Haldoklik a merevlemez? Lássuk, mi a teendő. 2. rész, adatmentés.

Az előző részben leírtunk pár hasznos tippet, mellyel kideríthetjük, hogy valóban a merevlemezzel van-e gond, amikor azt észleljük, hogy gépünk belassul, adatok korruptálódnak és egyéb kellemetlen dolgok kezdenek el történni a mindennapi használat során.

Ha kiderült, hogy valóban a merevlemez hibásodott meg, tönkrement az energiaellátás, esetleg az olvasófej adta meg magát, vagy túl sok a hibás szektor, akkor itt az ideje menteni azt, ami menthető. Adatmentésre szerencsére sok lehetőség van, azonban nem garantált, hogy minden egyes adatot sikerül kimenteni a haldokló merevlemezről. A lényeg, hogy a meghibásodás diagnosztizálása után minél kevesebbet használjuk a merevlemezt, hiszen ezzel növeljük a további adatvesztés lehetőségét.
Ehhez használhatunk egy LIVE Windows vagy Linux installációt is, melyet nem a merevlemezről boot-olunk, hanem egy külső adathordozóról, így garantáltan nem ütközünk problémákba az indításkor. Ezután megpróbálhatjuk átmenteni adatainkat másik merevlemezre, ha a rendszer felismeri a jelenlegit. Megpróbálhatjuk átvinni a merevlemezt egy másik gépbe is. Rendelkezésre állnak továbbá harmadik fél által gyártott recovery programok, mint például a Piriform által készített ’Recuva’ szoftver. Nem biztos azonban, hogy ezek a szoftverek beválnak egy túlságosan sérült merevlemez esetében. Mi ilyenkor a teendő?

Vannak kifejezetten adatvisszaszerzésre specializálódott cégek, melyek különleges módszerekkel képesek kinyerni az adatokat egy olyan merevlemezről, mellyel mi már nem tudtunk mit kezdeni. Ezek a cégek steril körülmények között speciális eszközökkel felnyitják a merevlemezt és kicserélik a fejet, ha például az hibásodott meg, majd megpróbálják beolvasni és lementeni az adatokat. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy megfelelő backup-okkal, biztonsági mentésekkel egy tönkrement merevlemez nem okoz hatalmas problémát, hiszen adataink biztonságosan el vannak tárolva egy másikon egy biztonsági mentés formájában. A professzionális recovery szolgáltatások ráadásul igencsak drágák!

A HDD merevlemezek és az SSD-k is amortizálódnak idővel. A gyártók változó évszámú garanciát vállalnak a merevlemezekre, azonban ez nem azt jelenti, hogy garantáltan addig is fognak működni. Különösen laptopok esetében vannak veszélyben a HDD-k, hiszen egy nagyobb esés során könnyen megkarcolhatja az olvasófej a lemezt, mely már elég az adatvesztéshez. Továbbra is azt ajánljuk, hogy készüljenek reguláris időközönként biztonsági mentések, melyeket ideális online tárhelyeken tároljunk!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .