FAT32, exFAT, NTFS? Mi a különbség?

Akármikor formázunk egy belső, külső vagy hordozható merevlemezt, a Windows mindig felajánl 3 különböző fájlrendszert, melyet akarunk a formázás után használni. A Windows által támogatott fájlrendszerek az NTFS, FAT32 és az exFAT, azonban a Windows nem mondja el, hogy mi a különbség közöttük.

Egy fájlrendszer megszabja az adott adathordozó számára, hogy milyen módon tárolja és rendezze az adatokat, valamint azt is, hogy az egyes fájlokhoz milyen jellegű információk csatolhatók (fájlnevek, engedélyek, stb).
Az NTFS fájlrendszer számít a legmodernebbnek és a Windows is ezt használja alapértelmezett módon a legtöbb esetben. A Windows a telepítés során mindig NTFS-re formázza a merevlemezt, ahova telepítjük. Azért szeretjük ezt használni, mert számos olyan modern ’feature’ van benne, mely nem található meg sem a FAT32-ben, sem az exFAT-ban. Ilyenek például a különböző hozzáférési engedélyek fájlokhoz, titkosítás, lemezkvóták, változások naplózása a rendszerben, mely segít egy esetleges összeomlás után a hiba feltárásában, és még sok egyéb. AZ NTFS-ben ráadásul a maximális fájl- és partíció méretek is akkorák, hogy szinte sosem ütközünk problémába. A FAT32 és az exFAT azonban itt szokott gondot okozni.

A FAT32 még a Windows 95-ös verzióval érkezett és az akkori FAT16 rendszert volt hivatott helyettesíteni. A fájlrendszer öregsége jelenti az előnyét és a hátrányát is. Előnye, hogy rendkívüli sztenderdnek számít a hordozható flash drive-ok világában, ezáltal biztosítva a maximális kompatibilitást nem csak a számítógépek világában, hanem a konzolok és tulajdonképpen bármilyen egyéb eszközök terén is, melyek rendelkeznek USB porttal. Ennek azonban ára van, mivel a maximális fájlméret nem haladhatja meg a 4 GB-ot, a maximális partícióméret pedig a 8 TB-ot. Éppen ezért nem ideális a FAT32 belső merevlemezeken.

Az exFAT, avagy ’Extended File Allocation Table’ 2006-ban jelent meg és a régi Windows verzióktól egészen a Vista-ig kompatibilis. Az exFAT valahol az NTFS és a FAT32 között helyezkedik el. Szintén flash drive-okra, USB hordozókra lett tervezve, azonban nincsenek meg benne a FAT32 hátrányai a fájlméretek terén. Habár nem olyan mértékben kompatibilis, mint a FAT32, nagyobb mértékben kompatibilis, mint az NTFS. Az OSX rendszerek például csak olvasni (read-only) tudnak NTFS rendszereket, míg az exFAT-ot teljes körűen kezelik. Ideálisan akkor használatos ez a fájlrendszer, amikor szükség van az NTFS által biztosított fájlméretre, de nagyobb kompatibilitásra is, mint, amit az NTFS kínál a platformok között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .