Hogyan állítsuk le gépünket Windows 8 operációs rendszer alatt

A Microsoft hamarosan érkező új operációs rendszere, a híres Windows 8 alatt már futó gépek felhasználói a Start menü eltűnése által akadályokba ütköztek a gépük leállításával való próbálkozás során. Szeretnénk tehát ezzel kapcsolatban segítséget nyújtani. A Microsoft által kifejlesztett Leállítás gomb, amely eredetileg a Start menüből volt elérhető, a Windows 8-ban át lett mozgatva az új indítóképernyőre. Mivel nem látható azonnal és nem érhető el egyből a képernyőről, a felhasználóknak bele telhet egy kis időbe mire megtalálják az új helyét.


Mozgassuk a kurzorunkat a Metro UI indítóképernyő jobb oldalán található Charms sáv felé. Ha felugrott a sáv, ott megtalálhatjuk a szükséges gombokat. Kattintsunk a settings (beállítások) gombra, majd a Power (be/kikapcsolás) gombra. Erre kattintva a következő három lehetőség ugrik elő: Restart (Újraindítás), Sleep (Alvó mód) és Shut down (Kikapcsolás). Válasszuk ki a számunkra megfelelőt és készen is vagyunk.
A Windows-i billentyűkombináció előhozza a Settings (beállítások) menüt az asztalon és az indítóképernyőn is, ahol megtalálható a Power (be/kikapcsoló) gomb.

Az előbb leírtak mellett további alternatívák is a rendelkezésünkre állnak, ha ki akarunk jelentkezni, vagy zárolni a felhasználói fiókunkat. Használhatjuk például a Windows 8-ban is megtalálható Ctrl+Alt+Del funkció által nyújtott lehetőségeket, amely a felugró adminisztratív képernyő segítségével lehetővé teszi számunkra, hogy zároljuk felhasználónkat, felhasználót váltsunk, kijelentkezzünk, vagy előhozzuk a feladatkezelőt. A képernyő jobb alsó sarkában ugyan az a Power (be/kikapcsoló) gomb található, amely a Windows 8 indítóképernyőjén is.

 
A következő opció az, hogy beállíthatjuk, mi történjen pontosan, amikor megnyomjuk Windows 8 alatt az alvó mód gombot, vagy a leállítás gombot, vagy ha lecsukjuk a képernyő panelját laptop használata esetén. Alapjáraton minden hasonló akció alvó módba teszi a gépünket. Ezt egyedi módon saját kezűleg meg lehet változtatni, hogy a gépünk kikapcsoljon az alvó módba térés helyett. A Windows 8 alatt azt is beállíthatjuk, hogy laptopunk akkor álljon le, ha egyszerűen csak lecsukjuk a tetejét.
 
Egy másik opció az, hogy beírva egy parancsot, teljesen manuálisan hajtjuk végre a gépünk leállítását. A Windows 8 alatt a Windows-r billentyűkombináció segítségével hozzuk elő a run (futtatás) nevű programot. Ide be kell írnunk a ’’shutdown -s -t 0” parancsot, amely leállítja a gépet lefutása után. Létrehozhatunk egy külön parancsikont ennek a programnak, hiszen kissé kényelmetlen lehet minden egyes alkalommal beírni a parancsot, ha le akarjuk állítani a gépet, ezért ha létrehoztuk a parancsikont, elég csak duplán rákattintani, amely le is futtatja a parancsunkat. Jobb klikkel kattintsunk valahova az asztalunkon és válasszuk ki a parancsikon létrehozása opciót. Ha létrejött a parancsikon, üssük be a ’’shutdown -s -t 0” parancsot és kövessük a varázsló utasításait. Ha minden utasítást követtünk, a parancsikonunk készen áll.
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .