Gimp 2.6 telepítése Ubuntura

Az Ubuntu Hardy (8.04 LTS) verziója a Gimp képszerkesztő egy korábbi verzióját tartalmazza, holott a legújabb már a 2.6-os szériánál tart. Sajnos tárolókba nem rakják be a frissítést, ezért kézzel kell azt megtennünk.
Ubuntu Intrepid esetén se az elérhető legújabb verzió érhető el a rendszerben, így aki Intrepidet használ, nyugodtan frissítse a Gimp képszerkesztőjét.

Először távolítsuk el a rendszer által telepített Gimp verziót. Ehhez nyissunk egy Parancssort, majd a következő parancsot adjuk ki:

sudo apt-get remove gimp -y

Majd töltsük le disztribúciónknak megfelelő deb fájlokat, az alábbi linkek segítségével (természetesen csak azokat a fájlokat, amik rendszerünkhöz tartoznak). Ügyeljünk arra, hogy a fájlokat egy mappába mentsük.

Ha letöltöttük a szükséges fájlokat, akkor nyissunk egy Parancssort, majd menjünk abba a mappába ahová a fájlokat mentettük. Ha pl. az Asztalra mentettük, akkor a következő paranccsal léphetünk be abba a mappába:

cd Asztal
 

Majd telepítsük a fájlokat a következő paranccsal:

sudo dpkg -i *.deb

Az -i kapcsoló jelenti azt, hogy telepíteni szeretnénk, a *.deb pedig azt, hogy a mappában lévő összes deb fájlt telepítse a dpkg.
Telepítés után ugyanúgy az Alkalmazások, Grafika menüpontban találjuk a Gimp indító ikonját.

1 thought on “Gimp 2.6 telepítése Ubuntura

  1. Nem pont a telepítéssel, hanem inkább magával a programmal kapcsolatban lenne kérdésem, de nem találtam megfelelőbb helyet sajnos.
    Jelenleg még windows-t használok, de szeretnék áttérni linuxra. Képszerkesztésre most is Gimp-et és UfRaw-ot használok. Olvastam valamit arról, hogy nem biztos, hogy a Gimp minden linux változattal ugyanolyan jól működik, mint másokkal (erőforrás igényesebb, nem azok fejlesztik…). A kérdésem az lenne, hogy melyik ablakos változatot érdemes választani, amivel jól/jobban működik a Gimp illetve az UfRaw? Nagy képek esetén nem mindegy, hogy a program maga mennyire terheli meg a rendszert, és mennyi marad magára a képszerkesztésre.
    Lehet, hogy nagyon buta, alap a kérdésem és lehet, csak félreinformáltam magam, de eddig linuxal még nem foglalkoztam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .