FAT32, exFAT, NTFS? Mi a különbség?

Akármikor formázunk egy belső, külső vagy hordozható merevlemezt, a Windows mindig felajánl 3 különböző fájlrendszert, melyet akarunk a formázás után használni. A Windows által támogatott fájlrendszerek az NTFS, FAT32 és az exFAT, azonban a Windows nem mondja el, hogy mi a különbség közöttük.

Egy fájlrendszer megszabja az adott adathordozó számára, hogy milyen módon tárolja és rendezze az adatokat, valamint azt is, hogy az egyes fájlokhoz milyen jellegű információk csatolhatók (fájlnevek, engedélyek, stb).
Az NTFS fájlrendszer számít a legmodernebbnek és a Windows is ezt használja alapértelmezett módon a legtöbb esetben. A Windows a telepítés során mindig NTFS-re formázza a merevlemezt, ahova telepítjük. Azért szeretjük ezt használni, mert számos olyan modern ’feature’ van benne, mely nem található meg sem a FAT32-ben, sem az exFAT-ban. Ilyenek például a különböző hozzáférési engedélyek fájlokhoz, titkosítás, lemezkvóták, változások naplózása a rendszerben, mely segít egy esetleges összeomlás után a hiba feltárásában, és még sok egyéb. AZ NTFS-ben ráadásul a maximális fájl- és partíció méretek is akkorák, hogy szinte sosem ütközünk problémába. A FAT32 és az exFAT azonban itt szokott gondot okozni.

A FAT32 még a Windows 95-ös verzióval érkezett és az akkori FAT16 rendszert volt hivatott helyettesíteni. A fájlrendszer öregsége jelenti az előnyét és a hátrányát is. Előnye, hogy rendkívüli sztenderdnek számít a hordozható flash drive-ok világában, ezáltal biztosítva a maximális kompatibilitást nem csak a számítógépek világában, hanem a konzolok és tulajdonképpen bármilyen egyéb eszközök terén is, melyek rendelkeznek USB porttal. Ennek azonban ára van, mivel a maximális fájlméret nem haladhatja meg a 4 GB-ot, a maximális partícióméret pedig a 8 TB-ot. Éppen ezért nem ideális a FAT32 belső merevlemezeken.

Az exFAT, avagy ’Extended File Allocation Table’ 2006-ban jelent meg és a régi Windows verzióktól egészen a Vista-ig kompatibilis. Az exFAT valahol az NTFS és a FAT32 között helyezkedik el. Szintén flash drive-okra, USB hordozókra lett tervezve, azonban nincsenek meg benne a FAT32 hátrányai a fájlméretek terén. Habár nem olyan mértékben kompatibilis, mint a FAT32, nagyobb mértékben kompatibilis, mint az NTFS. Az OSX rendszerek például csak olvasni (read-only) tudnak NTFS rendszereket, míg az exFAT-ot teljes körűen kezelik. Ideálisan akkor használatos ez a fájlrendszer, amikor szükség van az NTFS által biztosított fájlméretre, de nagyobb kompatibilitásra is, mint, amit az NTFS kínál a platformok között.

7 thoughts on “FAT32, exFAT, NTFS? Mi a különbség?

 1. Kinai kereskedő által küldött nagykapacitású pendrive és SD kártya (>=512GB) ExFAT -ra van formattálva, nem is formattálható NTFS-re. Eddig még 30-60 GB-nál több fájlt nem tudtam rájuk másolni, elkezdenek hibát jelenteni. (Directory vagy fájl sérült hibaüzenetet ad).
  Lehet, hogy az ExFAT-ban a fájlok száma (Directory mérete) is limitálva van?

 2. Biztos, hogy valami más gond van. Próbáld meg újra formázni és megnézni egy Partició kezelővel.
  A kínaiak szeretnek hamisítani. Akkor érzik jól magukat, ha be tudnak csapni. Hasonlóan, mint odahaza a „nem idén barnultak”.
  Nálam HDD-k vannak egy router-re ráakasztva extfat formában. Jelenleg 300Gb-os. Már 200GB-ot felmásoltam rá és nem panaszkodik.De van 128GB-os pendrive is exfat-ra formázva az Aldiból és az sem köhögött eddig, pedig teleírtam.

 3. Nem akarlak elkeseríteni, de több mint valószínű hogy át lettél verve. Gyakran előfordul pendrive / sd kártya esetén hogy hazudnak a kapacitásról. A kártya ugyan 512 gb-osnak mutatja magát, de valójában csak 5-10 gb-os. Amint többet másolsz rá, az addig rajta levő fájlokat elkezdi törölni. 512 egy sd kártyán nem lehetetlen, de alapvetően nagyon drága. A kínai árusok nem ritkán 2 tb-osnak is hirdetnek termékeket, ezek tipikusan max 40gb-ot tárolnak, mielőtt adatot vesztenek. Én is kaptam ilyen terméket, 32gb-osnak mondta magát, de valójában csak 2-t tárolt. Ha adatról van szó, különösen fotókról (gondolom fényképezőben használod), jobb nem spórolni. Itthon is egész olcsón lehet rendelni ilyeneket megbízható gyártóktól.

 4. Bizony Szabolcs, Ön át lett verve. A nagy kapacítású de olcsó kínai pendrive-ok közös jellemzője hogy kevés adat írható rá. Ami segít eldönteni még, hogy hamisítvány-e, az hogy „szabványos”-e a kapacitása.
  Egy 512 GB-os pendrive mérete windows alatt pontosan 476,8 GB. Ha ennél többet ír akkor hamisítvány…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .