Home / Linux / Fedora / Fedora 11 telepítése

Fedora 11 telepítése

A most következő leírásban képek segítségével részletesen bemutatom a Fedora 11 telepítését. Először is szükségünk van a Fedora 11 telepítőt tartalmazó ISO kiterjesztésű lemezképre, amely mind CD mind pedig DVD formában rendelkezésünkre áll, és amelyet HTTP/FTP és BitTorrent formában egyaránt letölthetünk, a következő két link egyikéről.

A telepítés előtt erősen ajánlott biztonsági másolatot készíteni a dokumentumainkról

Most válasszuk ki a mi számítógépünk architektúrájának megfelelő image-file-t, majd töltsük le és írjuk ki egy lemezre. Ha a telepítő lemez kiírásával készek vagyunk, hozzá is kezdhetünk a telepítéshez. Először is állítsuk be a számítógépet az optikai meghajtóról való boot-olásra, majd tegyük be a lemezt és indítsuk el a gépet. Ha boot folyamat befejeződött az alábbi boot menü fogad minket.

Boot menü
Boot menü

Válasszuk a “Install or upgrade an existing system” lehetőséget, majd nyomjunk egy entert a tovább lépéshez.

02
Betöltés
Lemez ellenörzés
Lemez ellenőrzés

A telepítő indításkor megkérdi hogy leakarjuk e ellenőrizni a telepítő lemezt, döntsünk belátásunk szerint.

Telepítő források keresése
Telepítés elkezdése
Telepítés elkezdése
Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Keressük meg a listában azt a nyelvet amelyen a telepítést folytatni szeretnék, majd kattintsunk a tovább gombra.

Billentyüzet kiosztás típus
Billentyűzet kiosztás típus

Most válasszuk ki a listából a mi billentyűzet kiosztásunk nyelvét.

Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése

Abban az esetben ha egy teljesen üres merevlemezre telepítjük a Feadora 11-et ez a figyelmeztetés fogad minket. Abban az esetben ha mi is ezt az üzenetet látjuk kattintsunk a “Eszköz újrainicializálásra”.

10
Tároló eszközök keresése
11
A számítógép nevének megadása

Most kell megadnunk a számítógép nevét a hálózaton, ha nincs különösebb okunk a megváltoztatására hagyjuk változatlanul a mezőt és kattintsunk a továbbra.

12
Időzóna kiválasztása

Most válasszuk ki a listából azt várost ami szerint a számítógépünk órája jár. Abban az esetben ha a számítógépünk BIOS-a a greenwichi időt mutatja jelöljük be a “A rendszer órája UTC-t használ” melletti jelölő négyzetet.

13
Root jelszó megadása

Most adjuk meg a rendszergazda jelszavát amivel később a számítógépünk beállításait módosíthatjuk.

14
Particionálás

Most elérkeztünk a particionáláshoz. Gördítsük le a listát, hogy megtudjuk nézni milyen particionálási típusok közül választhatunk.

15
Particionálás

Most a listából válasszuk ki a particionálás módját. Én az “Egyéni felosztás teremtése” lehetőséget választom, mert én egyes könyvtáraimat külön partíción fogom elhelyezni. Hogyha viszont nincs szükségünk erre, és teljesen üres a merevlemez, vagy a rajta lévő operációs rendszerre már nincs szükségünk célszerű a “Teljes eszköz használata lehetőséget választani”. Ha van viszont van egy másik operációs rendszer a merevlemezen, de az eszköz nincs partíciókkal teljesen lefedve célszerű a “Szabad hely használata” lehetőséget választani. De előfordulhat, hogy a szabad hely kevés illetve nincs a merevlemezen, ekkor érdemes a “Rendszer összehúzása” lehetőséget választani.

16
Particionálás

Most láthatjuk a merevlemezünket és a rajta lévő partíciókat. Abban az esetben ha már vannak rajta partíciók és a méretük miatt a telepítést gátolják, szükségessé válik az átméretezésük illetve törlésük, hogyha nincs rájuk szükségünk. Most, hogy ezt tudjuk kezdjünk is neki a particionálásnak.

17
Particionálás

Válasszuk ki az üres területet majd kattintsunk az “Új”-ra.

18
Particionálás

Ez a partíció a /boot-ot fogja tartalmazni. A /boot méretét legkevesebb 128 de legfeljebb néhány száz MB-ra érdemes állítani. Csatolási pontnak válasszuk a /boot-ot, és jelöljük be a “Kényszerített elsődleges rész legyen” melletti jelölő négyzetet, majd kattintsunk az “Ok” gombra.

19
Particionálás

Most láthatjuk az előző lépésben létrehozott partíciót, és elkezdhetjük létrehozni a /-t tartalmazó partíciót, még hozzá az üres lemezterület kiválasztásával és az “új” gomb megnyomásával. Az új partíció létrehozásának elkezdése lépést a továbbiakban nem írom le hiszem annak mente mindig azonos tehát, hogy üres részre majd “Új” gombra kattintunk.

20
Particionálás

Most hozzuk létre a / számára a lemezrészt, amelynek mérete grafikus asztali környezet például Gnome telepítése estén legalább 2 GB, de ha mi csak a karakteres felületet szeretnék feltelepíteni akkor ennél sokkal kevesebbel 100-200 MB-al is beéri a rendszer.

21
Particionálás
22
Particionálás

Most jön a /var számára fent tartott lemezrész létrehozása. Ennek kialakításkor figyelembe kell venni, hogy hányan és milyen céllal szeretnék használni a számítógépet. Ezen partíció tartalmazza például napló, és a nyomtatáshoz nélkülözhetetlen fájlokat. Ha nem szeretnénk például adatbázis/web-kiszolgálót működtetni a számítógépen, akkor is legalább 128 MB-ot állítsunk be neki, ha viszont adatbázis/web-kiszolgálónak szeretnék alkalmazni a számítógépet, akkor ajánlott több GB-ra beállítani ezen partíció méretét. A csatolási pontnak válasszuk a /var-t

23
Particionálás
24
Particionálás

Szintén változékony adatok tárolására használt könyvtár. Azok a programok hoznak itt létre állományokat amelyekre már a operációs rendszer indításakor szükség van. Csatolási pontját állítsuk /tmp-re.

25
Particionálás
26
Particionálás

Most állítsuk be a swap-ot. A “Fáj rendszer típus”-ának állítsuk be hogy swap majd a mérete a számítógép fizikai memóriájának mérete alapján állítsuk be.

27
Particionálás
28
Particionálás

Most hozzuk létre a felhasználok dokumentumaink tárolásra használt lemezrészt. Csatolási pontnak állítsuk be hogy /home. A méret a felhasználóktól függ ha az egész fennmaradó lemezt szeretnénk használni ezt legkényelmesebben úgy tehetjük meg, hogy a “További méret lehetőségek” közül a “Kitöltés max. megengedett méretig” lehetőséget választjuk.

29
Particionálás

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

30
Particionálás

Ha a partíciók beállításait rendben találjuk kattintsunk a “változások lemezre írása” gombra.

31
Particionálás
32
Rendszer indító beállítása

Most lehetőségünk van megadni, hogy melyik merevlemezre kerüljön a rendszertöltő és, hogy milyen operációs rendszereket kínáljon fel indításra.

33
Telepítési információk beolvasása
34
Szoftver választék áttekintése

Most kiválaszthatjuk hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk feltelepíteni a számítógépre. Döntsünk belátásunk szerint. Ha a  “Testreszabás később” lehetőséget választjuk akkor a telepítés után bármikor a csomagkezelő segítségével megváltoztathatjuk a feltelepíttet csomagokat, ha a “Testreszabás most”-ot választjuk, akkor a “Tovább” gombra kattintva megjelenik egy csomagkezelő ahol kiválaszthatjuk a nekünk szükséges alkalmazásokat. Én a “Testreszabás később” lehetőséget választottam aminek hatásra azonnal elindul a telepítő.

35
Függőségek ellenőrzése
36
Telepítő indítása
37
Telepítő indítása
38
Telepítés
39
Telepítés után beállítások
40
Rendszer indító telepítése
41
Telepítés befejezése

Vegyük ki a telepítő lemezt majd kattintsunk az “Újraindítás”-ra.

42
Első betöltés
43
Üdvözlő képernyő

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

44
Engedély tájékoztató

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

45
Felhasználó éltrehozása

Hozzunk létre egy felhasználót, majd kattintsunk a “Tovább”-ra.

46
Dátum és idő

Állítsuk be a dátumot és az időt, ha a “hálózati idő protokoll(NTP)” fülre kattintunk lehetőségünk van beállítani, hogy a számítógép a hálózat segítségével állítsa be az időt. Ha ezzel megvagyunk kattintsunk a “Tovább”-ra.

47
Hardver profil

Lehetőségünk van a hardver információink megosztására a Fedora fejlesztőivel, döntsünk belátásunk szerint, majd kattintsunk a “Tovább”-ra.

48
Bejelentkezés

Most válasszuk ki azt a felhasználót akivel beakarunk lépni azzal, hogy rákattintunk.

49
Bejelentkezés

A megjelenő mezőbe írjuk be a felhasználó jelszavát, majd kattintsunk a “Bejelentkezés”-re.

50
Gnome asztal

Most, hogy befejeztük a telepítést már használhatjuk is a Fedora 11 rendszerünket.

Szerző Sipci1989

Olvastad?

Helyi Yum tároló beállítása Fedora 8 alatt

Ebben a leírásban a példaként használt hosztnév server1.example.com, IP cím 192.168.0.100. Ezeket a saját gépednek …

40 hozzászólás

 1. Satya: Heló. “Live verzió, ez azoknak van akik nem szeretnék feltelepíteni a rendszert csak kipróbálni a számítógép módosítása nélkül”. Nah szóval nagy valószínűséggel kéne lennie egy olyan menüpontnak hogy “boot” ha ezt választod elindul a rendszer a lemezről.

 2. Sipci kérdezhetek??
  Mi az a fedora leonidas??????? a gogleba lattam egy kepet valami magyar nyelvü linuxrol es ez volt a neve.
  Lehet nem jol lattam????

 3. Satya: Heló. Tudtommal a a Leonidas a Fedora 11 kódneve, úgy mint a Fedora 10 Cambridge, Fedora 9 Sulphur, és a többit itt találod http://hu.wikipedia.org/wiki/Fedora

 4. csak idegesit..
  akkor ha bootoltatom
  utana hogy tudom telepiteni???
  es vajon ott is lesz magyar nyelvü telepitesi utmutato??

 5. Satya: Heló. Live-ból még nem telepíttetem de nagy valószínűséggel onnan is telepíthető, végül is a disztrók nagy részében lehetőségünk van Live módban telepíteni. Mivel még nem csináltam nagyrészt magadra vagy utalva de ha ugyan az a helyzet mint a többi disztróban akkor elvileg az asztalon kéne leni egy install ikonnak, vagy a menüben de szerintem inkább az asztalon lesz.

 6. Na ujra itt:)))
  szal helyzetjelentést irok az eseményröl:))
  betettem a kiirt lemezt, majd bootoltattam kb 30 percig lattam a kepernyö közepen az f betüt es hallottam ahogy megy a meghajtom aztan feketeseg es lefagyott minden, majd a gepet is kikapcsolta:)))
  szal eddig jutottam a telepitessel:)))
  es a szerencsetlen Win 7 is alig birt magahoz térni:))))

 7. Satya

  Szia. Bocsi hogy közbe szolok de szerintem próbáld ki az Ubuntuntut (adj neki még egy esélyt) nekem a GNOME felület tetszik de valakinek a KDE jön be mondjuk szerintem szebb a KDE-s felület de nekem megteszi a GNOME felület is és ha még sem tetszik akkor is tudsz köztük váltogatni. Vagy még mindig próbálkozhatsz a Fedora-val. De egy csomó jó kis program van az Ubi-hoz amivel a látvány/kinézetét igen csak fel tudod dobni pl: Téma csomagok (vannak nagyon szép témák is) akkor Cairo, AWN, SLED, Epidermis, Tilda, Conky, és Screenlets vagy még sorolhatnám akkor a bejelentkezésnél a háteret is meg tudod változtatni vagy pl a hangot is.Tehát számos lehetőséged van rá.

  A win 7 meg nem azért rossz mert a Fedora rontotta el hanem mert ….. :-D

 8. woox
  nem szoltál közbe, hanem segítő szándék vezérel és ez meglehetősen jol esik nekem.
  az az igazsag egyszer feltettem az ubuntut de a kijelzöm vibralt:( egy infos ismim akkor azt mondta sajna az ati kartyakkal nem jok az ubuntuk:( es akkor fel is adtam a dolgot…
  elvileg mostanra lehet kiküszöböltek ezt a problemat???
  meg ami irritalt az ubuntuba a szine az a fosbarna szine:)))
  tudom, hogy ez hülyen hangzik de egesz nap nem birnam nezni azt a szint..
  melyik ubuntut javallod??
  van valami egeszen uj fent az ubuntu oldalon.nem tudod ezek is magyarok??

 9. hát akkor lássuk.

  Nekem Nvidia kártyám van azzal jól működik viszont az Atis gondokról én is hallatam de pl.: ha meglátogatod az ubi.hu-t akkor ott találsz sok erről szóló fórum témát és ki lehet szerintem küszöbölni.Ilyen téren nem tudok neked tanácsot adni de van bőven forum téma és persze te is kérdezhetsz mint bárki más és nagyon segítő készek.

  “fosbarna” színe nevezzük barna színek :-D Hát az egy egyszerű gond melyet nagyon könnyen lehet kezelni. Tedd fel terminálban ezt a téma csomagot és vannak nagyon szép témák melyhez még hátér képet is ajánl persze te is tehetsz be amilyen neked tetszik persze úgy az igazi hogyha a témához passzol :-D

  http://ubuntu.hu/node/11430

  Hát én az Ubuntu 9.04-et használom 64 bites verziót de sokan a 32 biteset.

 10. épp most kezdtem letölteni a 64 bitest:)
  illetve a valaszod elolvasasa elött elkezdtem:))
  remelem magyar a telepites menete is??
  vagy csak a 32 bites magyar???

 11. woox
  kicsit felvilagositanal??
  mi is ez a Gnome es KDE felület??
  mert leirtak nekem fedora-ra de ubuntura is ugyanaz??
  igazabol
  elsö linuxom lenne
  szeretnek rola minnel többet megtudni…
  kezelhetösegileg, melyik felhasznalobaratabb??
  melyik hajaz leginkabb a winfosra?? mert ugye a megszokas nagy ur:))))
  remelem az ubi felmegy vegre…

 12. Nekem magyar volt de meg is kérdi milyet szeretnél :-D Amúgy ha nagy youtub-os vagy akkor nem igazán a 64 bites-et ajánlanám mert nekem szaggat ha ki nagyítom. Azt tudom hogy a 32 bites alatt szépen működik. Mondjuk a média lejátszóban van youtube funkció és ott szépen ki lehet nagyítani azaz ott nem szaggat (nekem nem).Az egér még mindig késik de azt is ki lehet javítani tehát ha szánsz rá egy kis időt és erőfeszítést akkor szépen meg lehet csinálni és a barna szint is száműzheted az életedből :-D

 13. tenyleg az egérkésést elfelejtettem:(
  na az valami borzalom volt:(
  szoval arra is van megoldás??
  nocsak…mar lejött a fele a 64 esnek:))felteszem ha felengedi:))))
  ha megsem jo akkor meg leszedem a 32 est:)))
  alapban melyik felület van benne??Gnome vagy KDE??

 14. Az ubuntu szerintem tuti felmegy mert nem bonyolult feltelepíteni nekem is előre sikerült. Hát hogy kinek melyik a felhasználó barátabb,szebb,használhatóbb stb ezt magadnak kell majd eldöntened felteszed az ubit és akkor egyszerűen majd terminálból feltudod a Gnome felület mellé tenni a KDE felületet is és majd el tudod dönteni hogy melyik alkalmas a te számodra én a Gnome felületet szoktam meg és nekem furi volt a KDE de szerintem a KDE sokkal szebb mégsem azt használom. Tehát tudod te is magadnak csinosítgatni a kinézetet/asztal kinézetét nekem csak a Compiz,téma csomag és egy szép Conky van kinn és tökéletes de kinek a pap kinek a papné.

 15. Alapból a Gnome felület de feltudod tenni a KDE felületet :-D (ajaj lassan tiszta msn filing lesz :-D ) bocsi a cikk írótól :-D

  egér késés: http://ubuntu.hu/node/10195

  De ha beregelsz oda akkor sok + infot megtalálsz nagyon is sokat :-D

 16. amugy az ubuntu-hoz van minden program??
  ertem ezalatt: msn, dvd iro, totalcommander, win rar
  ilyesmire gondolok….

 17. msn: kmess,kopete,emesene,pidgin,amsn
  dvd íro: brasero,k3b
  winrar: én a 7zip-et telepítettem fel meg a terminálban sudo apt-get install unrar
  total cmd: http://168hours.wordpress.com/2008/08/18/10-total-commander-alternatives-for-linux/

 18. Satya! Az olyan felhasználókat mint te is, aki az első linuxát üzemeli be, fenntartunk egy külön közösséget, találkozókkal, segítségadókkal együtt. A fórum címe minden reklám nélkül http://www.linuxempire.hu .Regisztrálj be oda is nyugodtan, szívesen várunk.
  Nem egy ilyen kérdés hangzott el már nálunk kezdő linuxosoktól, mi is voltunk ilyen cipőben. Ismerkedésre tökéletes az Ubuntu, de később úgyis meglátod mire van szügséged, vagy mit tud elbírni a gép.
  Megjegyzem, a Fedora nem egészen teljesen kezdőknek való.
  Utóirat: Miután sikeresen széttoltátok a a Fedorás szekciót, azért ha elég kiváncsiak vagytok Live módban próbáljátok le a Fedora 12 Constantine-t… Mondjuk én fülig érő vigyorral használtam, mert ez még rátesz egy lapáttal a korábbi kiadásokra.

 19. Sziasztok
  Zoltán köszi szepen a cimet, az az igazság nem is tudtam,hogy van iylen oldal de regelek feltetlenül.sajna nagy szükségem van rá:(
  de most itt is megirom az élményeimet, hisz a kezdeti lépéseim innen indultak..

  gondoltam helyzetjelentek nektek:)))
  esemenydus napok vannak mögöttem:))kezdem az elején…elöször is mivel dual procis a gepem eldöntöttem 64 bitest kap a kicsike.
  ubuntu.hu oldalrol szepen letöltöttem es azt akartam feltelepiteni.
  sajna valami nagyon nem jöhetett öszze mivel a vegefele kiirta,hogy a telepitö fajlmasolas közben hibat eszlelt, es par okot is megemlitett, pl zsiros a lemez lassabban irjam stb..
  erre esetleg ötlet??
  kb 13 lemezem banta eddig a projektet
  es dvd cd vegyesen márkatipusok teljes hazankban kaphato verzioja megfordult a gepemben eredmeny ugyanaz.ettöl függetlenül ok-ztam de tovabbmenve a jelszomagadas az istennek sem jött össze.mar volt oylan telepitesem a 13 telepites alatt.siman csak 111 volt a jelszavam
  nehogy veletlen ne jot gepeljek be,de ez sem jart sikerrel.
  jelszavam allandoan incorrekt:(
  akarmit csinalok akkor is incorrect, kerdeseket megelözöm igen jol irtam be a jelszavat minden esetben:)
  es a hab a tortán a particionálás:)))
  a telepitö altali minden lehetöseget vegigjatszottam 3 szor, megsem települt fel a draga:(
  gondolom a jelszo dolog eppen ezert nem is müködött, mert sosem települt fel a kis mihaszna.
  összefoglalva a dolgot jelen pillanatban is win7 röl pötyögöm ezeket a sorokat mert csak ezt sikerült feltelepeitenem.lehet bill gates átka van a dolog mögött??:))

  ötleteket és átokleszedö javaslatokat örömmel olvasnék töletek
  köszi elöre is.

 20. Hát először is próbáld meg letölteni még egyszer mert lehet hogy rosszul töltötted le és ennél fogva szép hogy rossz a kiírt adat is ha mégsemjó így sem akkor írd meg a lemezt lassaban esetleg egy másik író progival mondjuk nekem a nero nem rontott így csak amikor minuszost akartam írni csak a pluszost szerette a dvd-írom és szereti mai napig is :-D Vagy haver vagy valaki nem írná ki neked és hátha akkor úgy jó.

  A particionáláshoz annyit fűznék hozzá hogy pipáld ki a KÉZI particionálást ezek után persze te csinálod kézzel és ez a jobb szerintem. Swapot is lehet adni de neked fölösleg mert 1GB memória elég a Lunux-nak.Ezek után adj meg neki egy / azaz gyökér partíciót ami legyen 5-10 GB-t és EXT 3 fájlrendszerű van EXT 4-es is de én még jobbak tartom az EXT3-asat majd egy /home partíciót készíts ami a te tárhelyed lesz ide pakolhatod a filmeket zenéket stb ha minden oks és úgy gondolod hogy stim akkor mehetsz tovább és kéri majd a felhasználó nevet és a jelszót és kb ennyi :-D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás