Home / Linux / Fedora / Fedora 11 telepítése

Fedora 11 telepítése

A most következő leírásban képek segítségével részletesen bemutatom a Fedora 11 telepítését. Először is szükségünk van a Fedora 11 telepítőt tartalmazó ISO kiterjesztésű lemezképre, amely mind CD mind pedig DVD formában rendelkezésünkre áll, és amelyet HTTP/FTP és BitTorrent formában egyaránt letölthetünk, a következő két link egyikéről.

A telepítés előtt erősen ajánlott biztonsági másolatot készíteni a dokumentumainkról

Most válasszuk ki a mi számítógépünk architektúrájának megfelelő image-file-t, majd töltsük le és írjuk ki egy lemezre. Ha a telepítő lemez kiírásával készek vagyunk, hozzá is kezdhetünk a telepítéshez. Először is állítsuk be a számítógépet az optikai meghajtóról való boot-olásra, majd tegyük be a lemezt és indítsuk el a gépet. Ha boot folyamat befejeződött az alábbi boot menü fogad minket.

Boot menü
Boot menü

Válasszuk a “Install or upgrade an existing system” lehetőséget, majd nyomjunk egy entert a tovább lépéshez.

02
Betöltés
Lemez ellenörzés
Lemez ellenőrzés

A telepítő indításkor megkérdi hogy leakarjuk e ellenőrizni a telepítő lemezt, döntsünk belátásunk szerint.

Telepítő források keresése
Telepítés elkezdése
Telepítés elkezdése
Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Keressük meg a listában azt a nyelvet amelyen a telepítést folytatni szeretnék, majd kattintsunk a tovább gombra.

Billentyüzet kiosztás típus
Billentyűzet kiosztás típus

Most válasszuk ki a listából a mi billentyűzet kiosztásunk nyelvét.

Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése
Tároló eszközök keresése

Abban az esetben ha egy teljesen üres merevlemezre telepítjük a Feadora 11-et ez a figyelmeztetés fogad minket. Abban az esetben ha mi is ezt az üzenetet látjuk kattintsunk a “Eszköz újrainicializálásra”.

10
Tároló eszközök keresése
11
A számítógép nevének megadása

Most kell megadnunk a számítógép nevét a hálózaton, ha nincs különösebb okunk a megváltoztatására hagyjuk változatlanul a mezőt és kattintsunk a továbbra.

12
Időzóna kiválasztása

Most válasszuk ki a listából azt várost ami szerint a számítógépünk órája jár. Abban az esetben ha a számítógépünk BIOS-a a greenwichi időt mutatja jelöljük be a “A rendszer órája UTC-t használ” melletti jelölő négyzetet.

13
Root jelszó megadása

Most adjuk meg a rendszergazda jelszavát amivel később a számítógépünk beállításait módosíthatjuk.

14
Particionálás

Most elérkeztünk a particionáláshoz. Gördítsük le a listát, hogy megtudjuk nézni milyen particionálási típusok közül választhatunk.

15
Particionálás

Most a listából válasszuk ki a particionálás módját. Én az “Egyéni felosztás teremtése” lehetőséget választom, mert én egyes könyvtáraimat külön partíción fogom elhelyezni. Hogyha viszont nincs szükségünk erre, és teljesen üres a merevlemez, vagy a rajta lévő operációs rendszerre már nincs szükségünk célszerű a “Teljes eszköz használata lehetőséget választani”. Ha van viszont van egy másik operációs rendszer a merevlemezen, de az eszköz nincs partíciókkal teljesen lefedve célszerű a “Szabad hely használata” lehetőséget választani. De előfordulhat, hogy a szabad hely kevés illetve nincs a merevlemezen, ekkor érdemes a “Rendszer összehúzása” lehetőséget választani.

16
Particionálás

Most láthatjuk a merevlemezünket és a rajta lévő partíciókat. Abban az esetben ha már vannak rajta partíciók és a méretük miatt a telepítést gátolják, szükségessé válik az átméretezésük illetve törlésük, hogyha nincs rájuk szükségünk. Most, hogy ezt tudjuk kezdjünk is neki a particionálásnak.

17
Particionálás

Válasszuk ki az üres területet majd kattintsunk az “Új”-ra.

18
Particionálás

Ez a partíció a /boot-ot fogja tartalmazni. A /boot méretét legkevesebb 128 de legfeljebb néhány száz MB-ra érdemes állítani. Csatolási pontnak válasszuk a /boot-ot, és jelöljük be a “Kényszerített elsődleges rész legyen” melletti jelölő négyzetet, majd kattintsunk az “Ok” gombra.

19
Particionálás

Most láthatjuk az előző lépésben létrehozott partíciót, és elkezdhetjük létrehozni a /-t tartalmazó partíciót, még hozzá az üres lemezterület kiválasztásával és az “új” gomb megnyomásával. Az új partíció létrehozásának elkezdése lépést a továbbiakban nem írom le hiszem annak mente mindig azonos tehát, hogy üres részre majd “Új” gombra kattintunk.

20
Particionálás

Most hozzuk létre a / számára a lemezrészt, amelynek mérete grafikus asztali környezet például Gnome telepítése estén legalább 2 GB, de ha mi csak a karakteres felületet szeretnék feltelepíteni akkor ennél sokkal kevesebbel 100-200 MB-al is beéri a rendszer.

21
Particionálás
22
Particionálás

Most jön a /var számára fent tartott lemezrész létrehozása. Ennek kialakításkor figyelembe kell venni, hogy hányan és milyen céllal szeretnék használni a számítógépet. Ezen partíció tartalmazza például napló, és a nyomtatáshoz nélkülözhetetlen fájlokat. Ha nem szeretnénk például adatbázis/web-kiszolgálót működtetni a számítógépen, akkor is legalább 128 MB-ot állítsunk be neki, ha viszont adatbázis/web-kiszolgálónak szeretnék alkalmazni a számítógépet, akkor ajánlott több GB-ra beállítani ezen partíció méretét. A csatolási pontnak válasszuk a /var-t

23
Particionálás
24
Particionálás

Szintén változékony adatok tárolására használt könyvtár. Azok a programok hoznak itt létre állományokat amelyekre már a operációs rendszer indításakor szükség van. Csatolási pontját állítsuk /tmp-re.

25
Particionálás
26
Particionálás

Most állítsuk be a swap-ot. A “Fáj rendszer típus”-ának állítsuk be hogy swap majd a mérete a számítógép fizikai memóriájának mérete alapján állítsuk be.

27
Particionálás
28
Particionálás

Most hozzuk létre a felhasználok dokumentumaink tárolásra használt lemezrészt. Csatolási pontnak állítsuk be hogy /home. A méret a felhasználóktól függ ha az egész fennmaradó lemezt szeretnénk használni ezt legkényelmesebben úgy tehetjük meg, hogy a “További méret lehetőségek” közül a “Kitöltés max. megengedett méretig” lehetőséget választjuk.

29
Particionálás

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

30
Particionálás

Ha a partíciók beállításait rendben találjuk kattintsunk a “változások lemezre írása” gombra.

31
Particionálás
32
Rendszer indító beállítása

Most lehetőségünk van megadni, hogy melyik merevlemezre kerüljön a rendszertöltő és, hogy milyen operációs rendszereket kínáljon fel indításra.

33
Telepítési információk beolvasása
34
Szoftver választék áttekintése

Most kiválaszthatjuk hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk feltelepíteni a számítógépre. Döntsünk belátásunk szerint. Ha a  “Testreszabás később” lehetőséget választjuk akkor a telepítés után bármikor a csomagkezelő segítségével megváltoztathatjuk a feltelepíttet csomagokat, ha a “Testreszabás most”-ot választjuk, akkor a “Tovább” gombra kattintva megjelenik egy csomagkezelő ahol kiválaszthatjuk a nekünk szükséges alkalmazásokat. Én a “Testreszabás később” lehetőséget választottam aminek hatásra azonnal elindul a telepítő.

35
Függőségek ellenőrzése
36
Telepítő indítása
37
Telepítő indítása
38
Telepítés
39
Telepítés után beállítások
40
Rendszer indító telepítése
41
Telepítés befejezése

Vegyük ki a telepítő lemezt majd kattintsunk az “Újraindítás”-ra.

42
Első betöltés
43
Üdvözlő képernyő

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

44
Engedély tájékoztató

Kattintsunk a “Tovább”-ra.

45
Felhasználó éltrehozása

Hozzunk létre egy felhasználót, majd kattintsunk a “Tovább”-ra.

46
Dátum és idő

Állítsuk be a dátumot és az időt, ha a “hálózati idő protokoll(NTP)” fülre kattintunk lehetőségünk van beállítani, hogy a számítógép a hálózat segítségével állítsa be az időt. Ha ezzel megvagyunk kattintsunk a “Tovább”-ra.

47
Hardver profil

Lehetőségünk van a hardver információink megosztására a Fedora fejlesztőivel, döntsünk belátásunk szerint, majd kattintsunk a “Tovább”-ra.

48
Bejelentkezés

Most válasszuk ki azt a felhasználót akivel beakarunk lépni azzal, hogy rákattintunk.

49
Bejelentkezés

A megjelenő mezőbe írjuk be a felhasználó jelszavát, majd kattintsunk a “Bejelentkezés”-re.

50
Gnome asztal

Most, hogy befejeztük a telepítést már használhatjuk is a Fedora 11 rendszerünket.

Szerző Sipci1989

Olvastad?

Helyi Yum tároló beállítása Fedora 8 alatt

Ebben a leírásban a példaként használt hosztnév server1.example.com, IP cím 192.168.0.100. Ezeket a saját gépednek …

40 hozzászólás

 1. A leírás alapján, pusztán kíváncsiságból, feltelepítettem az Ubuntu helyett. Teljesen hibátlanul és jól működik, habár a frissítéseket irtó lassan szedi le. De a leírás a telepítésről hibátlan és fel is megy elsőre! Köszönjük.

 2. Épp most rakom fel a Fedora 11-t.
  Eddig jónak tűnik, bár kissé szokatlan nekem, hogy külön /boot partíciót kell létrehozni. Túlságosan hozzászoktam az Ubuntu/Debianhoz :).
  Egyébként -nem akarok erről vitát indítani- a fordításban van egy két elég érdekes rész :). Például “használó” felhasználó helyett, fájlrendszer “teremtése” stb.

 3. lhgergo: Heló. Nem muszáj külön tenni a /boot-ot csak én általában így telepítek és ezért lett így írva a blog, de ettől természetesen el lehet térni, és ez le is van írva.

 4. sipci1989: nekem a /boot külön partíciója nélkül nem volt hajlandó telepíteni.
  Egyébként most azon bosszankodom, hogy nem töröltem ki a Linux Mint után a GNOME beállító fájljait és rakhattam össze újra az asztalt :).

 5. lhgergo: Unix like rendszereknél mánia, hogy nem a meghonosodott magyar terminológiát használják (mivel azt anno a Microsoft kezdte el széles körben elterjedté tenni, ugye mikor már magyar windows 3.1 volt hol volt még a Linux…)

 6. No, így pár nap használat után sokkal jobbnak túnik a korábban kipróbált rendszereimnél. Azt hittem, hogy a sok új szoftver miatt az egész tele lesz bugokkal, de nem így van.
  Még egy dolog: az Ubuntuban lévő intel videókártya lassúlás itt is előfordul (a Stellarium nagyon lassú), és a megoldás ugyanaz rá?

 7. A telepítések az új rendszer felállításával nem fejelződik be. Legelső körben a yum csomagkezelő pluginjait kell telepítenünk, majd adjuk hozzá az rpm fusion tárolóit. Ha nem netinstall-t csináltunk, akkor érdemes egy teljes frissítést kérni (yum upgrade)

  >>> A yum pluginokra azért is szügség van, mert számos plusz rendszert támogató, kiszolgáló, kiegészítő szolgáltatáshoz juthatunk. Alapból pdig nem szerepel, mert nem minden esetben kötelezőek. (de pl. presto-val kevesebbet kell frissítésekkor letölteni, protectbase – levédi az alapvető komponenseket, stb).

  Ha mindez megvan, próbáljunk meg elindítani egy alapból nem támogatott videófilme(ke)t Totemmel, amely felajánlja hogy megkeresi és telepíti a dekódereket. Ezek után jön az adobe oldala, ahol a flash plugint szerezhetjük be. Ezek után pedig teljesen rajtun áll mit kezdünk teljes képességű rendszerünkkel.

  UI: Legtöbbet Fedorában a Gnome-os alappal lehet kihozni, mivel a RedHat ezt a felületet támogatja elsősorban.

 8. sziasztok.
  szeretnem feltenni a gepemre az altalatok itt bemutatott fedora 11-est, de nem nagyon tudom,hogy a sok közül melyiket töltsem le.
  eleg sok fajta verziot latok itt a letölthetö telepitök között is, segitenetek, kb mik a külömbségek közöttük??
  pl mindegyik magyar??
  meg milyen elteres van a DVD- es a CD meretüek között??
  stb:)
  segítségeteket elöre is köszönöm

 9. Satya: Heló. A “Fedora-12-Alpha” ez egy fejlesztőknek szánt verzió ezt nem ajánlott éles rendszerként használni. Neked a Ferdora 11 alatt lévők az érdekesek. Ott pedig ki kel választanod a te architektúrádnak megfelelő lemezképet, ha esetleg nem tudnád, hogy neked milyen van, akkor érdemes a “Fedora 11 i386 DVD”-t letölteni, ez mind 32 mind 64 bites architektúrán megy. Ha biztos vagy benne, hogy 64 bites a géped CPU-ja akkor a “Fedora 11 x86_64 DVD” verzió való neked.
  És most nézzük mi a különbség a CD-s és a DVD-s verzió között. Nem tudom menyire vagy járatos a Linux disztribúciókban, de azért leírom, hogy itt általában vannak tárolok ahonnan letöltjük az operációs rendszerben elhelyezett csomagkezelő segítségéve a szükséges programokat. És a különbség a CD-s és DVD-s verzió között az, hogy a CD-n kevesebb program található, és ha olyan programra van szükségünk ami nincs meg a lemezen azt a tárolóból kell letölteni, a DVD-s verzióval pedig értelem szerűen kevesebbszer kell a tarolókról letölteni a programokat, mivel ezen alapból rengeteg alkalmazás megtalálható.
  Most nézzük a Live verzió, ez azoknak van akik nem szeretnék feltelepíteni a rendszert csak kipróbálni a számítógép módosítása nélkül, ehhez nem kell mást tenni mint letölteni a lemezképet kiírni majd erről boot-oltatni a gépet, és kipróbálni.
  Most jöjjön a KDE. A KDE egy asztali környezet, ez felel a kinézetért és tartalmazhat programokat, amelyeket persze a Fedora alapértelmezett asztali környezetére a Gnome-ra is feltelepíthetünk. Természtesen a feltelepíttet rendszeren bármikor használhatsz KDE környezetet, sőt még rengeteg asztali környezetközül választhatsz.
  És most térjünk át a nyelvre, bármelyiket is töltsük le lesz rajta magyar nyelv.

 10. Spici kösz a gyors választ.
  Kérdezhetek??
  Ha mér ugyis ilyen gyorsan válaszolsz:)
  Most eppen egy 700 megas live KDE-t töltök, mert nem voltam informácio birtokában a válaszodig:)Szal nekem egy laptopm van arra akarom feltenni, 64 bites az tuti csak ramom van kevés:(
  1 giga es persze winfosnak kevés:)fedora-nak elég?
  es az a GNOME es KDE dolog meg nem egészen tiszta….
  van látványbeli külömbség is??
  vagy csak az van??
  vagy effektive lehetösegbeli külömbsegek is vannak?
  vagy csak elérési utban?
  bocs a luzernek tünö kerdesekert is, de életem elsö linuxa lesz:))
  es nem probalgatni akarok cd-röl hanem bele a lecsoba egyetlen oprendszerként akarom használni:))
  Éppen ezért szeretném ha tuti magyar lenne:)
  És felhasználóbarát is:)
  Javaslod a 64 bitest 1 giga rammal?
  THX a válaszodat elöre is!

 11. Sorry most látom elírtam a neved:(
  ne haragudj nem szándékos volt!

 12. Satya: Heló. 1 GB ram az bőven elég neki, csak arra ügyelj hogy 1-2GB swap-ot hagyjál neki a particionáláskor. A KDE és a Gnome közti fő különbség kinézetbeli, de a programokban is lehetnek eltérések ez disztribúció függő, de a programokat teremésztesen bármikor megváltoztathatod. Hogy jobban lásd a különbséget mondok egy példát. Az Ubuntu Gnomot használ és az alap böngészője a Firefox az alap MSN kliense pedig a Pidgin. A Kubuntu KDE-t használ és az alapértelmezett böngészője a Konqueror, az alap MSN kliense pedig a Kopote. De ismétlem ez disztro függő, tehát valahol csak a kinézet más a két asztali környezet esetén.

 13. Egy 15 gigas paeticiora lököm fel a cuccot, gondolom elég neki annyi??
  Amugy te kezdésnek melyik linuxot ajanlanád???
  Az Ubuntu- nem tetszik:))))
  az kilöve:))Igazábol a fedora tetszik igy ránézésre:)
  Fedora-11-x86_64-Live-KDE ezt ha letöltöm jo lesz??
  vagy legyszi a fenti bittorentes talaltokbol ajanlj mar egyet legyszives.
  de ne dvd-set,mert a lassu netem miatt az napok mulva jönne le és ma megakarom csinalni:))
  szal valami cd-set:)
  köszi:))

 14. Satya: Heló. Kezdőknek a Debian az Ubuntut és a PCLinuxOS-t ajánlott. Ha engem kérdezel akkor én a PCLinuxOS-t ajánlanám mert sokkal kevesebbszer kell benne a terminált használni mint a másik 2 disztribúcióban, és a VGA driver is alapból rajta van.
  A CD-s Fedora 11 linkje: http://torrent.fedoraproject.org/torrents//Fedora-11-x86_64-CDs.torrent
  Ezt töltsd le ha felakarod telepíteni a Fedorát.
  Ha pedig érdekelne a PCLinuxOS, akkor itt találsz egy leírást és linkeket a letöltéshez https://www.hogyan.org/pclinuxos-2009-2-telepitese-es-magyaritasa ez egy egy CD-s verzió ez alapján könnyen feltudod telepíteni és magyarosítani, és egy holnap megjelenő írásban a Compiz beállításokról is mindent megtudhatsz.

 15. Köszike
  egy kerdes
  a fedora link egy 4,2 gigas pakk ami 5 cd-nyi iso-t tartalmaz..
  es most vakarom a fejem,hogy melyik is kellene nekem…..
  esetleg ha megkönnyitened a dolgom:))))

 16. Heló. Bocs ezt elnéztem. Én még a CD-s verziót nem szedtem le, szóval nagy valószínűséggel mindegyik kell. Szóval ha nem akarsz napestig tölteni akkor a PCLinuxOS-t választod, és ha engem kérdezel inkább vállazd azt, mert első Linux-nak az a legjobb, tényleg sokkal egyszerűbb mint a Fedora.

 17. Most jöjjön a KDE. A KDE egy asztali környezet, ez felel a kinézetért és tartalmazhat programokat, amelyeket persze a Fedora alapértelmezett asztali környezetére a Gnome-ra is feltelepíthetünk.

  Bocsi, de ez nem igaz.
  A KDE-t nem a GNOME-ra telepíted, hanem magára a Fedorára (a GNOME mellé). Még akkor is, ha olyan Fedorád van, amin csak GNOME van még. Miután feltelepült az is, a rendszer indulásakor választhatsz közülük, hogy melyiket szeretnéd használni.
  Így pontos, tehát a KDE és a GNOME grafikus környezetek. Egy időben csak az egyik működik.
  (Ha olyan CD-t töltesz le, amin csak GNOME van, akkor utólag kell feltelepítened a KDE-t az internetes tárolókból. Ezután fogod tudni használatba venni. Most még mindig GNOME-os Fedora CD-d van, de a telepített rendszer már _csak_ Fedora.)

 18. Huuu
  elgondolkoztam a javaslatodon a PCLinuxOS ügyben, de amint megneztem a telepites es magyaritas folyamatát elvetettem a szándékomat:)))
  annak a telepítése a szellemi képességeimet messze meghaladja:)))
  A fedora telepitése az itt leirtak szerint sokkal egyszerübb feladatnak tünik:)))
  ambar lehet meg “suck”-olom a brét vele…
  Ha bajom van vísítok:)))Remélem segítő füleid meghallanak:)))

 19. brtkr: Heló. Félre értettél engem. A mondani valóm lényeg az, hogy a KDE-hez tartozó^^ programokat is fellehet telepíteni a Fedora alapértelmezett környezetére a Gnome-ra, és termesztésen fordítva is

 20. Sipci ujra itt
  feladtam:(
  mar a boot menü sem olyan, mint az itt bemutatott!
  az itteni 6 lehetöseggel szemben nekem 4 van es nincs egyaltalan install lehetöseg:(
  szoval inkabb hagytam a pi..ba:(
  lehet nem jo verziot töltöttem le??????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás