Haldoklik a merevlemez? Lássuk, mi a teendő! 1. rész, a probléma diagnosztizálása

Mint a legtöbb hardver, a merevlemezek is tönkremehetnek idővel. Különösen igaz ez a mechanikus alkatrészekkel rendelkező HDD merevlemezekre, de az SSD-k (Solid State Drive), melyek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, is meghibásodhatnak. Ezért érdemes hetente, havonta biztonsági mentéseket készíteni adatainkról, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.
Sok indikátora van annak, hogy a merevlemez a végét járja. A számítógép lehet, hogy egyszer csak nem ismeri fel a drive-ot, vagy a boot-olási szekvenciát sem képes befejezni. Vannak apróbb indikátorok is, melyek hibára utalnak. A gép olykor-olykor lefagyhat, az egész rendszer lelassulhat, a teljesítmény csökkenhet, adatok sérülhetnek. Ezek főleg szektorhibánál jelentkeznek, mely még a szerencsésebb eset, mivel speciális program segítségével megjelölhetjük a hibás szektorokat, és a merevlemez visszatér normális állapotába. A ’Check Disk’ alkalmazással ellenőrizhetjük a szektorokat. Ha a merevlemez kattog, akkor mechanikus probléma áll fent a fejnél, mely esetben minél előbb használaton kívül kell helyezni a drive-ot a további kár elkerülése érdekében.

S.M.A.R.T. check
Ha tapasztaltunk néhány fentebb említett indikátort, akkor elvégezhetünk egy S.M.A.R.T. ellenőrzést, mely diagnosztizálja merevlemezünk állapotát. Ezek az esetek nagy többségében helyes információkat adnak, bár van kis esély a tévedésre, hiszen rengeteg faktor szerepet játszik a gyártótól a programig. A ’CrystalDiskInfo’ egy ilyen szoftver, mellyel tesztelhetjük merevlemezünket. természetesen csak akkor működik, ha be tudunk boot-olni Windows-ba. Ha ez nem sikerül, akkor bizonyos gépek kijelzik a merevlemez SMART állapotát a  BIOS vagy UEFI firmware beállítási menüiben. Ha a gép SMART hibaüzenetet ír ki boot-oláskor, akkor a merevlemez egyértelműen meghibásodott.

Hardver probléma?
Ha a gép nem ismeri fel a merevlemezt, akkor nem biztos, hogy a merevlemez belsejében van a probléma. Ellenőrizzük, hogy a tápkábelek megfelelően vannak csatlakoztatva a tápegységhez és az alaplaphoz! Beléphetünk továbbá a BIOS vagy az UEFI firmware képernyőbe és megtekinthetjük, hogy az operációs rendszer felismeri-e a merevlemezt. Ha a rendszer nem látja a merevlemezt, akkor vagy végleg meghibásodott, vagy nincs megfelelően csatlakoztatva. Ha a Windows nem képes boot-olni, akkor az is megeshet, hogy maga a Windows installáció sérült meg. Egy újratelepítéssel ezt ki lehet deríteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .