Hogyan alakítsunk egy fizikai Linux vagy Windows-os PC-t virtuális géppé?

Ha egy régebbi Windows vagy Linux installációt meg szeretnénk tartani, azonban a hardvert már kevésbé, akkor szerencsére van lehetőségünk ezt megtenni egy kis trükközéssel és egy virtuális géppel. Annyi a dolgunk, hogy az adott Linux vagy Windows partíciót konvertáljuk egy virtuális merevlemezzé és egy speciális virtuális gépeket kezelő programba, mint például a VMware, Hyper-V, Parallels vagy a VirtualBox bebootoljuk.

Ezek a szoftverek lemásolják a fizikai gép jelenlegi tulajdonságait és létrehoznak belőle egy virtuális példányt, amelyet már kezelnek az előbb említett programok. Az egyik legnépszerűbb ilyen program a VMware cég VMware vCenter Converter szoftvere, amely Windows-t és Linux-ot is kezel. Elvégzi a konvertálást, ezután pedig a virtuális másolatokat egyszerűen bebootolhatjuk az ingyenes VMware Player alkalmazásba. Maga a konvertáló program is ingyenes, tehát nem kell horribilis összegeket fizetni a szoftverek használatáért. A bootolásra egyébként a VMware Workstation és a VMware Fusion programokban is van lehetőség, tehát mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt.
 
Egy további hasonló szoftver a Paralells cég Parallels Transporter Agent szoftvere, amely hasonlóan működik az előbb említettekhez. Szintén kezel Windows-t és Linux-ot is és át tud konvertálni egy fizikai PC-t egy virtuális géppé, amelyet aztán a Parallels programban kezelhetünk Mac-eken is. Egy helyi hálózaton belül a létrehozott másolatot egyszerűen átmásolhatjuk egy Mac-es gépre.

A program használatához egyszerűen csak le kell töltenünk a Patallels Transporter Agent-et a Parallels weboldaláról és futtatnunk kell azt a kívánt Windows vagy Linux rendszeren. A varázsló segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetünk másolatot jelenlegi gépünkről egy külső meghajtóra vagy hálózaton keresztül közvetlenül egy Mac-es gépre is.
 
Aki a manuális megoldásokat szereti, azok számára is van megoldás a Virtualbox programnak köszönhetően. Ez a program azonban nem kínál egy felhasználóbarát, grafikus felületet a konvertáláshoz, ezért inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott. Ha szeretjük a kihívásokat, akkor van útmutatás, hogy egy Windows-os gépről hogy készítsünk egy VirtualBox virtuális gépes másolatot. Ehhez egy kis nyúlkálásra lesz szükség a registry-ben, egy újraindításra, aztán pedig manuálisan kell létrehozni egy másolatot az adott partícióról és átalakítani egy VirtualBox VDI fájllá. Az eljárás a Linux-os gépek esetében is hasonló, azonban valamivel egyszerűbb, köszönhetően a Linux eltérő hardveres megoldásainak.

A VirtualBox használata nem a kezdőknek van és könnyen több rosszat okozhatunk használatával, mint jót, ha nem tudjuk, hogy mit csinálunk.
A Parallels és a VMware sokkal biztonságosabb és praktikusabb választás, ezért kezdőbbeknek ezeket a programokat ajánljuk, ha gyorsan akarnak másolatot készíteni gépeikről.
Nem kell többé őrizgetni a régi gépeket és merevlemezeket. Eltárolhatjuk az összes rendszert 1 merevlemezen, virtuális gépfájlokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .