Hogyan adjunk hozzá kétlépcsős bejelentkezési védelmet Steam-hez?

Ha sok számítógépes játékkal játszottunk az elmúlt években, és ezeket Steam-en vettük, valamint tároljuk, akkor jelenlegi Steam fiókunk jó eséllyel több száz (vagy akár több ezer) dollárt vagy eurót ér. Mindemellett bizonyos Steam játékaink olyan digitális tárgyakat (item-eket) tartalmazhatnak, melyek valódi pénzt érnek. Ha azonban fiókunkat feltörik, akkor nagyon nagy az esély arra, hogy sosem látjuk ezeket viszont és hatalmas anyagi veszteség ér minket. A Valve 2 lépcsős bejelentkeztetési rendszere (2-step authentication) ezt hivatott megelőzni.

Az egész rendszer lényege, hogy nem csak egy lépcsőben egy jelszóval jelentkezünk be, hanem egy generált kódot is meg kell adnunk, melyet egy okostelefonos program, a Steam okostelefonos változata generál számunkra. Ily módon, aki megszerzi a jelszavunkat továbbra sem fog tudni hozzáférni fiókunkhoz.
A kétlépcsős bejelentkezést a Steam-ben kell engedélyezni a beállítások\fiók részletek\fiók biztonsági beállításai\Steam Guard beállítások módosítása (Manage Steam Guard account security) részlegben.
A következő lépés az, hogy eldöntsük, hogy e-mailben szeretnénk e kapni minden alkalommal a kódot, vagy a steam okostelefonos alkalmazáson keresztül. Ha az e-mailes verziót választjuk, (’Get Steam Guard Codes by emai’), akkor mindig, amikor be akarunk jelentkezni, egy e-mail kerül kiküldésre e-mail fiókunkba. Ezt kell bemásolni a bejelentkezési ablakban a mezőbe és már bent is vagyunk.

Ha okostelefonos alkalmazást szeretnénk használni, akkor le kell azt tölteni a Google Play áruházból vagy az App Store-ból. A telepítés után keressük meg az ’azonosító hozzáadása’ (add authenticator) opciót, majd kattintsunk a ’készülék hozzáadása’ (add phone) opcióra. SMS-ben fogunk kapni egy recovery kódot, melyet meg kell adnunk a felugró ablakban. Ez a kód különböző az azonosító kódoktól, melyek bejelentkezéskor fog nekünk generálni a program. A kód állandó és arra való, hogy biztosítsd fiókodat, ha elveszik a telefonod, stb.

Bármelyik opciót is válasszuk, a két lépcsős bejelentkeztetés rendkívüli mértékben megnöveli Steam fiókunk biztonságát. Ha nincs is olyan sok játékunk, vagy nem vagyunk giga trader-ek, akiknek tízezer dollárokat érnek a Steam item-jei, akkor is érdemes használni a rendszert, mivel hacker-ek, valamint vírusok folyamatosan próbálják ellopni digitális adatainkat, ingóságainkat. Ilyenek a Steam játékok és tárgyak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .