Hogyan frissítsünk a legújabb Ubuntu verzióra? (1. rész)

A Linux egyik nagy szépsége, hogy frissíthetünk Ubuntu egyik verziójáról a másikra anélkül, hogy a rendszert újra kéne telepíteni. Ez előtt azonban mindenképp érdemes biztonsági másolatokat készíteni fájljainkról, ha még nem rendelkezünk időszakos backup-okkal.

A kérdés azonban felmerül, hogy van-e lehetőségünk a frissítésre. Amikor az Ubuntu egy új verziója megjelenik, a régebbi verzióról azonnal lehet frissíteni. Ha például egy 17.10-el rendelkeztünk eddig, akkor azonnal frissíthetünk a 18.04 LTS-re (long time service). Fontos azonban megjegyezni, hogy általánosságban csak a következő release-re tudunk frissíteni egy lépésben. 17.04-ről tehát nem ugorhatunk 18.04-re, mivel előbb a 17.10-re kell.
Az LTS-ek esetében kicsit más a helyzet. Egy régebbi LTS verzióról lehet a következő LTS-re frissíteni, azonban csak egy kis várakozással, mivel a fejlesztőknek időt kell adni, hogy az LTS apróbb hibáit elsimítsák. Az Ubuntu 18.04 LTS például 2018 április 26-án jelent meg, viszont 16.04 LTS-ről nem fogunk tudni egyből 18.04 LTS-re frissíteni az Ubuntu 18.04.1 LTS megjelenéséig, mely július 26-ra van ütemezve. A különbség a különböző disztró formák között tehát jól látható.

Grafikus módszer
Ha Linux-on bármit csinálni akarunk, akkor lehetőségünk van a terminálból dolgozni és a főbb disztrók esetében a grafikus felületet is igénybe venni. A sztenderd release-ek általában a következő sztenderd release-re frissítenek alapból, míg az LTS-ek csak a következő LTS-re. Ha tehát egy 18.04 LTS rendszerünk van, akkor a rendszer nem fogja felajánlani, hogy frissítsünk 18.10-re, hanem majd az Ubuntu 20.04 LTS-re fog engedélyt kérni csak (ez egyébként megváltoztatható).
Akármelyik helyzet is álljon fent, az Ubuntu értesít minket, ha egy új releváns frissítés elérhető a rendszerhez a Software Updater eszközön keresztül. Ha az eszköz nem találná meg nekünk a frissítést, akkor manuálisan is utánanézhetünk. Ehhez nyomjuk meg az ’Alt+F2’ kombót, majd üssük be a következőt:
’update-manager -c’

Ha van elérhető új frissítés, akkor kattintsunk az ’Upgrade’ (frissítés) gombra, és a folyamat már el is indult! Ha azonban nem látunk szöveges üzenetet, hogy új verzió elérhető, akkor az Alt+F2-vel felhozott ablakba üssük be a következőt:
’/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/check-new-release-gtk’
A szöveges üzenetnek most már meg kéne jelennie, és ha sikerült, akkor kattintsunk az upgrade-re! A grafikus módszer is tartalmaz 1-2 parancsot, azonban a következő részben megnézzük, hogy miként lehet mindezt a terminál segítségével is kivitelezni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .