Fogja a gépünk futtatni a Windows 10-et?

A Windows 10 a Microsoft legújabb operációs rendszere és talán az eddigi legsikeresebb is. Azonban mi is kell ahhoz, hogy az új Windows-t tudja futtatni a gépünk? Ideje bepillantani a kulisszák mögé és megtudni, milyen specifikációkra lesz szükségünk, ha a Windows 10-et szeretnénk a gépünkre telepíteni!

Amikor kijött a Windows Technical Preview, sokan kérdezték, hogy az eddigi gépük vajon elég jó lesz e a futtatáshoz. A minimális rendszerkövetelmény manapság már mindenhol elérhető, tehát megtekinthetjük, hogy mire lesz szükség. A felhasználók szerencséjére a Microsoft állítása szerint bárki használhatja a Windows 10-et, aki eddig használta a Windows 8.1-et komplikációk nélkül. A Windows természetesen maga is ellenőrzi, hogy rendelkezünk e a szükséges erőforrásokkal, azonban, ha eddig 8.1-et használtunk és nem voltak problémák, akkor a Windows 10-et is biztonsággal használhatjuk majd.
De mi van akkor, ha eddig nem 8.1-et használtunk? Hogyan tudunk megbizonyosodni, hogy gépünk alkalmas a Windows 10 telepítésére? Itt jön képbe a hadver specifikáció.

A Microsoft szerint a következőkre lesz szükségünk a Windows 10 telepítéséhez és futtatásához:

  • Processzor: 1 GHz vagy gyorsabb
  • RAM: 1 GB (32-bit) vagy 2 GB (64-bit)
  • Szabad tárhely: 16 GB
  • Vodeókártya: Microsoft DirectX 9 grafikus eszköz WDDM driver-el
  • Microsoft fiók és internet hozzáférés.

 
Ha valaki esetleg egy két lábon járó enciklopédia, akkor neki könnyen feltűnhet, hogy ezek a specifikációk tulajdonképpen azonosak a Windows 7 rendszerével, egy apróbb kivételével, amely akkor tűnhet fel, ha megnézzük a 8.1 specifikációit. Ezen belül is a processzor adatokat érdemes szemlélni, mivel itt van elrejtve a lényeg.

  • Processor: 1 GHz vagy gyorsabb PAE, NX és SSE2 támogatással.

 
Tehát ahhoz, hogy futtassuk a Windows 10-et (vagy 8.1.et), szükségünk lesz egy olyan processzorra, amely támogatja a PAE, NX és SSE2 funkciókat. A Microsoft azt is elárulja, hogy ezek mit jelentenek.

PAE: Lehetővé teszi a 32 bites processzorok számára, hogy több, mint 4 GB fizikai memóriát is kihasználjanak az ezt lehetővé tévő Windows verziókon. A PAE szükséges feltétele az NX-nek is.
NX: Segít a processzornak védeni a számítógépet az illetéktelen behatolásokról, vírusoktól, egyéb kártékony szoftverektől.
SSE2: Ez egy sztenderd instrukciós szett a modern processzorokon, amely egyre gyakrabban kerül használatba az alkalmazások és driverek által.
Az NX-el néha gondok lehetnek, mivel lehet, hogy a processzorunk támogatja, viszont előfordulhat, hogy ki van kapcsolva a BIOS-ban, amire rá kell jönnünk és meg is kell keresnünk.
Ahhoz, hogy egy 64 bites Windows 8.1-et telepítsünk egy 64 bites rendszerű gépre, a processzornak szintén rendelkeznie kell CMPXCHG16b támogatással, amelynek természetesen alaplapi támogatásra és kompatibilitásra is szüksége van. Ezen kívül kelleni fog még a PrefetchW, és az LAHF/SAHF támogatás is, amelyek nélkül nem fog menni a telepítés.
Ha azonban mindezekkel rendelkezünk, akkor sikeresen telepíthetjük a gépet. A modern processzorok és alaplapok egyébként már mind megkapják az összes szükséges támogatást a Windows 10-hez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .