Grub helyreállítása Windows telepítés után

Amennyiben egy gépen fent van a Windows és valamilyen Linux (pl. Ubuntu, Mandriva) akkor a gép indításakor a választást a rendszerek között a Grub segítségével tudjuk megoldani.
Azonban ha valami miatt újra kell telepíteni a Windowst, akkor a Windows felülírja a saját boot managerével a Grubot, ami azonban nem tud Linuxot indítani. Így kézzel kell visszaraknunk a Grubot.
Szükségünk lesz ehhez egy Live CD-re (pl. Ubuntu). Indítsuk is arról a gépet.
Ha elindult a Live rendszer, akkor egy Terminálra (konzolra) lesz szükségünk. Majd a konzolba root joggal indítsunk el a grub programot

sudo grub

Ekkor elindul a grub interaktív módban. A prompt is megváltozik, grub> jelölésűre.
Majd adjuk ki a következő parancsot, hogy megtudjuk hova kell telepíteni a Grubot (korábban hol volt)

find /boot/grub/stage1

A parancs eredménye valami ilyen lesz:

(hdX,Y)
 

Ahol X és Y helyén egy szám áll. Egy merevlemez esetén az esetek döntő többségében (hd0,0) lesz.
Most mondjuk meg a Grubnak, hogy ezt a megadott partíciót és lemezt szeretnénk használni mert ott találhatóak a grub fájljai:

root (hd0,0)

Ha az előbb eredményként nem (hd0,0)-t kaptunk, akkor írjuk át arra amit nekünk kiírt.
Most telepítsük az MBR-be a Grubot:

setup (hd0)

A hd0 itt az első merevlemez MBR partícióját jelenti. Ha nem az elsőre szeretnénk a Grubot telepíteni, akkor a 0-t módosítsuk értelemszerűen.
Végeztünk is, lépjünk ki a grub shellből

quit

11 thoughts on “Grub helyreállítása Windows telepítés után

 1. Sajnos a win 7 telepítése után nekem sincs meg a grub.
  Vettem egy új monitort és a monitor már nem a régi csatlakozót használja. Ezért még a CD-ről sem tudom elindítani a telepítést mert elkezdi keresni a csatlakozási formát ( digital és analog) csak ugrál a monitor aztán kikapcsol. Így esélyem sincs visszaállítani a grubot. Van valakinek más ötlete ?

 2. Szerintem nem támogatja az új monitort, az ubuntu. Próbáld meg később hogy letöltöd a telepítő lemezt, hátha ott már javították. Esetleg egy új videokártya is segíthet.

 3. Nos 2 vinyó két gép(p5,p3) p3 és az ubuntu wine régi játékok futtatása.
  1. vinyó:win98, legújabb Ubuntu 2 + fat32 partíció a ahol az iso image-k vannak. 2. vinyó:xp plusz még 4 darab vinyó a p5-ben adatárólasnak.
  win98 belassult újratelepítettem, de az ubuntut a fenti módszerrel sehogy se sikerült elindítanom. Valamelyik másik vinyóról indul a grub mert ha kiveszem az 1. vinyót elindul és ezt írja ki: error 17
  grub> find /boot/grub/stage1
  (hd0,4)
  grub> root (hd0,4)
  grub> setup (hd0,4)
  Checking if “/boot/grub/stage1″ exists… yes
  Checking if “/boot/grub/stage2″ exists… yes
  Checking if “/boot/grub/e2fs_stage1_5″ exists… yes
  Running “embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0,4)”… failed (this is not fatal)
  Running “embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0,4)”… failed (this is not fatal)
  Running “install /boot/grub/stage1 (hd0,4) /boot/grub/stage2 p /boot/grub/menu
  .lst “… succeeded
  Done.
  A win98 telepítése előtt elrejtettem a Linux partíciókat hiden, Partition Manager 8.0 Personal, Linux Ext3 nincs betűjele, hajlamos rá a particionáló hogy hiden után új betűjele kel adni adjak neki? Ha felteszek egy uj Linuxot és kicserélem a régire fog működni a linux? Vagy telepítésnél kilehet választani hogy melyik Linux Ext3 használja.Vagy van olyan mint xp-n hogy telepítésnél kilehet választani hogy frissítés és akkor megtartja az eredetileg telepített programokat.

 4. Nekem nem sikerült a grobpal elindítani a rendszert, mert nem oda telepítette a grubpot és nem azt a partíciót indította el.(pedig sokat próbálkoztam)
  -Én úgy oldottam meg windows-ból Drive Backup 6.0 lementettem az ubuntu partíciót, majd ugyan oda telepítettem az ubuntut, vissza állítottam a lementett partíciót és minden működik. Kicsit fonák gondolatmenet de működik 🙂

 5. üdv,
  próbálgattam a 9.10-es ubuntut, hogy milyen problémákkal fogok majd szembesülni. Igazából ment minden csak a grub2vel van gondom mert nem tudom szerkeszteni. Elözö verzíónál simán megoldottam ezt a dolgot. Miután feltettem a másik vinyóra újra az xp-t utána már nem tudtam belépni windózba. Fenti leirást követve próbáltam feltenni a újra a grubot. Bootoltam a cdről,ubuntu kipróbálása az szgép modosítása nélkül, live userként beléptem de már ott elakadtam h „sudo grub” mert nem jó parancs v vmi ilyesmi. Ha vki tudja a megoldást akkor segítsen pls.
  Köszi

 6. Pár napja találkoztam először a LINUX-al (Ubuntu), de a boot manager eltűnésének problémájára (pl. Windows telepítés miatt) létezik egy teljesen kész, „menüvezérelt” megoldás, az itt olvasott, nekem túl bonyolultnak tűnő manipulációk helyett.
  Külső boot managert kell bevetni, én pl. a MasterBootert már évek óta használom egyébre is, az ingyenes (shareware) verzió is tökéletesen beválik – ezek után illene meg is vásárolnom, hogy könnyítsek a lelkiismeretemen 🙂 Tisztességes, robosztus munka, ráadásul hazai fejlesztés.
  A dolog lényege: a LINUX-ot (+Swap) egy LOGIKAI MEGHAJTÓRA kell telepíteni (ez a rendszer innen is képes elindulni). Eközben, a GRUB telepítését IS ENNEK a meghajtónak a gyökerére kell irányítani.
  A GRUB tehát nem az MBR-be kerül, nem lesz semmiféle ütközésben az oda kerülő egyéb dolgokkal (felülírás stb.)
  Persze, így a LINUX nem fogja tudni magát elindítani, de nincs is rá szükség, mert a MasterBooter – amit a telepítések után, végső eljárásként egyébként is (újra)telepítünk, kb. 30 másodperc alatt, függetlenül attól, hogy LINUX-al van-e dolgunk, vagy sem, – látja, hogy hova lett feltelepítve, felvehető a Boot-menüjébe, és el is indítja, ha ezt kérjük a későbbiekben. Ekkor a LINUX indítómenüjét látjuk viszont, vagyis a saját GRUB menü kvázi almenüje lesz a MasterBooternek.
  (Bár, ez csak a látszat, mert a GRUB az általa felsorolt egyéb, idegen rendszerek indítására MÁR NEM képes – tehát nem kell hozzányúlni, vagy ENTER-rel tovább kell küldeni, és indul a LINUX.)
  Összefoglalva: mindent a MasterBooter intéz. A shareware 3 oprendszert tud kezelni, a fizetős 8-at, és egyebeket is tud.
  A fenti módszerrel lényegében azonos mintapéldát ismertet a MasterBooter leírása is.

 7. A kérdésem a következő lenne!
  Az első telepítésem Linux, majd követte a W7…
  Nyilván a grub eltünt, felülírta a win, de hogyan tovább, hogy indítható legyen mindkettő?
  Hogyan íródik bele a menu.lst-be a win?
  Vagy ha nem bírok vele, hogyan törlődik?

 8. Sajnos nem sikerül az újrateleítés.
  A sudo grub beírása után: sudo: grub: command not found.
  Fogalamam sincs mit tehetnék, hiszen a live CD látja az ubuntus partíciót.

 9. -Én úgy oldottam meg windows-ból Drive Backup 6.0 lementettem az ubuntu partíciót, majd ugyan oda telepítettem az ubuntut, vissza állítottam a lementett partíciót és minden működik. Kicsit fonák gondolatmenet de működik 🙂 Csak arra figyelj hogy a telepítésnél a legnagyobb összefüggő szabad hely használata vagy az egész lemez használata részt használd. Mert nekem a 9.10-nél hibát írt ki mikor saját kezűleg adtam meg a partíciót, érdekes hogy a 9.04-nél nem volt ilyen gondom.

 10. Sziasztok!
  Valaki segítsen nekem 🙂
  Még nem volt ilyen parám…
  Volt fenn nekem egy Windows 7 és egy openSuse 11.3, de nem nagyon tetszett, de kicsit mégis belaktam… Na mondom felrakom a helyére a Mandriva-t…
  (Mármint a suse helyére, a win marad.)
  Gondoltam meghagyom az eredeti winyó-felosztást, így megmaradnak az adataim (torrent, stb…) Így hát az ‘adat’ partíciót nem formáztam le, csak a ‘/’-t…
  Na szépen fel is települ, de amivel sajnos szembe kellett néznem, az az hogy a grub-ba nem jelenik meg a Windows… 🙁
  Ezzel mit tudok kezdeni?
  A mandriva a Wines partíciókat szépen ki is dobálta nekem az asztalra, így az adatokat el is érem, amik ott vannak, de nem tudom indítani a rendszert… 🙁
  Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem segíteni!
  Előre is köszönöm!
  Üdv,
  Laccy

 11. Hát, ez a leírás nálam több sebből vérzik. Ubuntu 12.04 alatt próbáltam, de pont az következett be, amire számítottam. A find /root/grub/stage1 parancsra File not found üzenetet kaptam, ami szerintem teljesen jogos, hiszen honnan tudná szerencsétlen, hol volt a grub, ha már nincs ott 🙂 Történetesen én tudom, hol volt, de ez sem segített. A root(hd0,0) még lefutott, de a setup (hd0) már megint valami hibaüzenetet adott. Ez nem jött be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .