ZB
HFS+nagyobb, mint a legtöbb vásárolható merevlemez8 EB
APFSnagyobb, mint a legtöbb vásárolható merevlemez16 EB
EXT 2, 316 GB (akár 2 TB is lehet egyes rendszerekben)32 TB
EXT 41 EB16 TB


Láthatjuk tehát, hogy minden rendszernél érdemes kiválasztani az annál leginkább használt fájlrendszert és azzal dolgozni, hogy elkerüljük a kompatibilitási problémákat. Fat32-vel érkező adathordozókat is NTFS-re vagy egyéb natív fájlrendszerekre kell konvertálni. A feladat mindenesetre megoldható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .