Google Play Store vs Google Store: mi a különbség?

PlayStore

A Google világában van két „bolt név”, amit jó eséllyel láttunk már itt-ott. Míg a Google Play Store (Play Áruház) és a Google Store (Google Áruház) hasonlóan hangzik, a kettő nagyon különböző egymástól. Mindkettőre igaz viszont, hogy fontos feladata van a Google ökoszisztémában. Nézzük tehát, hogy melyik mire jó!

Google Play Store

Google Play Store

A Play Store, avagy Play Áruház (néha csak Google Play), a Google cég digitális piactere. Minden Android telefonra, tabletre és okos tv-re gyárilag előre fel van telepítve, de bármely böngészőn keresztül szintén hozzá lehet férni. A Play Áruház fő feladata, hogy platformot adjon az Android alkalmazásoknak, melyeket a felhasználók letölthetnek és telepíthetnek készülékeikre. Régen Android Market-nek hívták, de ez a név ma már nem él.

Először az akkori Android Market-en csak játékok és alkalmazások voltak, mára azonban a Play Áruházban vannak filmek, könyvek és zenék is. A Google összes digitális tartalma tehát itt kap helyet, és könnyen választhatunk kategória szerint a tartalomból. Letölthetünk alkalmazásokat, játékokat, filmeket, könyveket, magazinokat, stb.

Google Store

Google PlayStore
 

A Google Store, avagy Google Áruház más, mint a Play Áruház. Míg a Play Áruházban a Google digitális tartalma kap helyet, addig a Google Store egy online platform a cég fizikai termékeinek, mint például a Pixel telefonok, Chromebook-ok, Chromecast és néhány egyéb eszköz. Egészen 2015-ig a Google nem rendelkezett túl sok fizikai termékkel, és azt a keveset a Play Áruház „Eszközök” (devices) menüjéből lehetett megrendelni. Ahogy teltek az évek, a Google egyre több fizikai terméket jelentetett meg, így hát megszületett a Google Store, ahol ezek kaphatók.

A Google termékek egyébként számos forgalmazótól megvásárolhatók, azonban a Google Store-ban néha vannak egyedi akciók és ajánlatok. Ráadásul, ha innen rendelünk, akkor automatikusan kapjuk a Google ügyfélszolgálatot is (Customer Support). A Google Store összességében hasonlít az Apple Store-ra is, kivéve, hogy a Google Store csak online van jelen, míg tényleges fizikai Apple boltokat találunk a világban.

Google Store

A Google Store egyébként nem csak fizikai termékeket, hanem előfizetéseket is kínál, mint például a Google One, Stadia Pro és a YouTube Premium. Ezeket más platformokon is meg lehet rendelni, de akár innen is. Összességében tehát a Google Play Store a digitális tartalomnak van fenntartva, míg a Google Store-ból rendelhetjük a fizikai Google termékeket. Egész egyszerű!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .