Fedora 11 telepítése

A most következő leírásban képek segítségével részletesen bemutatom a Fedora 11 telepítését. Először is szükségünk van a Fedora 11 telepítőt tartalmazó ISO kiterjesztésű lemezképre, amely mind CD mind pedig DVD formában rendelkezésünkre áll, és amelyet HTTP/FTP és BitTorrent formában egyaránt letölthetünk, a következő két link egyikéről.

A telepítés előtt erősen ajánlott biztonsági másolatot készíteni a dokumentumainkról

Most válasszuk ki a mi számítógépünk architektúrájának megfelelő image-file-t, majd töltsük le és írjuk ki egy lemezre. Ha a telepítő lemez kiírásával készek vagyunk, hozzá is kezdhetünk a telepítéshez. Először is állítsuk be a számítógépet az optikai meghajtóról való boot-olásra, majd tegyük be a lemezt és indítsuk el a gépet. Ha boot folyamat befejeződött az alábbi boot menü fogad minket.

Boot menü
Boot menü

Válasszuk a „Install or upgrade an existing system” lehetőséget, majd nyomjunk egy entert a tovább lépéshez.
02
Betöltés

Lemez ellenörzés
Lemez ellenőrzés

A telepítő indításkor megkérdi hogy leakarjuk e ellenőrizni a telepítő lemezt, döntsünk belátásunk szerint.
Telepítő források keresése

Telepítés elkezdése
Telepítés elkezdése

Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Keressük meg a listában azt a nyelvet amelyen a telepítést folytatni szeretnék, majd kattintsunk a tovább gombra.
Billentyüzet kiosztás típus
Billentyűzet kiosztás típus

Most válasszuk ki a listából a mi billentyűzet kiosztásunk nyelvét.
Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése

Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése

Abban az esetben ha egy teljesen üres merevlemezre telepítjük a Feadora 11-et ez a figyelmeztetés fogad minket. Abban az esetben ha mi is ezt az üzenetet látjuk kattintsunk a „Eszköz újrainicializálásra”.
10
Tároló eszközök keresése

11
A számítógép nevének megadása

Most kell megadnunk a számítógép nevét a hálózaton, ha nincs különösebb okunk a megváltoztatására hagyjuk változatlanul a mezőt és kattintsunk a továbbra.
12
Időzóna kiválasztása

Most válasszuk ki a listából azt várost ami szerint a számítógépünk órája jár. Abban az esetben ha a számítógépünk BIOS-a a greenwichi időt mutatja jelöljük be a „A rendszer órája UTC-t használ” melletti jelölő négyzetet.
13
Root jelszó megadása

Most adjuk meg a rendszergazda jelszavát amivel később a számítógépünk beállításait módosíthatjuk.
14
Particionálás

Most elérkeztünk a particionáláshoz. Gördítsük le a listát, hogy megtudjuk nézni milyen particionálási típusok közül választhatunk.
15
Particionálás

Most a listából válasszuk ki a particionálás módját. Én az „Egyéni felosztás teremtése” lehetőséget választom, mert én egyes könyvtáraimat külön partíción fogom elhelyezni. Hogyha viszont nincs szükségünk erre, és teljesen üres a merevlemez, vagy a rajta lévő operációs rendszerre már nincs szükségünk célszerű a „Teljes eszköz használata lehetőséget választani”. Ha van viszont van egy másik operációs rendszer a merevlemezen, de az eszköz nincs partíciókkal teljesen lefedve célszerű a „Szabad hely használata” lehetőséget választani. De előfordulhat, hogy a szabad hely kevés illetve nincs a merevlemezen, ekkor érdemes a „Rendszer összehúzása” lehetőséget választani.
16
Particionálás

Most láthatjuk a merevlemezünket és a rajta lévő partíciókat. Abban az esetben ha már vannak rajta partíciók és a méretük miatt a telepítést gátolják, szükségessé válik az átméretezésük illetve törlésük, hogyha nincs rájuk szükségünk. Most, hogy ezt tudjuk kezdjünk is neki a particionálásnak.
17
Particionálás

Válasszuk ki az üres területet majd kattintsunk az „Új”-ra.
18
Particionálás

Ez a partíció a /boot-ot fogja tartalmazni. A /boot méretét legkevesebb 128 de legfeljebb néhány száz MB-ra érdemes állítani. Csatolási pontnak válasszuk a /boot-ot, és jelöljük be a „Kényszerített elsődleges rész legyen” melletti jelölő négyzetet, majd kattintsunk az „Ok” gombra.
19
Particionálás

Most láthatjuk az előző lépésben létrehozott partíciót, és elkezdhetjük létrehozni a /-t tartalmazó partíciót, még hozzá az üres lemezterület kiválasztásával és az „új” gomb megnyomásával. Az új partíció létrehozásának elkezdése lépést a továbbiakban nem írom le hiszem annak mente mindig azonos tehát, hogy üres részre majd „Új” gombra kattintunk.
20
Particionálás

Most hozzuk létre a / számára a lemezrészt, amelynek mérete grafikus asztali környezet például Gnome telepítése estén legalább 2 GB, de ha mi csak a karakteres felületet szeretnék feltelepíteni akkor ennél sokkal kevesebbel 100-200 MB-al is beéri a rendszer.
21
Particionálás

22
Particionálás

Most jön a /var számára fent tartott lemezrész létrehozása. Ennek kialakításkor figyelembe kell venni, hogy hányan és milyen céllal szeretnék használni a számítógépet. Ezen partíció tartalmazza például napló, és a nyomtatáshoz nélkülözhetetlen fájlokat. Ha nem szeretnénk például adatbázis/web-kiszolgálót működtetni a számítógépen, akkor is legalább 128 MB-ot állítsunk be neki, ha viszont adatbázis/web-kiszolgálónak szeretnék alkalmazni a számítógépet, akkor ajánlott több GB-ra beállítani ezen partíció méretét. A csatolási pontnak válasszuk a /var-t
23
Particionálás

24
Particionálás

Szintén változékony adatok tárolására használt könyvtár. Azok a programok hoznak itt létre állományokat amelyekre már a operációs rendszer indításakor szükség van. Csatolási pontját állítsuk /tmp-re.
25
Particionálás

26
Particionálás

Most állítsuk be a swap-ot. A „Fáj rendszer típus”-ának állítsuk be hogy swap majd a mérete a számítógép fizikai memóriájának mérete alapján állítsuk be.
27
Particionálás

28
Particionálás

Most hozzuk létre a felhasználok dokumentumaink tárolásra használt lemezrészt. Csatolási pontnak állítsuk be hogy /home. A méret a felhasználóktól függ ha az egész fennmaradó lemezt szeretnénk használni ezt legkényelmesebben úgy tehetjük meg, hogy a „További méret lehetőségek” közül a „Kitöltés max. megengedett méretig” lehetőséget választjuk.
29
Particionálás

Kattintsunk a „Tovább”-ra.
30
Particionálás

Ha a partíciók beállításait rendben találjuk kattintsunk a „változások lemezre írása” gombra.
31
Particionálás

32
Rendszer indító beállítása

Most lehetőségünk van megadni, hogy melyik merevlemezre kerüljön a rendszertöltő és, hogy milyen operációs rendszereket kínáljon fel indításra.

33
Telepítési információk beolvasása

34
Szoftver választék áttekintése

Most kiválaszthatjuk hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk feltelepíteni a számítógépre. Döntsünk belátásunk szerint. Ha a  „Testreszabás később” lehetőséget választjuk akkor a telepítés után bármikor a csomagkezelő segítségével megváltoztathatjuk a feltelepíttet csomagokat, ha a „Testreszabás most”-ot választjuk, akkor a „Tovább” gombra kattintva megjelenik egy csomagkezelő ahol kiválaszthatjuk a nekünk szükséges alkalmazásokat. Én a „Testreszabás később” lehetőséget választottam aminek hatásra azonnal elindul a telepítő.
35
Függőségek ellenőrzése

36
Telepítő indítása

37
Telepítő indítása

38
Telepítés

39
Telepítés után beállítások

40
Rendszer indító telepítése

41
Telepítés befejezése

Vegyük ki a telepítő lemezt majd kattintsunk az „Újraindítás”-ra.
42
Első betöltés

43
Üdvözlő képernyő

Kattintsunk a „Tovább”-ra.
44
Engedély tájékoztató

Kattintsunk a „Tovább”-ra.

45
Felhasználó éltrehozása

Hozzunk létre egy felhasználót, majd kattintsunk a „Tovább”-ra.

 

46
Dátum és idő

Állítsuk be a dátumot és az időt, ha a „hálózati idő protokoll(NTP)” fülre kattintunk lehetőségünk van beállítani, hogy a számítógép a hálózat segítségével állítsa be az időt. Ha ezzel megvagyunk kattintsunk a „Tovább”-ra.
47
Hardver profil

Lehetőségünk van a hardver információink megosztására a Fedora fejlesztőivel, döntsünk belátásunk szerint, majd kattintsunk a „Tovább”-ra.

48
Bejelentkezés

Most válasszuk ki azt a felhasználót akivel beakarunk lépni azzal, hogy rákattintunk.

49
Bejelentkezés

A megjelenő mezőbe írjuk be a felhasználó jelszavát, majd kattintsunk a „Bejelentkezés”-re.

50
Gnome asztal

Most, hogy befejeztük a telepítést már használhatjuk is a Fedora 11 rendszerünket.

40 thoughts on “Fedora 11 telepítése

 1. A leírás alapján, pusztán kíváncsiságból, feltelepítettem az Ubuntu helyett. Teljesen hibátlanul és jól működik, habár a frissítéseket irtó lassan szedi le. De a leírás a telepítésről hibátlan és fel is megy elsőre! Köszönjük.

 2. Épp most rakom fel a Fedora 11-t.
  Eddig jónak tűnik, bár kissé szokatlan nekem, hogy külön /boot partíciót kell létrehozni. Túlságosan hozzászoktam az Ubuntu/Debianhoz :).
  Egyébként -nem akarok erről vitát indítani- a fordításban van egy két elég érdekes rész :). Például „használó” felhasználó helyett, fájlrendszer „teremtése” stb.

 3. [re=4712]lhgergo[/re]: Heló. Nem muszáj külön tenni a /boot-ot csak én általában így telepítek és ezért lett így írva a blog, de ettől természetesen el lehet térni, és ez le is van írva.

 4. sipci1989: nekem a /boot külön partíciója nélkül nem volt hajlandó telepíteni.
  Egyébként most azon bosszankodom, hogy nem töröltem ki a Linux Mint után a GNOME beállító fájljait és rakhattam össze újra az asztalt :).

 5. [re=4712]lhgergo[/re]: Unix like rendszereknél mánia, hogy nem a meghonosodott magyar terminológiát használják (mivel azt anno a Microsoft kezdte el széles körben elterjedté tenni, ugye mikor már magyar windows 3.1 volt hol volt még a Linux…)

 6. No, így pár nap használat után sokkal jobbnak túnik a korábban kipróbált rendszereimnél. Azt hittem, hogy a sok új szoftver miatt az egész tele lesz bugokkal, de nem így van.
  Még egy dolog: az Ubuntuban lévő intel videókártya lassúlás itt is előfordul (a Stellarium nagyon lassú), és a megoldás ugyanaz rá?

 7. A telepítések az új rendszer felállításával nem fejelződik be. Legelső körben a yum csomagkezelő pluginjait kell telepítenünk, majd adjuk hozzá az rpm fusion tárolóit. Ha nem netinstall-t csináltunk, akkor érdemes egy teljes frissítést kérni (yum upgrade)
  >>> A yum pluginokra azért is szügség van, mert számos plusz rendszert támogató, kiszolgáló, kiegészítő szolgáltatáshoz juthatunk. Alapból pdig nem szerepel, mert nem minden esetben kötelezőek. (de pl. presto-val kevesebbet kell frissítésekkor letölteni, protectbase – levédi az alapvető komponenseket, stb).
  Ha mindez megvan, próbáljunk meg elindítani egy alapból nem támogatott videófilme(ke)t Totemmel, amely felajánlja hogy megkeresi és telepíti a dekódereket. Ezek után jön az adobe oldala, ahol a flash plugint szerezhetjük be. Ezek után pedig teljesen rajtun áll mit kezdünk teljes képességű rendszerünkkel.
  UI: Legtöbbet Fedorában a Gnome-os alappal lehet kihozni, mivel a RedHat ezt a felületet támogatja elsősorban.

 8. sziasztok.
  szeretnem feltenni a gepemre az altalatok itt bemutatott fedora 11-est, de nem nagyon tudom,hogy a sok közül melyiket töltsem le.
  eleg sok fajta verziot latok itt a letölthetö telepitök között is, segitenetek, kb mik a külömbségek közöttük??
  pl mindegyik magyar??
  meg milyen elteres van a DVD- es a CD meretüek között??
  stb:)
  segítségeteket elöre is köszönöm

 9. [re=5014]Satya[/re]: Heló. A „Fedora-12-Alpha” ez egy fejlesztőknek szánt verzió ezt nem ajánlott éles rendszerként használni. Neked a Ferdora 11 alatt lévők az érdekesek. Ott pedig ki kel választanod a te architektúrádnak megfelelő lemezképet, ha esetleg nem tudnád, hogy neked milyen van, akkor érdemes a „Fedora 11 i386 DVD”-t letölteni, ez mind 32 mind 64 bites architektúrán megy. Ha biztos vagy benne, hogy 64 bites a géped CPU-ja akkor a „Fedora 11 x86_64 DVD” verzió való neked.
  És most nézzük mi a különbség a CD-s és a DVD-s verzió között. Nem tudom menyire vagy járatos a Linux disztribúciókban, de azért leírom, hogy itt általában vannak tárolok ahonnan letöltjük az operációs rendszerben elhelyezett csomagkezelő segítségéve a szükséges programokat. És a különbség a CD-s és DVD-s verzió között az, hogy a CD-n kevesebb program található, és ha olyan programra van szükségünk ami nincs meg a lemezen azt a tárolóból kell letölteni, a DVD-s verzióval pedig értelem szerűen kevesebbszer kell a tarolókról letölteni a programokat, mivel ezen alapból rengeteg alkalmazás megtalálható.
  Most nézzük a Live verzió, ez azoknak van akik nem szeretnék feltelepíteni a rendszert csak kipróbálni a számítógép módosítása nélkül, ehhez nem kell mást tenni mint letölteni a lemezképet kiírni majd erről boot-oltatni a gépet, és kipróbálni.
  Most jöjjön a KDE. A KDE egy asztali környezet, ez felel a kinézetért és tartalmazhat programokat, amelyeket persze a Fedora alapértelmezett asztali környezetére a Gnome-ra is feltelepíthetünk. Természtesen a feltelepíttet rendszeren bármikor használhatsz KDE környezetet, sőt még rengeteg asztali környezetközül választhatsz.
  És most térjünk át a nyelvre, bármelyiket is töltsük le lesz rajta magyar nyelv.

 10. Spici kösz a gyors választ.
  Kérdezhetek??
  Ha mér ugyis ilyen gyorsan válaszolsz:)
  Most eppen egy 700 megas live KDE-t töltök, mert nem voltam informácio birtokában a válaszodig:)Szal nekem egy laptopm van arra akarom feltenni, 64 bites az tuti csak ramom van kevés:(
  1 giga es persze winfosnak kevés:)fedora-nak elég?
  es az a GNOME es KDE dolog meg nem egészen tiszta….
  van látványbeli külömbség is??
  vagy csak az van??
  vagy effektive lehetösegbeli külömbsegek is vannak?
  vagy csak elérési utban?
  bocs a luzernek tünö kerdesekert is, de életem elsö linuxa lesz:))
  es nem probalgatni akarok cd-röl hanem bele a lecsoba egyetlen oprendszerként akarom használni:))
  Éppen ezért szeretném ha tuti magyar lenne:)
  És felhasználóbarát is:)
  Javaslod a 64 bitest 1 giga rammal?
  THX a válaszodat elöre is!

 11. [re=5019]Satya[/re]: Heló. 1 GB ram az bőven elég neki, csak arra ügyelj hogy 1-2GB swap-ot hagyjál neki a particionáláskor. A KDE és a Gnome közti fő különbség kinézetbeli, de a programokban is lehetnek eltérések ez disztribúció függő, de a programokat teremésztesen bármikor megváltoztathatod. Hogy jobban lásd a különbséget mondok egy példát. Az Ubuntu Gnomot használ és az alap böngészője a Firefox az alap MSN kliense pedig a Pidgin. A Kubuntu KDE-t használ és az alapértelmezett böngészője a Konqueror, az alap MSN kliense pedig a Kopote. De ismétlem ez disztro függő, tehát valahol csak a kinézet más a két asztali környezet esetén.

 12. Egy 15 gigas paeticiora lököm fel a cuccot, gondolom elég neki annyi??
  Amugy te kezdésnek melyik linuxot ajanlanád???
  Az Ubuntu- nem tetszik:))))
  az kilöve:))Igazábol a fedora tetszik igy ránézésre:)
  Fedora-11-x86_64-Live-KDE ezt ha letöltöm jo lesz??
  vagy legyszi a fenti bittorentes talaltokbol ajanlj mar egyet legyszives.
  de ne dvd-set,mert a lassu netem miatt az napok mulva jönne le és ma megakarom csinalni:))
  szal valami cd-set:)
  köszi:))

 13. [re=5022]Satya[/re]: Heló. Kezdőknek a Debian az Ubuntut és a PCLinuxOS-t ajánlott. Ha engem kérdezel akkor én a PCLinuxOS-t ajánlanám mert sokkal kevesebbszer kell benne a terminált használni mint a másik 2 disztribúcióban, és a VGA driver is alapból rajta van.
  A CD-s Fedora 11 linkje: http://torrent.fedoraproject.org/torrents//Fedora-11-x86_64-CDs.torrent
  Ezt töltsd le ha felakarod telepíteni a Fedorát.
  Ha pedig érdekelne a PCLinuxOS, akkor itt találsz egy leírást és linkeket a letöltéshez https://www.hogyan.org/pclinuxos-2009-2-telepitese-es-magyaritasa ez egy egy CD-s verzió ez alapján könnyen feltudod telepíteni és magyarosítani, és egy holnap megjelenő írásban a Compiz beállításokról is mindent megtudhatsz.

 14. Köszike
  egy kerdes
  a fedora link egy 4,2 gigas pakk ami 5 cd-nyi iso-t tartalmaz..
  es most vakarom a fejem,hogy melyik is kellene nekem…..
  esetleg ha megkönnyitened a dolgom:))))

 15. Heló. Bocs ezt elnéztem. Én még a CD-s verziót nem szedtem le, szóval nagy valószínűséggel mindegyik kell. Szóval ha nem akarsz napestig tölteni akkor a PCLinuxOS-t választod, és ha engem kérdezel inkább vállazd azt, mert első Linux-nak az a legjobb, tényleg sokkal egyszerűbb mint a Fedora.

 16. Most jöjjön a KDE. A KDE egy asztali környezet, ez felel a kinézetért és tartalmazhat programokat, amelyeket persze a Fedora alapértelmezett asztali környezetére a Gnome-ra is feltelepíthetünk.
  Bocsi, de ez nem igaz.
  A KDE-t nem a GNOME-ra telepíted, hanem magára a Fedorára (a GNOME mellé). Még akkor is, ha olyan Fedorád van, amin csak GNOME van még. Miután feltelepült az is, a rendszer indulásakor választhatsz közülük, hogy melyiket szeretnéd használni.
  Így pontos, tehát a KDE és a GNOME grafikus környezetek. Egy időben csak az egyik működik.
  (Ha olyan CD-t töltesz le, amin csak GNOME van, akkor utólag kell feltelepítened a KDE-t az internetes tárolókból. Ezután fogod tudni használatba venni. Most még mindig GNOME-os Fedora CD-d van, de a telepített rendszer már _csak_ Fedora.)

 17. Huuu
  elgondolkoztam a javaslatodon a PCLinuxOS ügyben, de amint megneztem a telepites es magyaritas folyamatát elvetettem a szándékomat:)))
  annak a telepítése a szellemi képességeimet messze meghaladja:)))
  A fedora telepitése az itt leirtak szerint sokkal egyszerübb feladatnak tünik:)))
  ambar lehet meg „suck”-olom a brét vele…
  Ha bajom van vísítok:)))Remélem segítő füleid meghallanak:)))

 18. [re=5028]brtkr[/re]: Heló. Félre értettél engem. A mondani valóm lényeg az, hogy a KDE-hez tartozó^^ programokat is fellehet telepíteni a Fedora alapértelmezett környezetére a Gnome-ra, és termesztésen fordítva is

 19. Sipci ujra itt
  feladtam:(
  mar a boot menü sem olyan, mint az itt bemutatott!
  az itteni 6 lehetöseggel szemben nekem 4 van es nincs egyaltalan install lehetöseg:(
  szoval inkabb hagytam a pi..ba:(
  lehet nem jo verziot töltöttem le??????

 20. [re=5032]Satya[/re]: Heló. „Live verzió, ez azoknak van akik nem szeretnék feltelepíteni a rendszert csak kipróbálni a számítógép módosítása nélkül”. Nah szóval nagy valószínűséggel kéne lennie egy olyan menüpontnak hogy „boot” ha ezt választod elindul a rendszer a lemezről.

 21. Sipci kérdezhetek??
  Mi az a fedora leonidas??????? a gogleba lattam egy kepet valami magyar nyelvü linuxrol es ez volt a neve.
  Lehet nem jol lattam????

 22. csak idegesit..
  akkor ha bootoltatom
  utana hogy tudom telepiteni???
  es vajon ott is lesz magyar nyelvü telepitesi utmutato??

 23. [re=5041]Satya[/re]: Heló. Live-ból még nem telepíttetem de nagy valószínűséggel onnan is telepíthető, végül is a disztrók nagy részében lehetőségünk van Live módban telepíteni. Mivel még nem csináltam nagyrészt magadra vagy utalva de ha ugyan az a helyzet mint a többi disztróban akkor elvileg az asztalon kéne leni egy install ikonnak, vagy a menüben de szerintem inkább az asztalon lesz.

 24. Na ujra itt:)))
  szal helyzetjelentést irok az eseményröl:))
  betettem a kiirt lemezt, majd bootoltattam kb 30 percig lattam a kepernyö közepen az f betüt es hallottam ahogy megy a meghajtom aztan feketeseg es lefagyott minden, majd a gepet is kikapcsolta:)))
  szal eddig jutottam a telepitessel:)))
  es a szerencsetlen Win 7 is alig birt magahoz térni:))))

 25. Satya
  Szia. Bocsi hogy közbe szolok de szerintem próbáld ki az Ubuntuntut (adj neki még egy esélyt) nekem a GNOME felület tetszik de valakinek a KDE jön be mondjuk szerintem szebb a KDE-s felület de nekem megteszi a GNOME felület is és ha még sem tetszik akkor is tudsz köztük váltogatni. Vagy még mindig próbálkozhatsz a Fedora-val. De egy csomó jó kis program van az Ubi-hoz amivel a látvány/kinézetét igen csak fel tudod dobni pl: Téma csomagok (vannak nagyon szép témák is) akkor Cairo, AWN, SLED, Epidermis, Tilda, Conky, és Screenlets vagy még sorolhatnám akkor a bejelentkezésnél a háteret is meg tudod változtatni vagy pl a hangot is.Tehát számos lehetőséged van rá.
  A win 7 meg nem azért rossz mert a Fedora rontotta el hanem mert ….. 😀

 26. woox
  nem szoltál közbe, hanem segítő szándék vezérel és ez meglehetősen jol esik nekem.
  az az igazsag egyszer feltettem az ubuntut de a kijelzöm vibralt:( egy infos ismim akkor azt mondta sajna az ati kartyakkal nem jok az ubuntuk:( es akkor fel is adtam a dolgot…
  elvileg mostanra lehet kiküszöböltek ezt a problemat???
  meg ami irritalt az ubuntuba a szine az a fosbarna szine:)))
  tudom, hogy ez hülyen hangzik de egesz nap nem birnam nezni azt a szint..
  melyik ubuntut javallod??
  van valami egeszen uj fent az ubuntu oldalon.nem tudod ezek is magyarok??

 27. hát akkor lássuk.
  Nekem Nvidia kártyám van azzal jól működik viszont az Atis gondokról én is hallatam de pl.: ha meglátogatod az ubi.hu-t akkor ott találsz sok erről szóló fórum témát és ki lehet szerintem küszöbölni.Ilyen téren nem tudok neked tanácsot adni de van bőven forum téma és persze te is kérdezhetsz mint bárki más és nagyon segítő készek.
  „fosbarna” színe nevezzük barna színek 😀 Hát az egy egyszerű gond melyet nagyon könnyen lehet kezelni. Tedd fel terminálban ezt a téma csomagot és vannak nagyon szép témák melyhez még hátér képet is ajánl persze te is tehetsz be amilyen neked tetszik persze úgy az igazi hogyha a témához passzol 😀
  http://ubuntu.hu/node/11430
  Hát én az Ubuntu 9.04-et használom 64 bites verziót de sokan a 32 biteset.

 28. épp most kezdtem letölteni a 64 bitest:)
  illetve a valaszod elolvasasa elött elkezdtem:))
  remelem magyar a telepites menete is??
  vagy csak a 32 bites magyar???

 29. woox
  kicsit felvilagositanal??
  mi is ez a Gnome es KDE felület??
  mert leirtak nekem fedora-ra de ubuntura is ugyanaz??
  igazabol
  elsö linuxom lenne
  szeretnek rola minnel többet megtudni…
  kezelhetösegileg, melyik felhasznalobaratabb??
  melyik hajaz leginkabb a winfosra?? mert ugye a megszokas nagy ur:))))
  remelem az ubi felmegy vegre…

 30. Nekem magyar volt de meg is kérdi milyet szeretnél 😀 Amúgy ha nagy youtub-os vagy akkor nem igazán a 64 bites-et ajánlanám mert nekem szaggat ha ki nagyítom. Azt tudom hogy a 32 bites alatt szépen működik. Mondjuk a média lejátszóban van youtube funkció és ott szépen ki lehet nagyítani azaz ott nem szaggat (nekem nem).Az egér még mindig késik de azt is ki lehet javítani tehát ha szánsz rá egy kis időt és erőfeszítést akkor szépen meg lehet csinálni és a barna szint is száműzheted az életedből 😀

 31. tenyleg az egérkésést elfelejtettem:(
  na az valami borzalom volt:(
  szoval arra is van megoldás??
  nocsak…mar lejött a fele a 64 esnek:))felteszem ha felengedi:))))
  ha megsem jo akkor meg leszedem a 32 est:)))
  alapban melyik felület van benne??Gnome vagy KDE??

 32. Az ubuntu szerintem tuti felmegy mert nem bonyolult feltelepíteni nekem is előre sikerült. Hát hogy kinek melyik a felhasználó barátabb,szebb,használhatóbb stb ezt magadnak kell majd eldöntened felteszed az ubit és akkor egyszerűen majd terminálból feltudod a Gnome felület mellé tenni a KDE felületet is és majd el tudod dönteni hogy melyik alkalmas a te számodra én a Gnome felületet szoktam meg és nekem furi volt a KDE de szerintem a KDE sokkal szebb mégsem azt használom. Tehát tudod te is magadnak csinosítgatni a kinézetet/asztal kinézetét nekem csak a Compiz,téma csomag és egy szép Conky van kinn és tökéletes de kinek a pap kinek a papné.

 33. Alapból a Gnome felület de feltudod tenni a KDE felületet 😀 (ajaj lassan tiszta msn filing lesz 😀 ) bocsi a cikk írótól 😀
  egér késés: http://ubuntu.hu/node/10195
  De ha beregelsz oda akkor sok + infot megtalálsz nagyon is sokat 😀

 34. amugy az ubuntu-hoz van minden program??
  ertem ezalatt: msn, dvd iro, totalcommander, win rar
  ilyesmire gondolok….

 35. Satya! Az olyan felhasználókat mint te is, aki az első linuxát üzemeli be, fenntartunk egy külön közösséget, találkozókkal, segítségadókkal együtt. A fórum címe minden reklám nélkül http://www.linuxempire.hu .Regisztrálj be oda is nyugodtan, szívesen várunk.
  Nem egy ilyen kérdés hangzott el már nálunk kezdő linuxosoktól, mi is voltunk ilyen cipőben. Ismerkedésre tökéletes az Ubuntu, de később úgyis meglátod mire van szügséged, vagy mit tud elbírni a gép.
  Megjegyzem, a Fedora nem egészen teljesen kezdőknek való.
  Utóirat: Miután sikeresen széttoltátok a a Fedorás szekciót, azért ha elég kiváncsiak vagytok Live módban próbáljátok le a Fedora 12 Constantine-t… Mondjuk én fülig érő vigyorral használtam, mert ez még rátesz egy lapáttal a korábbi kiadásokra.

 36. Sziasztok
  Zoltán köszi szepen a cimet, az az igazság nem is tudtam,hogy van iylen oldal de regelek feltetlenül.sajna nagy szükségem van rá:(
  de most itt is megirom az élményeimet, hisz a kezdeti lépéseim innen indultak..
  gondoltam helyzetjelentek nektek:)))
  esemenydus napok vannak mögöttem:))kezdem az elején…elöször is mivel dual procis a gepem eldöntöttem 64 bitest kap a kicsike.
  ubuntu.hu oldalrol szepen letöltöttem es azt akartam feltelepiteni.
  sajna valami nagyon nem jöhetett öszze mivel a vegefele kiirta,hogy a telepitö fajlmasolas közben hibat eszlelt, es par okot is megemlitett, pl zsiros a lemez lassabban irjam stb..
  erre esetleg ötlet??
  kb 13 lemezem banta eddig a projektet
  es dvd cd vegyesen márkatipusok teljes hazankban kaphato verzioja megfordult a gepemben eredmeny ugyanaz.ettöl függetlenül ok-ztam de tovabbmenve a jelszomagadas az istennek sem jött össze.mar volt oylan telepitesem a 13 telepites alatt.siman csak 111 volt a jelszavam
  nehogy veletlen ne jot gepeljek be,de ez sem jart sikerrel.
  jelszavam allandoan incorrekt:(
  akarmit csinalok akkor is incorrect, kerdeseket megelözöm igen jol irtam be a jelszavat minden esetben:)
  es a hab a tortán a particionálás:)))
  a telepitö altali minden lehetöseget vegigjatszottam 3 szor, megsem települt fel a draga:(
  gondolom a jelszo dolog eppen ezert nem is müködött, mert sosem települt fel a kis mihaszna.
  összefoglalva a dolgot jelen pillanatban is win7 röl pötyögöm ezeket a sorokat mert csak ezt sikerült feltelepeitenem.lehet bill gates átka van a dolog mögött??:))
  ötleteket és átokleszedö javaslatokat örömmel olvasnék töletek
  köszi elöre is.

 37. Hát először is próbáld meg letölteni még egyszer mert lehet hogy rosszul töltötted le és ennél fogva szép hogy rossz a kiírt adat is ha mégsemjó így sem akkor írd meg a lemezt lassaban esetleg egy másik író progival mondjuk nekem a nero nem rontott így csak amikor minuszost akartam írni csak a pluszost szerette a dvd-írom és szereti mai napig is 😀 Vagy haver vagy valaki nem írná ki neked és hátha akkor úgy jó.
  A particionáláshoz annyit fűznék hozzá hogy pipáld ki a KÉZI particionálást ezek után persze te csinálod kézzel és ez a jobb szerintem. Swapot is lehet adni de neked fölösleg mert 1GB memória elég a Lunux-nak.Ezek után adj meg neki egy / azaz gyökér partíciót ami legyen 5-10 GB-t és EXT 3 fájlrendszerű van EXT 4-es is de én még jobbak tartom az EXT3-asat majd egy /home partíciót készíts ami a te tárhelyed lesz ide pakolhatod a filmeket zenéket stb ha minden oks és úgy gondolod hogy stim akkor mehetsz tovább és kéri majd a felhasználó nevet és a jelszót és kb ennyi 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .