Google Bard: a legújabb mesterséges intelligencián alapuló projekt

google bard

A Google Bard egy olyan szövegfelolvasó program, aminek a segítségével meghallgathatjuk az interneten található szöveges tartalmakat, például blogcikkeket, híreket vagy weboldalak szövegeit. Ha azt hittük, hogy a keresőóriás lemaradásban van az OpenAI-hoz képest – ami, mint tudjuk, nem rég tette nyilvánosan elérhetővé az újonnan kifejlesztett ChatGPT programját -, akkor nagyot tévedünk. 

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a legújabb MI projektje, a Bard még csak kísérleti fázisban van. Úgy tűnik azonban, hogy nem kell sokat várnunk rá, ugyanis a nyilvános tesztek már elindultak az Egyesült Államokban, illetve az Egyesült Királyságban.  

De mit is érdemes tudni erről a különleges projektről, amit a Google mesterséges intelligencia felhasználásával alkotott meg?  

Milyen MI fejlesztései voltak a Google-nak? 

 

Ha mesterséges intelligenciáról van szó, akkor a keresőóriást sem kell félteni, hiszen a cég már évek óta foglalkozik a Google Bardhoz hasonló, MI alapú technológiák létrehozásával, illetve fejlesztésével. Ha sorra vesszük az általa alkotott szolgáltatásokat, akkor láthatjuk, hogy számos sikeres projektet tudhat a háta mögött.

Gondolunk itt például a Google Fordítóra, a Google Fotókra, a Google Asszisztensre vagy a Google Duplexre. Ezek egytől egyig MI-n alapuló rendszerek, amiket annak érdekében hoztak létre, hogy megkönnyítsék és gyorsabbá, hatékonyabbá tegyék a mindennapi tevékenységeinket, feladatainkat. 

Miért annyira különleges a Google Bard projekt? 

Láthatjuk, hogy a cég számos eredményt tud felsorakoztatni, amit a mesterséges intelligencia fejlesztése terén ért el. Mégis úgy tűnik a Google Bard projekt minden eddiginél nagyobb áttörést hoz most a munkájukban, ugyanis egy olyan szövegfelolvasásra képes technológiát foglal magában, ami eddig nem létezett.

Különlegessége, hogy nem csak a szövegek, hanem dalok, versek, történetek, illetve más irodalmi művek felolvasására, előadására is képes. Nem is akárhogy, hanem úgy, hogy közben tökéletesen leutánozza az emberek hangját, intonációját. Vagyis tökéletesen le tudja másolni egy-egy személy beszédstílusát, kommunikációjának sebességét, hangsúlyát, hangmagasságát.

google mesterséges intelligencia

Lehetőség van ezeknek a paramétereknek az egyénileg történő beállítására, így a szövegfelolvasás teljes mértékben személyre szabható. Kiválaszthatjuk például, hogy kinek a hangján szeretnénk hallani a műveket, és számos más beállítást is elvégezhetünk. 

Kiknek lesz hasznos az alkalmazás? 

A Google Bard elsősorban azok számára lesz hasznos, akiknek valamilyen oknál fogva nehézséget okoz a szövegek és más művek elolvasása. Ezen kívül pedig valószínűleg azok is előszeretettel fogják használni, akiknek nincs idejük vagy kedvük ahhoz, hogy elolvassanak valamit, de valamiért szükségük van rá.

Mivel a program elérhetővé teszi az előadóművészet megjelenését az online térben, ezért azok számára is előnyös lesz a használata, akik személyesen nem tudnak részt venni a különböző előadásokon. Mindezek mellett pedig nagy segítséget fog jelenteni azoknak a diákoknak is, akik meg szeretnék tanulni a verselési formákat vagy az idegen nyelveken beszélők kommunikációját, kiejtését.

A program az előadóművészek, zenészek számára is új ajtókat nyit meg, a használatával ugyanis kreatív módon tudják elérni a közönségüket a digitális térben.  

Miért pont “Bard” lett a neve? 

A Bard kifejezés egy hagyományos zenei eszköz neve, amelyet a dalok, illetve történetek előadásához használnak. Az angol kultúrában a megnevezés olyan emberekre utal, akik a zene, az ének, illetve a történetmesélés különböző formáit kombinálják egymással, ezáltal közvetítve egy-egy nemzet értékeit, hagyományait.

A Google Bard alkalmazás kifejlesztése mögött is ehhez hasonló küldetés áll. A cég ugyanis arra törekedett, hogy egy olyan programot hozzon létre, ami képes a dalok, történetek előadására a digitális térben. Ennek köszönhetően a felhasználók megtapasztalhatják az adott kultúrára jellemző zenei és szóbeli előadóművészetet, valamint ezáltal az azokhoz kapcsolódó hagyományokat is megismerhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .