Hogyan futtassunk Windows 10-et Mac-en?

A Mac gépek egyik legjobb tulajdonsága, hogy mindkét világból a legjobbat kaphatjuk a használatukkal. A minőségi és remekül kivitelezett hardweres megoldásokon, valamint az OSX rendszer pozitívumain kívül lehetőségünk van Windows-t is futtatni natív operációs rendszerként vagy virtuális gép keretében is.
Ennek komoly előnyei vannak, különösen abban az esetben, ha egy olyan cégnek dolgozik, amely csak Windows-on elérhető szoftvereket használ. A Windows operációs rendszer Mac gépekre való telepítése sajnos közel sem egyszerű, viszont ez az útmutató pont azért jött létre, hogy segítsünk a kettős operációs rendszer kialakításában.
MacBook

 

 1. Virtuális gép vagy a dual boot (kettős bootolás)?

Mielőtt nekilátunk, érdemes egy fontos dolgot figyelembe venni. Dual boot kivitelezés a cél vagy virtuális gépen szeretnénk futtatni a Windows-t? Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, tehát a döntés csak rajtunk múlik.
A virtuális gép több szempontból is kiváló megoldás, mivel a Windows 10 bármikor hozzáférhető lesz az asztalról. Ez annyit jelent, hogy akkor váltunk az operációs rendszerek között, amikor akarunk, ráadásul rendkívül gyorsan. Ennek azonban kisebb ára van. Szó szerint, mivel vannak ingyenes virtuális gépes szoftverek, azonban a jobbakért, amelyek jobb teljesítményt biztosítanak, fizetni kell.
Ezzel szemben a dual booting megoldás sokkal jobb, ha teljesen ki akarjuk használni a Mac gépünk hardveres kapacitását. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy, ha váltani akarunk az operációs rendszerek között, akkor a gépet minden alkalommal újra kell indítani.
A Mac-ek használata lehetővé teszi azonban, hogy bármely megoldást is válasszuk, optimalizálni tudjuk a munkamenetet a későbbiekben.
 

 1. Mire lesz szükség a Dualbootoláshoz?

Ha a dual boot megoldásra esett a választás, akkor szükségünk lesz egy USB Flash meghajtóra. Egyszerűbb szavakkal: egy Pendrive-ra. Fontos, hogy olyat válasszunk, amely legalább 4 GB tárhellyel rendelkezik, amely egyébként nem jelenthet gondot manapság.
A második dolog, amire szükségünk lesz, az egy Windows 10 ISO fájl, amely tulajdonképpen egyenértékűvé teszi az USB eszközt egy telepítő CD-vel.
A Mac-be helyezve az USB eszközt pillanatok alatt feltelepíthetjük az operációs rendszert és élvezhetjük előnyeit.
 

 1. Irány a kiképzőtábor!
 

Szerencsére az Apple felismerte, hogy a vásárlóknak igényük van a Windows-hoz való hozzáférésre még a Mac gépeken is, így kifejlesztette a Boot Camp programot, amely ezt támogatja. A Boot Camp használatának megkezdéséhez bizonyosodjunk meg arról, hogy rendelkezünk a Windows 10 ISO fájllal és csatlakoztattuk az üres USB Pendrive-ot a Mac-hez. Ezután indítsuk el a Boot Camp Assistant (Boot Camp Segítő) programot. Erre rákereshetünk a Spotlight keresőjében vagy a Launchpad-en. Ahogy a Boot Camp Assistant is figyelmeztet minket, amikor először használjuk, érdemes egy mentést készíteni a Mac jelenlegi állapotáról, ha valami félresikerülne. Ehhez egy Time Machine backup készítése javasolt egy külső meghajtóra, valamint a fontosabb fájlokról is érdemes másolatokat készíteni online tárhelyekbe/felhő alapú szolgáltatásokba.
mac_win10_1
 

 1. Telepítés a Boot Camp-en keresztül.

 
A BootcampAssistant beüzemelése után a program felajánlja az opciót egy Windows 7 vagy afeletti telepítő CD/alkalmazás létrehozására. Ezen kívül letölthetjük a legújabb Windows frissítéseket az Apple-től, valamint egy Windows partíciót is létrehozhatunk a merevlemezünkön.
Pipáljuk be mind a három opciót és irány a következő lépés! A következő képernyőn ideális esetben a Boot Camp Assistant már előre beolvasta nekünk ide az ISO fájlunkat. Ha mégsem, akkor a Choose (Kiválaszt) gombra kattintva kikereshetjük a gépről és manuálisan beolvashatjuk. A jelenlegi képernyőn választhatjuk ki a célmeghajtót, ahova az ISO fájl kerülni fog. Ez természetesen a csatlakoztatott USB meghajtónk lesz. Kattintsunk a Continue (Tovább) gombra és a program létrehozza az USB alapú telepítőnket. Ez eltarthat egy darabig, így addig csinálhatunk valami mást.
mac_win10_2
 

 1. A merevlemez particionálása

 
Amint a Boot Camp végzett az USB telepítő létrehozásával, a következő képernyőre irányít minket, ahol meg kell adnunk egy partíciót a Windows számára. Ez tulajdonképpen egy külön szekció a merevlemezen, ahol a Windows 10 rendszerünk lesz.
A képernyőn található csúszkával megadhatjuk, hogy mennyi helyet szeretnénk a Windows partíciónak szentelni. Ha ezzel végeztünk, kattintsunk az Install (Telepítés) gombra. A legkisebb partícióméret 20 GB kell, hogy legyen. Ha sok programot akarunk később a Windows rendszerre telepíteni, akkor érdemes több helyet szentelni neki, kb. 150-200 GB-ot.
A megbízható Mac rendszernek köszönhetően ez az eljárás rendkívül praktikus és könnyen, minden komplikáció nélkül kivitelezhető.
mac_win10_4

 1. Eljött a Windows ideje!

 
A partíció megadása és az Install gombra való kattintás után a Mac újraindul és bebootolja a Windows 10 rendszert, amely megkezdi a telepítést. Innentől már minden magától értetődő, azonban egy fontos dologra még figyelnünk kell. A telepítés során meg kell adnunk, hogy a Windows 10 mely partícióra kerüljön. Ennek mindenképp a ’’BootCamp’’ nevűnek kell lennie, különben leformázhatjuk az OSX rendszerünket, ha rossz partíciót választunk ki. A telepítés során emellett még lehet, hogy rá kell kattintanunk a Format (formázás) gombra a partíció kiválasztása után a telepítés teljesítéséhez, ez azonban nem kell, hogy bárkit megrémítsen, hiszen a partíció megadásakor eleve üres helyről beszélünk és a formázás csak ’’formalitás’’.
A helyes partíció kiválasztása után a Windows teszi a dolgát és nekünk csak a kisebb testreszabási opciókat kell még megadnunk. A telepítés vége felé a Mac még egyszer meg fogja nyitni a Boot Camp telepítőt, amely feltelepíti a szükséges drivereket a Mac hardveréhez a Windows rendszerre.
mac_win10_5

 1. Pár fontos dolog.

 
A telepítés végeztével a Mac ezentúl automatikusan a Windows rendszerbe fog bootolni. Ezt átállíthatjuk szükség esetén. Ha meg szeretnénk változtatni az éppen bootoló rendszert, akkor újraindítás után tartsuk lenyomva az Option gombot! Ez előhoz egy fekete képernyőt, amelyen kiválaszthatjuk, hogy a Windows 10 vagy az OSX rendszert szeretnénk betölteni.
Ha csak ritkán használjuk a Windows 10-et akkor érdemes a boot sorrendet tartósan megváltoztatni. Szerencsére ez a Mac gépeken egy kifejezetten egyszerű feladat és pár kattintás szükséges csak hozzá a Boot Camp programnak köszönhetően. Ha éppen a Windows 10 operációs rendszer fut, akkor a tálcáról indítsuk el a Boot Camp Assistant programot! A felugró ablakon ezután kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen az alapértelmezett operációs rendszer a bootolás során. Válasszuk ki a Mac OSX opciót és kattintsunk az ’’ok’’ gombra! Ezzel befejeztük a dual boot rendszer kialakítását.
Mac gépünknek köszönhetően az egész telepítés kb. fél órát vesz igénybe és élvezhetjük is a kettős operációs rendszerek előnyeit.
mac_win10_6

 1. Szóval inkább a virtuális a nyerő?

 
Ha a Windows 10-et virtuális géppel akarjuk inkább használni, akkor a dolgok lényegesen egyszerűbbek, azonban ehhez is szükségünk lesz egy Windows 10 ISO fájlra és a Boot Camp programon kívül még pár extra szoftverre.
A virtuális gép szoftvere esetében több lehetőségünk is van. Használhatjuk az ingyenes ’’VirtualBox’’ programot, azonban ajánlott a fizetős szoftverekre is vetni egy pillantást. Ebben az útmutatóban a ’’Paralells’’ programot fogjuk használni.
mac_win10_7

 1. Virtuális világ a Paralells programmal.

 
A Paralells letöltése és telepítése, valamint az ISO fájl letöltése után ideje munkához látni Mac gépünkön. Indítsuk el a Paralells programot és kattintsunk az ’’install Windows from a DVD or image file’’ (Windows telepítése DVD vagy képfájl segítségével) opcióra! A szoftver ezután automatikusan megkeresi az összes ISO képfájlt a számítógépen. Válasszuk ki ezek közül a Windows 10 fájlt, majd haladjunk tovább. A következő képernyőkön megadhatjuk a Paralells szoftvernek, hogy hova telepítse a Windows 10 operációs rendszert és a használatának módját is. Amint ezzel megvagyunk, elindul a telepítés a szoftver ablakában. Az eljárás ezután ugyanaz, mint a dual boot esetében, azzal a kivétellel, hogy jelen esetben az OSX rendszeren belül történik a telepítés.
mac_win10
 

 1. Rendszer a rendszerben.

 
Miután a Windows 10 párszor újraindul és átmásolja a szükséges fájlokat, jelen esetben is lehetőségünk van testreszabni az operációs rendszert. Csak éppen a virtuális gépen belül.
Összességében az eljárás egyszerű relatíve magától értetődő és, amint végeztünk a testreszabással, már használatba is vehetjük az új operációs rendszert. A jelenlegi megoldás legnagyobb előnye, hogy bármikor hozzáférhetünk a Windows 10-hez anélkül, hogy Mac gépünket újra kéne indítani. Egy további hasznos funkció, hogy az alkalmazáskezelőben is láthatjuk ezentúl a Windows mappákat, így egy kattintással elindul a virtuális gép és egyből abban a mappában találjuk magunkat.
 

 1. A siker gyümölcsei

 
Ha idáig eljutottunk, akkor ezentúl mindkét világból a legjobbat fogjuk kapni. Bármikor használatba vehetjük a Windows rendszert is, megtartva természetesen a Mac kiváló hardveres és szoftveres felépítését.
Ha idő közben úgy érezzük, hogy a Windows 10 mégsem nyert, akkor az OSX-re való visszaváltás végtelenül egyszerű. Ha a dual boot megoldást választottuk, akkor egyszerűen nyissuk meg a Boot Camp Assistant programot és válasszuk ki az operációs rendszer törlését. Ez a művelet törli a Windows partíciót és a neki szánt helyet visszaallokálja az OSX részére. Paralells esetében egyszerűen töröljük a Windows telepítést és szükség esetén magát a programot is.
 
A Mac gépek rendkívül megbízható és praktikus eszközök és ezzel az útmutatóval ezentúl szükség esetén Windows operációs rendszert is telepíthetünk rájuk. Ha van Mac gépünk, minek vennénk egy másikat a Windows számára? Telepítsük a Windows 10-et a Mac-re a megismert módszerekkel!

1 thought on “Hogyan futtassunk Windows 10-et Mac-en?

 1. Sziasztok!
  Elkezdtem feltelepíteni a Win 10-t az Imac-emre.
  Sikerült eljutnom addig a pontig, hogy válasszam ki azt a partíciót, amire a Win 10 települ. Természetesen kiválasztom az általatok javasolt Boot Camp pírtíciót, de kiírja, hogy a nem lehet ezt választani, mert nem NF.. sajnos már nem emlékszem rá, hogy pontosan mit írt ki.
  Tud ebben nekem segíteni valaki, hogyan tudok továbblépni?
  Üdv, Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .