Gadgetek Ubuntu Linuxra

A Gadgetek – más néven kisalkalmazások vagy kütyük – az Asztalon elhelyezhető, különféle szolgáltatásokat (pl. e-mail figyelés, chat, időjárás, stb.) és funkciókat (óra, rendszerinformáció, stb.) megvalósító, kicsi programok. Most Ubuntu Linuxra mutatnék be néhány ilyen gadget kezelő alkalmazást.

Screenlets

Már a program telepítésekor kapunk jó-néhány kütyüt. De innen vagy innen további kisalkalmazásokat is letölthetünk hozzá.

screenlets
Screenlets - rengeteg kütyü! (nem csak ezek)

A Screenlets telepítése

Terminálban (Alkalmazások > Kellékek > Terminal):

sudo apt-get install screenlets
 

Synapticban (Rendszer > Adminisztráció > Synaptic csomagkezelő):
Keressük meg a screenlets csomagot, majd jelöljük ki és kattintsunk az Alkalmaz gombra.

Használat

A telepítés után az Alkalmazások > Kellékek > Screenlets menüben érjük el. Indítsuk el a programot. Egy kisalkalmazás használatához kattintsunk a listában egy elemre, majd kattintsunk bal oldalt a Launch/Add gombra. Ahhoz, hogy a kütyü elinduljon minden rendszerindításkor, be kell pipálni az „Auto start on login„-t. Érdemes még bejelölni (ha nem lenne) a „Show daemon in tray” elemet is. Ezzel egy kis ikont helyezünk el az értesítési területen, melyről egyszerűbben lehet vezérelni a programot.

A manager - innen lehet kiválasztani a kütyet
Screenlets manager - innen lehet kiválasztani a kütyüket

Ha el szeretnénk távolítani egy gadgetet az Asztalról, akkor jelöljük ki a kütyüt a listában, majd vegyük ki a pipát a „Start/Stop” és az „Auto strat on login” elemek elől.
Minden egyes kisalkalmazásnál, melyet kitettünk az Asztalra szabályozható a megjelenése. Növelhető a mérete, rögzíthető, stb. Némely alkalmazás kinézete külön-külön témázható. Ezeket a beállításokat a jobb egérgombbal a gadgetre kattintva hívhatjuk elő.
Egy kütyü menüje
Egy kütyü menüje

gDesklets

A program kicsit puritánabb felületű, mint a Screenlets, de ennek ellenére remekül használható. A telepítésekor alapból rengeteg kütyüt kapunk. Ha pedig nem lenne elég, akkor a gdesklets.de oldalról, valamint a gnome-look-ról is tölthető le hozzá.

gdesklets
gdesklets

A gDesklets telepítése

Terminálban:

sudo apt-get install gdesklets

Synapticban:
Keressük meg a gdesklets csomagot, majd jelöljük ki és kattintsunk az Alkalmaz gombra.

Használat

A telepítés után az Alkalmazások > Kellékek > gdesklets menüben érjük el. A program indítása után egy üzenet jelenik meg. Az üzenetből kiderül, hogy a <SHIFT> + <F12> gombok lenyomásával hozhatjuk az előtérbe az Asztalra kihelyezett kütyüket. Igen, – ellentétben a Screenletsel – itt nem alapból az ablakok fölött indulnak a kütyük.
Képernyőkép-Névtelen ablak
A program felülete két részre osztható. A bal oldalon vannak a kategóriák címei, jobb oldalon pedig a kiválasztott kategóriába tartozó kütyük.

Képernyőkép-gDesklets Shell
A gDesklets managere

Egy kütyü elindításához csak duplán kell kattintani rá. Itt is minden egyes kütyünél lehetőség van beállításokat eszközölni, bár szerintem nem annyira részletesen, mint a Screenlets esetében. Ezeket a beállításokat szintén a jobb egérgombos menüből csalhatjuk elő. Ugyanebből a menüből lehet törölni a kisalkalmazást az Asztalról.

Egy kütyü helyi menüje gDesklets használata esetén
Egy kütyü helyi menüje gDesklets használata esetén

Google Gadget

(Szinte) Mindenki kedvence, a google is készített ilyen kütyüket Ubuntura. A programhoz ráadásul rengeteg kütyü érhető el az Interneten. Például itt.
A program alapból sidebar módban indul. Ilyenkor egy keskeny sávban helyezkednek el a kisalkalmazások a képernyő jobb oldalán. De ezt megváltoztathatjuk, így szabadon pakolhatjuk a kisalkalmazásokat ide-oda.

google gadgets sidebarral
google gadgets sidebarral

Extraként kapunk még egy „kütyü-készítőt” is. Ezt az Alkalmazások > Fejlesztés > Google Gadget Designer menüben találjuk.
Gadget Designer
Gadget Designer

A Google Gadgets telepítése

Terminálban:

sudo apt-get install google-gadgets-gtk

Synapticban:
Keressük meg a google-gadgets-gtk csomagot, majd jelöljük ki és kattintsunk az Alkalmaz gombra.

Használata

A program az Alkalmazások > Internet > Google Gadgets (GTK) menüből indítható. Alaphelyzetben egy oldalsávot látunk két gadgettel. Ha saját magunk szeretnénk elrendezni a kütyüket, akkor kattintsunk az értesítési területen jobb egérgombbal a Google Gadgets ikonra és a menüben vegyük ki a pipát a Sidebar opció elől.
Újabb kütyük hozzáadásához ugyanebben a menüben válasszuk ki az Add Gadgets… elemet.

Google Gadgets program helyi menüje
Google Gadgets program helyi menüje

Ekkor megnyílik a Gadget Browser, amelyből kiválaszthatjuk a hozzáadandó kütyüket. Itt kattintsunk az Add gombra.
Gadget Browser
Gadget Browser

Amennyiben „harmadik féltől” származó gadgetet akarunk hozzáadni (tehát, amit nem a google fejlesztett), megjelenik egy figyelmeztető ablak.
Harmadik féltől származó kütyü esetén ez az ablak figyelmeztet
Harmadik féltől származó kütyü esetén ez az ablak figyelmeztet

Természetesen a Google programja esetén is lehetőség van a kütyüket külön-külön személyre szabni. Gondolok például a méretére, láthatóságára…
google-gadgets-menu-screenshot-2
Egy kütyü eltávolításához vigyük rá az egeret és kattintsunk a megjelenő „X”-re. Vagy kattintsunk rá jobb egérgombbal és válasszuk a Remove elemet.

Összegzés

A három program közül talán a Google Gadgets a legkönnyebben használható, de a Screenlets kezelése is hamar elsajátítható. A gDesklets-et elég keveset használtam, főleg a nehezebb kezelhetőség miatt. Ráadásul valamiért a frissen telepített Virtualboxos Ubuntu 9.04-en nem akart elindulni. De éles rendszeren működött rendesen.
Kütyük terén szerintem a Screenlets-hez és a Google programjához lehet a legtöbb kisalkalmazást találni az Interneten. Részemről továbbá pozitív dolog, hogy a Google mellékel egy „kütyü készítő” alkalmazást is a programjához.
Ennyi voltam! 😉

10 thoughts on “Gadgetek Ubuntu Linuxra

 1. Xp-n Google Gadgets használtam.Ubuntun pedig kb 1 hónapja használok Screenlets. Mind kettővel nagyon meg vagyok, voltam elégedve.

 2. sziasztok!
  Hogyan lehet beállítani, hogy a google gadgets automatikusan elinduljon belépéskor?

 3. Nagyon jó leírás! Köööösz’!!!
  Kérdés: netről letöltött google gadgets-eket hogyan lehet telepíteni? (arra nem sikerült rájönnöm, hogy a letöltött *.gg file-al mit is kellene tennem, hova kellene bemásolnom.)
  Szer

 4. [re=5369]Szergio[/re]: Marha vagyok!!!! … Egyszerű dupla klikkel (pedig már egy kicsit elszoktam ettől ;-))
  Szer

 5. sziasztok
  használtam egy gnome notification area-ba beépülő kis appletet ami a CPU terheltségét mutatta (és ami nem a cpu fire) de sikerült reinstall után elfelejtenem a nevét, fél napi google után sem találtam meg.
  Tud valaki ajánlani valamit erre a célra?
  (mielőtt még… nem, NEM akarok screenletet se használni, mert netbookon nem örülök a fél tenyérnyi plusz ablakoknak. szigorúan notif area applet)
  köszönöm ha bárki is tud segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .