Home / Linux / Gamehosting, de HOGYAN?

Gamehosting, de HOGYAN?

Érdeklődsz a játékszerver hosting iránt? Szeretnél pénzt keresni a munkáddal? A kérdésekre a válaszod igen, akkor a gamehosting az ideális kereseti forrás számodra.

De mégis Hogyan kezdjem el? – merül fel a kérdés mindenkiben. Ezekre szeretnék választ adni a következő cikksorozatomban. A későbbiekben megtudhatjátok hogyan kell consolból operációs rendszert telepíteni, beállítani, Counter-Strike 1.6 és egyéb játékszervereket, szerveroldali alkalmazásokat telepíteni.

Szerverhotel
Szerverhotel

Először is a rövidítésről. Leírásaimban gyakran fogom használni a GSH kifejezést, jelentése: Gam Server Hosting.

Nehéz beindítani egy szolgáltatást, ez tény. Elsőként is rengeted kitartás, olvasás és önképzés szükséges a GSH megteremtéséhez. A második szempont a számítógép. Kezdetben felesleges 2-3000$-ért HP szervert venni 64 GB RAM-al és 16 processzormaggal. Bőven megfelel egy erősebb asztali PC konfiguráció is.

Például ez a config kezdetben tökéletes:

Alaplap: Asus P5B-VM

Processzor: Intel Core 2 Duo E7500 2×2,93 GHz

Processzorhűtő (jó a gyári is, de nem ajánlom): Zalman CNPS 7700-AlCu

Memória: 2 x 2 Gb DDRII 800 MHz

Winchester: Samsung SATA II 250 Gb

A fenti config ára kb. (házzal, táppal együtt): ~86.000 Ft

Csatlakozzünk
Csatlakozzünk

Miután megvan a gépünk már csak nagy-sebességű internetkapcsolatra van szükségünk (100 MBit/s minimum, UPC nem alkalmas!). Rengeted szolgáltató an akik közül választhatunk, akár a BIX-be szeretnénk kerülni (kezdőknek tökéletes), akár a DATAPLEX-be (drágább, de sokkal minőségibb). Akinek kell tudok adni pár linket commentben.

A következő cikkben feltelepítjük rá a Debian 5.0 lenny disztribúciót.

Szerző DIEGO

Olvastad?

pc gyorsitas

Lassú a PC? Min érdemes javítani?

Egy gép teljesítménye sok mindentől függ, ráadásul a teljesítményt nem is lehet összefoglalni, ugyanis bizonyos …

30 hozzászólás

 1. Ez mind szép és jó csak azt éred el vele, hogy a már most is eléggé elszaporodott “sufni” hostingok (természetesen 0 hozzáértéssel) még inkább elterjednek, ezzel rontva le a piacot. Viccnek számító összegekért árulják a szervert, szó szerint néhány száz forintért, mert a kutya sem megy hozzájuk, (nem véletlenül) de az ügyfelek tudnak rá hivatkozni, hogy “bezzeg ott 500Ft…”, ezért más is kénytelen csökkenteni az árat.

  Apropó, melyik cikkben kívánod leírni, hogy mögöttes cég nélkül, (aki számlát tud adni) illegális a pénzért való szolgáltatás? Hidd el a kis pistikék és józsikák nem tudják, hogy nem lehet…

  Ezeket gondold át mielőtt nekifognál a 2. cikknek

  üdv

 2. Édes istenem!
  Most ezt komolyan ki írtad netre hogyan áljanak neki a kis 10 évesek hostolni? :SS
  Nem hiszem el hogy lehet valaki ekkora majom.
  Nem látod mifolyik a piacon 100 ft ért adják a játék szervereket.
  Senki nem ért a játékszerverekhez! Senki nem tud megfelelő szolgáltatást nyújtani! Senki nem képes normális árban normális minőséget nyújtani! PERSZE, jöhetettek egyes hostingokkal hogy ez jó meg az jó de mindenkinek másak az igényei. Van MO-n 50-60 hosting cég már, és senki nem ért hozzá. Hűde jó pénzkereset egy ilyen rozoga géppel vagy talán sokkal jobbal 1000 ft ért 1.6 szervereket árulni. Egy jobb gép is talán elbír 40-50 szervert. Az havonta 40-50 ezer forint. (Ha illegális) Ha nem az akkor abból lejön a rengeteg járulék meg adó és kerestél 10 ezer forintot. Ebből fizesd ki a gép fentartást és ha voltál olyan ügyes hogy hitelre vetted a szervergépet akkor a hitel-t is.
  Logikus hogy 12 ezer forintos internet kapcsolat és a max 5-6 ezer forintos vagy több hitel törlesztést 10 ezer forint meg maradt összeggből lehetetlen fizetni. Minuszba megy az egész 2-3 hónapig fut egy ilyen vállalkozás aztán csődbe megy.

  Ne is folytasd tovább inkább ezt az egészet, semmi értelme inkább a piacnak ártasz. Aki hostingot akar csinálni és ért anyira hozzá amenyire kell az úgyis neki fog állni és csinálni fogja. De egy céget mutass nekem amelyik tutorialokból meg hogyanokból működik. KÉSZ VICC! 1000 ft ért adják azokat a szolgáltatásokat amikért 3-4 ezret kellene elkérni. 8-10 éve nem volt ilyen! Kevés volt az aki picit is értett hozá még kevesebb aki igazán értett hozzá.
  A totalgaming is miért hagyta ott a játék piacot? Mert a sok hülye sufni hosting 1000 Ft-ért adta a játékszervereket és ők átgondoltan elemezték hogy ha ők csökkentenek árat akkor abból nekik mekkora bevétel lesz. És biztos hogy minuszba mentek volna. Ezért okos és logikus döntést hoztak. Ámbár ezzel rengeteg olyan ügyfélnek ártottak akik jó szolgáltatást akartak kapni!

  Hogyan csináljunk céget szerű dolgokról azért nem szabad leírást csinálni mivel csak a piacot teszed vele tönkre mert a sok kis hülye gyerek nem ért hozzá és csinálja és lopja a pénzt és a végén az egész piac borulni fog. Nem egy céget láttam már akik szinte saját maguk fizették az ügyfeleik szolgáltatását mert nem volt elég bevétel. És itt nem 1-2 ezer forintról van szó hanem 30-40 ezer forint. Ami a MO-s átlag kereset több mint fele!
  Töröld ezt a cikket és ne is forduljon meg a fejedben ilyent írni mert csak ártasz vele.

  UI: Rettentően felháborít az oktalanság… Aki pénzt akar keresni az vagy legyen erős és a kezével kerese a pénzt vagy legyen okos és az eszével.
  Akinek egyikse megy mennyen focistának! :)

  Üdv Dénes!

 3. A másik hogy aki neki akar állni ilyennek.
  Annak nem elég egy debian-t fel telepíteni…
  Egy counter-strike 1.6 játékszervert letölteni és elindítani.
  Komoly programozói tudás, rendszergazdai ismeretek (PL. linux kernel minden csínja bínja, felépítése és működése és még sorolhatnám), marketing és a legfontossabb az anyagi háttér. 100 ezer forintból játékszerver hostingot üzemeltetni? UGYANMÁR! Minimum 1 millió forint kell ahoz hogy egy teljessen biztos és 100%-ig nem csődbe tartó vállalkozást elindítson valaki. Emellet még feltétlen szükséges egy kész honlap. Na ez a legviccessebb az egészben. Jelenleg MO-n egy olyan hosting cég honlapot nem tud nekem senki mutatni amelyik teljessen kész lenne :) Vagy akár 80% -ban. Persze egy weblapot folyamatossan fejleszteni kell de azért mégis ami ki van helyezve gomb az kattintható legyen már és cselekedjen valamit.

  Hozzánemértés, tudatlanság, oktalanság, szegénység és az emberi hülyeség ez az ami MA a hosting piacot jellemzi.

 4. ÜDV!

  Pár mondatom van “szakértő” kolléga számára illetve amit a mondanivalója képvisel.
  1.) Tökéletesen egyetértek azzal amit Ő képvisel a mondanivalójával. Osztom is a véleményét,bár erről órák hosszat lehetne “elmélkedni”, hogyan is kellene nekiállni illetve fenntartani azaz működtetni.
  A mély programozói ismeret manapság már nem annyira áll távol a 10 éves kis “szarosoktól”, cserébe morális gödörbe kerülhet az ember ha ezekkel felveszi a kesztyűt. Az árakat nem a LEGÁLIS újonnan alakuló hosting-ok verik le hanem a 10 éves szarosokból álló ILLEGÁLIS – avagy noob – bajnok hosting-ok teszik.
  2.) a sufni szót mint olyat ezúton is kikérem magamnak, mert épp most alapítottam eme remek hosting-ot, amely ép az ilyen szarosok kereszttüzében fog égni addig amíg bírom anyagilag:D
  Természetesen szakértő kollégának remélem nem kell magyarázni, hogy a piár avagy a “fekete” piár mint olyan mit is tud képviselni a 2köztudatban”.
  Nagy vonalakban ennyit akartam hozzászólni.
  ui.: természetesen a weboldalam nincs kész !!!! Kérdés miért is ?:D

 5. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

  Dénes helyett szakértőt írtam elnézést!!!!!
  szakértő : Trojan viruses //amit ki kell írtani :DDD

  Bocs szakértő te tényleg nem vagy 100as, cserébe én viszont fáradt vagyok :D

 6. Figyu…
  Több ezer mondatban kifejthetném neked mégis mit kellene menyiért nyújtania egy XXI. századi hosting szolgáltatásnak.

  Engem jelenleg az anyagi korlátok tartanak vissza (Nem is igazán tart vissza) hogy meg mutassam a sok kis szarosnak hogy mit kellene letenniük az asztalra ahhoz hogy hostingnak nevezzék azt a gányolt, tákolt micsodát amit a eladnak a jó népnek.

 7. Kedves Dénes!

  Nem kell kifejtened, hogy megértsem, mert értem.
  Ami szomorú tény, hogy rengeteg “hosting” nő ki a éterből, természetesen a java nem “LEGÁLIS”.
  Az is tény nemrégiben olvastam egy “elemző” cikket, ahol kiderül, hogy a magyar hosting szakma nemhogy gyerekcipőben jár, de cserébe rémesen olcsó is. Ma nálunk a legdrágább game szerver is 3-4* olcsóbb szinte bármelyik külföldi neves szolgáltatónál.
  Itt kellene természetesen egy “elvi” szabályozást bevezetni, de lássuk tisztán, ezt nem a kicsik nem akarják hanem a “nagyok”.
  Ami az anyagi forrásokat illeti, nem csak a hiányzik hanem az a temérdek energia, amit ehhez mondjuk úgy INVESZTÁLNI kell, hogy a “taknyosok” értékeljék.
  Még 1 gondolat.
  A minap egy nem nevezem meg melyik szerveren tengtem kicsit, hogy lássam milyen is és az a megdöbbenés fogadott, hogy az átlag életkor 10-12 év!!!
  Számomra ez megdöbbentő, természetesen nem kímélték a szolgáltatót sem, aki mit sem tehet róla, hogy a sz@rrá moddolt szerverük laggol, mert nincs olyan erőmű a világon ami elbír egy 32 slot-os szervert 17 moddal a hátán :)
  De persze ezt mind sz@ré-hugyé :)))

  Szép napot

 8. 86 ezresgépből te még 1 kiló kenyérre valót nem fogsz össze keresni fiam.
  Mi ez a szar hogy, rengeteg kitartás meg önképzés?
  Érettségi, Diploma és sok évi szakmai tapasztalat kell egy ilyen “MŰKÖDTETÉSÉHEZ”.
  8 Általános, 2 év péhápééééé programozási ismeret és egy zsáák pénz már bőven elég egy ilyen clans.hu szintű szolgáltatáshoz.

  Nem vitatom hogy az említett szolgáltató még a legjobb magyar országon ha az átlagot nézzük, eltekintve az illegális mellék cselekvéseket.

  Ha most valaki komolyan tutorialból áll neki hostingot építeni tegye fel magának a következő kérdéseket.
  Minden egyes problémát ami nincs benne a leírásba hogy fog megoldani? Fórumon kérdezősködik a szakiktól?
  Ingyenesen letöltött és vagy össze tákolt egy nagyobb terhelést nem bíró honlap és megfelelő webadmin nélkül mitől lenne jobb mint a többi hosting?
  Egy nagyon fasza szervergép?
  Ráteszel 200 szervert már nem is olyan fasza…
  Veszel másikat?
  Tudod hogy kell clusterezni? Egyáltalán mért jó az?
  Van fogalmad arról hogy az interneten található játékszerver készítős leírások csupán privát otthoni szerver környezethez készültek? Nem pedig ügyfeleknek akik lehetnek rosszindulatúak is?
  Rootból futtatod a Source szerverem és már is letudok törölni mindent a gépedről.
  De ez még mindig nem elég. Bérlek egy egyszerű párszázas szervert és máris kapok érte 20 db Cod4 és 10 DB Source szervert. És hogy ezt hogyan?

  Ha a kérdések mindegyikére tudod a választ bátorítalak hogy neki álj egy ilyen vállalkozáshoz vagy hasonlónak, ellenkező esetben felejtsd el csak bukni fogsz rajta.

 9. sziasztok

  Én magamnak szeretnék csinálni egyet csak saját célra Cs1.6 , Online rádió meg team speak 3
  cs1.6-ból min 3 szervert
  online rádióból 1-t
  Team Speak 3-ból 2 szervert…
  VPS-t ajánlótok vagy szerver gépet melyik jobb erre szeretnék választ kapni..
  Mivel már a tököm tele van ezzel-azzal a hostingokal hogy 10slot 1000 valamenyi azt semmit nem nyujtanak …
  Ezért szeretnék magamnak minőségi jó szervereket amit fent leírtam….
  Aki ért hozzá irjon legyen szíves ..
  Válaszotokat ellőre kösszönöm..

 10. Gergő én VPS t ajánlok mert ha szerver gépet veszel akkor milesz ha megunod?Kidobod a szervergépet? Ami a legolcsobb is 60-80 ezer forint?VPS t veszel és ha megunod akkor max 1 honapnyi pénzt buktál VPS t inen ajánlok: https://www.ovh.co.uk/vps/vps-ssd.xml (ezek nem cloud hanem ssd s vps ek amik szerintem neked jobban megfelelöek amire akarod használni(a cloud vps drágább is és nem szerverekre kell)!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás