Hogyan futtassunk Windows szoftvert Mac-en?

A Mac mára már hatalmas támogatott szoftverbázissal rendelkezik, azonban bizonyos szoftverek még mindig csak a Windows-t támogatják. Előfordulhat, hogy munkánkhoz elengedhetetlen egy-két ilyen program, azonban egyébként a Mac operációs rendszer elégíti ki legjobban igényeinket, tehát Windows-ra váltani viszont nem éri meg. Mi ilyenkor a teendő?

Virtuális gépek
A virtuális gépek talán a legjobb módszerei annak, hogy Windows szoftvert futtassunk Mac operációs rendszer alatt. Azaz Windows alatt, mert a virtuális gépek lényege, hogy az eredeti rendszer alatt létrehozunk egy alrendszert, melyen viszont már Windows fog futni, és nem Mac. Mac platformon a virtuális gép szoftverek terén a legjobb választás a Parallels és a VMware Fusion, tehát ezekkel érdemes dolgozni. Ha valaki az ingyenes programok mellett döntene, akkor lehetőségként ott van a VirtualBox for Mac is, melynek azonban 3D grafikus támogatása és integrációja a Mac rendszerbe nem tökéletes.

Boot Camp
Az Apple által gyártott Boot Camp szoftver lehetővé teszi, hogy telepítsünk egy Windows operációs rendszert is a MacOS mellé. Egyidőben csak egy operációs rendszer futtatható, tehát ha váltani akarunk, akkor újraindítás lesz szükséges. Tulajdonképpen ugyanolyan, mint egy Linux dual-boot rendszer. Hátránya a virtuális géppel szemben, hogy újra kell indítani a gépet, ha váltani akarunk a rendszerek között, ráadásul nem tudunk egymás mellett Mac és Windows alkalmazásokat futtatni. Itt azonban nincsenek grafikai limitációk és integrálási problémák. Ha gyakran szeretnénk Windows-os környezetben is dolgozni a Mac-es mellett, valamint Windows-os játékokkal játszani, akkor ez az ideális megoldás.

Wine
A Wine eredetileg Linux-ra íródott, azonban elérhető már más platformokra is. Tulajdonképpen egy kompatibilitási rétegként funkcionál, mely lehetővé teszi, hogy Windows-os alkalmazások más rendszerek alatt is fussanak. A Wine tulajdonképpen újraírja a Windows-os kódot a programokban, így lehetővé téve a kompatibilitást. Ez azonban közel sem tökéletes, sok programmal nem működik hibamentesen. A Wine AppDB applikációban megtalálható a támogatott alkalmazások listája.

Távoli asztali alkalmazások
Ha már rendelkezünk egy saját Windows-os géppel, akkor nem kell feltétlenül a Mac-re erőszakolni a Windows programokat, hiszen egy távoli asztali alkalmazással dolgozhatunk a Mac-en keresztül a másik gépen is. A legjobb példa ilyen alkalmazásra a Teamviewer. Chrome felhasználók számára ott van a Chrome Remote Desktop program is.

A lehetőségek sajnos nem végtelenek, azonban adottak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .