Hogyan frissítsünk a legújabb Ubuntu verzióra? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk azzal, hogy miként frissíthetünk a legfrissebb Ubuntu-ra a grafikus módszer segítségével, valamint megismertük, hogy milyen rendszert követnek a Linux frissítések az Ubuntu disztró esetében. Most megismerkedünk a terminál-os módszerrel, mely egy hasonlóan praktikus lehetőség az Ubuntu 18.04-re való frissítésre.

Ubuntu


A Terminál módszer
Szervereken és egyéb, az asztali PC-s környezettől eltérő környezetekben a terminálon keresztüli frissítés előnyösebb lehet, mivel egy jobban automatizálható folyamatról van szó. Mielőtt folytatnánk, a következő parancs lefuttatása erősen ajánlott annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk, fel van-e telepítve az ’update-manager-core’ csomag a gépre:
’sudo apt install update-manager-core’
A Linux frissítése a terminálban ugyanolyan elveket követ, mint a grafikus módszernél. A sztenderd kiadások a következő elérhető verzióra frissítenek, míg az LTS-ek alapértelmezett esetben csak a következő LTS-re ajánlják fel a frissítést. Tehát abban az esetben, ha Ubuntu 18.04 LTS-t futtatunk és kijön az Ubuntu 18.10, akkor nem kapunk értesítést az új elérhető verzióról, mivel a rendszer úgy van konfigurálva, hogy várjon a következő LTS-re, mely az Ubuntu 20.04 LTS lesz.
Ha ezt a módszert szeretnénk követni, akkor a következő parancsra lesz szükségünk:
’sudo nano /etc/update-manager/release-upgrades’
Ez a parancs megnyitja az ’/etc/update-manager/release-upgrades’ elérési útvonalon található fájlt Nano szövegszerkesztőben adminisztrátori jogokkal. Bármely más szerkesztő programot használhatunk egyébként, de mi jelen esetben a Nano-val dolgozunk.

A fájlban keressük meg a “Prompt=” sort úgy, hogy ” Prompt=normal ” vagy ” Prompt=lts ” értéket képviseljen annak megfelelően, hogy csak LTS-eket vagy minden verziót telepíteni akarunk majd. Ctrl+O-val, majd Enter-el mentsünk és lépjünk ki!
Terminálban, ha meg akarjuk tudni, hogy van-e új Ubuntu verzió, akkor a következő paranccsal lekérdezhetjük:
’do-release-upgrade -c’
Az, hogy mely verziót adja ki (LTS vagy sztenderd) az attól függ, hogy az előbbiekben mit állítottunk be. A frissítéshez futtassuk a következő parancsot:
’sudo do-release-upgrade’

Az Ubuntu megkezdi a frissítési procedúrát. Amikor a rendszer kéri, üssünk be egy ’Y’ (Yes) parancsot, majd nyomjunk Enter-t!
Ez a módszer azt nem teszi lehetővé, hogy Ubuntu 16.04 LTS-ről frissítsünk egy 18.04 LTS-nél későbbi release-re. Ezt az előző részben tárgyaltuk. Fontos az is, hogy személyes adatainkat mentsük, biztonsági másolatokat készítsünk, hiszen bármikor beüthet a baj. A terminálos telepítés viszont sok helyzetben kifizetődő.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .