Hálókártya processzorának bekapcsolása

Sok modern hálózati kártya (nic) rendelkezik saját processzorral, amely a hálózati forgalommal kapcsolatos számítósokban segédkezik, így azt nem a gép központi processzorának kell elvégeznie.
Azonban ez Windows XP-ben általában nincs bekapcsolva, sőt, néha menüből be se lehet kapcsolni. Ha bekapcsoljuk ezt a processzort, akár még nőhet is a hálózati átvitel, mivel közvetlenül a hálókártya számolja ki a szükséges dolgokat.

Ha támogatja az eszköz drivere a menüből bekapcsolást

Először nézzük meg, hogy be lehet e menüből kapcsolni ezt a szolgáltatást. Indítsuk el az Eszközkezelőt (jobb egérgomb a Sajátgépen, majd Tulajdonságok, és itt a Hardver fül), majd a hálózati kártyán kattintsunk kettőt, hogy megnyíljon a tulajdonsága. Itt kattintsunk a Speciális fülre.

Hálókártya tulajdonságai
Hálókártya tulajdonságai

Itt a listában keressünk olyat, hogy:

 • Send Offload
 • Check Offload
 • checksum Offload

tehát az offload (tehermentesítés) szó szerepeljen az opcióba. Ha csak Enable és Disable (vagy engedélyezés és letiltás) opció van, akkor tegyük Enabledre (vagy engedélyez). Amennyiben külön lehet állítani küldésre (Tx) és fogadásra (Rx) akkor engedélyezzük mindkettőre (pl. Rx and Tx enable)

Broadcom NIC aminek menüből lehet bekapcsolni ezt a funkcióját
Broadcom NIC aminek menüből lehet bekapcsolni ezt a funkcióját

Ha nem…

 

Ha menüből nem, akkor egy regisztrációs adatbázis módosítással tudjuk bekapcsolni ezt a funkciót. Ehhez nyissuk meg a Regisztrációs adatbázis szerkesztőt (regedit) úgy, hogy a Start menü Futtatásba beírjuk, hogy: regedit (természetesen rendszergazdai jogokkal)

Futtatás
Futtatás

Majd keressük meg a következő kulcsot:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters

Majd ezen belül hozzunk létre egy DisableTaskOffload duplaszót. Ehhez kattintsunk a Parameters kulcson jobb egérgombbal, majd válasszuk az új, Duplaszó opciót.

Új duplaszó létrehozása
Új duplaszó létrehozása

Névnek pedig adjuk meg: DisableTaskOffload
Kattintsunk rá kettőt, majd értéke pedig 0 (nulla) legyen.
DisableTaskOffload duplaszó és értéke
DisableTaskOffload duplaszó és értéke

Zárjuk be a regisztrációs adatbázis szerkesztőt, majd indítsuk újra a Windowst. Ha valami nem úgy működne ahogy azelőtt, csak töröljük a most létrehozott duplaszót.

4 thoughts on “Hálókártya processzorának bekapcsolása

 1. Szia!
  Köszi a leírást, az lenne a kérdésem, hogy wifi-s kártyánál van valami külömbség a regeditben, illetve, hogy ha két hálókártya van a gépben ez ugyan úgy működik?

  1. Wifi kártyák ilyesmit nem szoktak támogatni, ott egy kicsit máshogy működik a dolog.

 2. Megnéztem az enyémnél (3Com 3C905C) alapból engedélyezett az Rx és Tx tehermentesítés, de azt is el tudnám képzelni, a cikkben leírt kulcs létrehozása teljesen felesleges.
  Nem ez lenne az egyetlen regkulcs, aminek hiányában a Windows alapértelmezés pont megegyezik azzal, ami nekünk jó. Olvastam már a neten olyan elavult reg. tippeket is, amiről MS oldalon hivatalosan le volt írva, hogy tegyük fel, XP-nél már felesleges átírni a registryben, mert a kernel stb. úgysem foglalkozik vele, ignorálva lesz.
  Továbbá sok beállításnál van egy alapértelmezés a rendszer számára, akár 0, akár 1. Vagyis, amennyiben a regisztrációs adatbázisból semmi nem olvasható ki, a rendszer automatikusan valamire beáll. Tehát, ha ez például amúgy is 0-ra állna be, akkor teljesen felesleges létrehozni a kulcsot. De az is előfordulhat, bármire állítom, a driver nem foglalkozik vele, akkor szintén feleslegesen fáradtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .