Hogyan gyorsítja fel az egyesített memória az Apple M1 chip-eket? (1. rész)

Unified Memory

Az M1 chip megalkotásával az Apple nem függ többé az Intel processzoroktól és a cég folyamatosan átgondolja, hogy az egyes komponensek miként is működjenek a modern Mac-ekben és Macbook-okban. Az M1 processzorban egy új technológia, az Unified Memory Architecture (UMA), avagy egyesített memória architektúra debütál, mely képes drámai módon felgyorsítani a memória teljesítményét. Nézzük hogyan érik ezt el!

Az Apple Silicon és a RAM kapcsolata

M1 chips

Az Apple már egy ideje bejelentette az új 2020-as Mac-eket. Az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac Mini egy teljesen új ARM architekúrájú processzort, az M1-es chip-et fogják használni, mellyel az Apple végleg maga mögött hagyja az Intel processzorokat. A változásra már régóta vár a cég és egy évtizedre volt szükség, hogy kifejlesszék saját gyártmányú processzorukat. Az ARM processzorok alapvetően iPhone és iPad készülékekbe lettek tervezve, de sikeresen alkalmazhatók ezentúl laptopokban és számítógépekben is.

Az M1 egy úgynevezett „system on chip” (SoC), ami azt jelenti, hogy a komplett chip-ben nem csak egy processzor van, hanem olyan egyéb komponensek is, mint a grafikus gyorsító, I/O vezérlők, az Apple Neural Engine technológiája a mesterséges intelligenciához és még pár egyéb dolog. Fontos ezek közül említeni a RAM-ot is, mely szintén az M1-en belül található, tehát maga az M1 egység valójában egy mini számítógép a teljes számítógépben.

RAM modul
 

A RAM hozzáadása az SoC-hoz nem újdonság. Az okostelefonos SoC-k már régóta magukba foglalják a RAM-ot, az Apple pedig 2018 óta alkalmazza is ezt a megoldást. Ha megnézünk belülről például egy iPad 11 Pro-t, akkor látjuk, hogy az A12X processzor mellett ott fekszik a RAM modul is. A különbség ezúttal az, hogy a számítógépekhez tervezett M1 processzor sokkal nagyobb feldolgozóképességet ígér, mint okostelefonok és tabletek esetében.

Mi az a RAM és a memória?

RAM stands

A RAM egy akronim, mely a „Random Access Memory” rövidítése, egyszerűen pedig műveleti memóriáról van szó. Egy ideiglenes tárhelyet biztosít a számítógép számára, hogy olyan adatokat tároljon, melyekre nincs örökre szükség, de egy ideig igen. A RAM-ba kerülnek az operációs rendszer működéséhez szükséges folyamatok, de például egy dokumentum is, amit épp szerkesztünk, vagy épp egy megnyitott weblap.

Amikor megnyitunk egy szöveges fájlt, a processzor utasítást kap erre és azzal kapcsolatban is, hogy melyik programot használja hozzá. A CPU ezután az összes szükséges adatot megfogja és a RAM-ba tölti.

A RAM működése alapvetően fontos a rendszer számára, azonban kapcsolata az M1-el ennél érdekesebb. A következő részben megnézzük ezt is részletesebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .