Google Calendart és Sunbird naptár szinkronizáció

Ha szeretnénk biztonságos helyen tudni és bármikor elérni napirendünket, teendőinket, akkor érdemes használni a Google Calendar szolgáltatását. De ha otthon vagy a munkahelyen erre a célra külön programot használunk, akkor célszerű szinkronban tartani a két adatbázist. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

A naptár program az én esetemben a Mozilla Sunbird nevű alkalmazása. Windowsra töltsük le innen, Linuxra (Ubuntu) pedig a következő paranccsal telepítsük Terminálból:

sudo apt-get install sunbird sunbird-locale-hu calendar-google-provider

Windows esetén telepíteni kell még egy kiegészítőt a Google Calendar eléréséhez. Mielőtt beállítanánk a programot még van egy teendő. Meg kell tudnunk a Google Calendarunk Magán URL címét. Ezt a következő módon tehetjük meg:
Lépjünk be a Calendarba és kattintsunk a Beállításokra (jobb felső sarok).

A Google Calendar
A Google Calendar

A Naptárak fülön válasszuk ki a listából a szinkronizálandó naptárunkat.
Képernyőkép-Google Naptár - Mozilla Firefox-1
Google Calendar beállítások

Majd az oldal alján a Magán URL-cím résznél kattintsunk az XML gombra. Ekkor megjelenik egy kis ablak az URL címünkkel. Jegyezzük fel ezt a címet.

Magán URL lekérdezése
Magán URL lekérdezése

Most indítsuk el a Sunbirdet és kattintsunk a Fájl > Új naptár… elemre. A megjelenő ablakban megadhatjuk, hogy hol szeretnénk tárolni az adatokat. Válasszuk ki a Hálózaton elemet.
Új naptár létrehozása
Új naptár létrehozása

Ezután válasszuk ki a Google Calendart a Helyhez pedig írjuk be a korábban elmentett Google Calendar URL-t.
A Helyhez másoljuk be a magán URL címet
A Helyhez másoljuk be a magán URL címet

Végül adjunk nevet a naptárnak és változtassuk meg a színét, ha több naptárat is kezelünk a programmal. Valószínűleg bekéri majd a program a Google azonosítónkat és jelszavunkat a végén.
Egyedi név a naptárnak. Színezhetjük is.
Egyedi név a naptárnak. Színezhetjük is.

Ha mindent jól csináltunk a program fő felületén a Naptárak fülön meg is jelent az új naptárunk. Mostantól, ha új eseményt veszünk fel ebbe a naptárba, akkor az automatikusan megjelenik a Google Calendarban és fordítva.
esemény a Google Calendar-ban
esemény a Google Calendar-ban

esemény a Sunbird-ben
esemény a Sunbird-ben

Ha Sunbird helyett a Thunderbird + Lightning párosítást használjuk naptárunk kezelésére, akkor is elvégezhető a szinkronizálás. A menete hasonló ehhez a módszerhez. A Lightning egy Thunderbird kiegészítő, mely a levelező programot vértezi fel naptár funkciókkal.
Sok sikert!

6 thoughts on “Google Calendart és Sunbird naptár szinkronizáció

  1. és hogyan lehet azt megcsinálni, h. a már google calendarban létrehozott események is betöltődjenek a Sunbird-be?

  2. Nekem a régebben létrehozott események is automatikusan átkerültek a Sunbirdbe (0.9-es verzió). Az új események pedig a program újraindítása után jelentek meg.

  3. Helló, nekem nem ajánlja fel a Google Calendar-t, csak az első hármat. Teendő ? ( Win XP )
    Előre is köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .