Hogyan állítsuk vissza Mac-en a gyári beállításokat?

IMac-ek, Macbook Pro-k, Macbook Air-ek kinullázása pár egyszerű lépésben


A jelen olvasható utmutató pár egyszerű lépésben megmutatja, hogy miként lehet hatékonyan és praktikusan kinullázni Mac eszközünket és visszatenni gyári állapotba. A merevlemezt klónozni fogjuk, majd törlünk minden adatot róla és egy teljesen új Mac OSX vagy MacOS Sierra installációt fogunk feltenni az eszközre.
’’Hogyan tudom visszaállítani Mac eszközömet gyári állapotba?’’ Ez egy olyan kérdés, amit rengeteg Mac felhasználó kérdez, mielőtt megválik jelenlegi Mac-es eszközétől. Sokkal biztonságosabb úgy továbbadni egy Mac-et, hogy nincs rajta semmilyen személyes információ, ráadásul egy tiszta és friss installáció az új gazdát is felvillanyozza.
A legfőbb lépés a merevlemez kinullázása lesz. Fontos, hogy rendelkezzünk internetkapcsolattal, mivel le kell töltenünk még a MacOSX vagy egy MacOS Sierra operációs rendszer legfrissebb verzióját.

  1. A ’SuperDuper’, ’Carbon Copy Cloner’ vagy egy hasonló programmal először is klónozzuk merevlemezünket egy külső meghajtóra. Ez lehetővé teszi, hogy megtartsuk az összes személyes adatunkat és azokat bármikor visszaállíthassuk egy belső merevlemezre is.
  2. Tiltsuk le ’itunes’ fiókunkat és bármely egyéb harmadik fél által gyártott programot, amelyek a Mac eszközhöz lettek csatolva, mint például a Photoshop, Sony Vegas, stb.
  3. Kapcsoljuk ki a ’FileVault’ programot! (ha használjuk)
  4. Jelentkezzünk ki az ’icloud’-ból!
  5. Indítsuk újra a Mac-et Recovery módban! Ehhez az újraindítás közben nyomjuk le a command és az R gombot!
  6. Használjuk a ’Disk Utility’ programot, hogy megformázzuk a merevlemezt! A program megnyitása után az ’unmount’ (kiadás), majd az ’erase’ (törlés) opciókat kell keresni.
  7. Kattintsunk az operációs rendszer újratelepítése opcióra (Reinstall OS X), majd kövessük az utasításokat!

Részletezzük kicsit a lépéseket:
A gyári módba való visszaállíts minden személyes adatot töröl a Mac eszközről. Természetesen érdemes minden adatot egy új Mac-re átvinni, de a klónozott merevlemez is olyan opció, amit nem érdemes kihagyni, hiszen így lesz egy biztonsági mentésünk, amely jól jön egy ideig. Pár havonta amúgyis érdemes klónozni a merevlemezt, hiszen így releváns marad a biztonsági mentés.
A klónozás, után tudunk bootolni a külső eszközről is, amelyre a merevlemez másolatát készítettük. Ezt a formázás után tudjuk tesztelni is. Amikor először elindul a Mac, tartsuk lenyomva az ’Option’ gombot! A nyíl gombokkal ezután kiválaszthatjuk, honnan akarjuk bootolni a Mac-et.
Az itunes letiltása fontos lépés. Egy itunes fiókhoz 5 Mac eszközt lehet kapcsolni. Ha egy géptől megválunk, akkor az itunes fiókkal való összeköttetést is meg kell szűntetni a géppel. Nyissuk meg az itunes-t, majd menjünk a Store-ra (Bolt), majd a ’Deauthorize This Computer’ (hozzáférés megszűntetése) gombra! Adataink megadása után kész is vagyunk.
Az iCloud-ból való kijelentkezés szintén fontos, hiszen nem akarjuk saját személyes adatainkat szinkronizálni többé e gépről. Nyissuk meg a rendszerbeállításokat (System Preferences), majd kattintsunk a kijelentkezésre (Sign Out Now)! Törölhetjük manuálisan is személyes adatainkat ebből a szekcióból, viszont felesleges, mert úgyis formázni fogjuk a gépet.
A letiltások, kijelentkezések után a gépet újra lehet indítani Recovery módban. Fontos, hogy csatlakozva legyünk az internetre, mert csak így tudunk a formázás után letölteni Mac OSX vagy Sierra operációs rendszert. Az újraindításkor a ’Command’ + ’R’ kombóval tudjuk Recovery módba tenni a gépet. Ha sikerrel jártunk, akkor a ’Recovery Mode Utilities’ ablak fog felugrani. Ezután kattintsunk a ’Disk Utility’ (merevlemez kezelése) opcióra és a tovább gombra! Ezután ki kell választani a fő bootolási forrást (a formázni kívánt merevlemezünket), amely általában ’Macintosh HD’ néven fut és kattintsunk a leválasztás opcióra (unmount). Ezután menjünk át az Erase (törlés) szekcióra és kattintsunk az ’Erase’ gombra! Ha végzett a formázás, akkor a ’Quit DIsk Utility’ (merevlemez kezelőből kilépés) gombbal távozhatunk a jelenlegi munkaterületről.
Ezután kattintsunk a Reinstall OS (operációs rendszer telepítése/újratelepítése) opcióra és kövessük az utasításokat! Ez letölt és telepít egy friss és üres verziót a MacOSX vagy a MacOS Sierrából igényeink szerint. Ezzel itt végeztünk is. Fontos, hogy ne írjuk be saját Mac ID-t és jelszavunkat! Ez az új tulajdonos dolga lesz.

Az alábbi lépések követésével sikeresen megformáztuk és gyári állapotba tettük Mac eszközünket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .