Hogyan blokkoljunk weboldalakat Chrome-ban?

Ha túl sokat közösségi médiázunk, vagy esetleg gyerekeknek szeretnénk korlátozni a nem kívánatos oldalakhoz a hozzáférést, akkor hasznos a tudás, mely lehetővé teszi, hogy blokkoljunk oldalakat Chrome-ban.Chrome bongeszo
Sok módja van annak, hogy bizonyos oldalakat ne érjünk el. A tiltást hálózati szinten kiterjeszthetjük az egész háztartásra a hosts file módosításával, azonban ennél egyszerűbb megoldás a Block Site bővítmény, mellyel pár kattintással blokkolhatunk bármilyen weboldalt a Chrome böngészőben. A bővítményt feltelepítve megadhatunk neki egy listát a nem kívánatos oldalakról, és már kész is a tiltás. Az alkalmazás okos, ugyanis minden oldalnál beállíthatunk egy átirányítást is, mely a tiltott oldal megnyitásakor egy más oldalra navigál minket. De beállíthatunk időzített korlátozást is, hogy adott oldalak csak bizonyos időpontokban ne legyenek elérhetők. Az applikációhoz beállítható jelszó is, tehát csak a jelszó birtokában módosíthatjuk a blokkolt oldalak listáját.
Természetesen a Block Site-ot igen könnyű „meghekkelni”, hiszen a hozzáférési engedélyei módosításával vagy egyszerűen a Chrome helyett egy más böngésző használatával ki is kerültük. Inkább fiatal gyerekek nem kívánatos szokásai ellen ajánljuk, ahol ezek a cselek még nem olyan nyilvánvalók.
Említettük a hosts fájlt, melyekben megadhatunk domain neveket és a hozzájuk tartozó IP címeket, melyek aztán hálózati szinten korlátozódnak. A rossz hír azonban az, hogy a Chrome teljes mértékben ignorálja ezt a fájlt, azonban biztonsági okokból, ugyanis ha például vírus van a gépen és hozzáfér a hosts fájlhoz, akkor népszerű oldalakra csatlakozás során átirányíthat minket adathalász és egyéb nem kívánatos oldalakra. Kétélű a Chrome kard, hiszen emiatt Chrome-on a hosts fájllal nem tudunk oldalakat blokkolni.Block a Website
A Block Site egy minimalisztikus bővítmény, mely alapvető blokkolásokra jó, azonban csak abban az esetben, ha a gyerekek ugyanazt a gépet használják internetezésre, mint te. Ez pedig az okostelefonok, laptopok korszakában nagyon ritka. Ezt a problémát már inkább a router-ben kell megoldani, és sok modern router biztosít is ilyen funkciókat, ezt pedig már csak VPN-ekkel és proxy-val lehet megkerülni, azonban ha a gyerek elég ügyes ezekhez, akkor a tiltásnak értelme már nem nagyon van.
A router mellett már a Windows 10 is biztosít szülői felügyeletet a gyermekfiókok esetében, ahol blokkolhatunk káros weboldalakat. MacOS-en ezt a Screen Time funkció végzi, melyet a macOS Catalina frissítés óta használhatunk. Chromebook-on pedig ott a Family Link. Van még pár módszer a blokkolásra, azonban dióhéjban ennyi!

2 thoughts on “Hogyan blokkoljunk weboldalakat Chrome-ban?

  1. Zaklató programokat szeretnék eltüntetni. Unibet, szex , fogadás stb . Nem értem, hogy miért jönnek. Én ilyenekre soha nem kattintok rá. Nem vagyok perfekt a számítógépen. Legyetek szívesek megcsinálni. G-mail. facebook, youtube, Videa marad. Köszönöm szépen-.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .