Hogyan gyorsítsunk internetkapcsolatunkon? (1. rész)

gyorsitas

Habár a nagyvárosokban már szinte korlátlan internetkapcsolatok állnak rendelkezésre, ezek viszonylag drágák. Akik pedig megszabott sávszélességet kapnak, azok lehet, hogy nem tudják kihasználni azt néhány idegesítő tényező miatt. Nézzük tehát, hogy a mi oldalunkon mit lehet tenni az internetkapcsolat javítása érdekében, ha egy viszonylag jó szolgáltatói csomagunk van (40-60 Mb/s legalább).
Internet gyorsitas
Az első lépés az otthoni Wifi hálózat optimalizálása. Sokszor ugyanis az otthoni hálózat okozza a gondot a sávszélesség és a sebesség csökkenésében. Ha valami nem stimmel, szakadozik a kapcsolat, akkor a legősibb eljárás a router kikapcsolása, 10 másodperc várakozás, majd visszakapcsolás. Ezt „power-cycling”-nak hívják és néha megoldhat 1-2 problémát. Ha nem kábeles (Ethernet), hanem Wifi internetet használunk, akkor mindig problémás tényező az interferencia, különösen a 2.4 GHz-es sávban. Ha hálózat keresése közben sok más potenciális wifi hálózatot is látunk a sajátunk mellett, akkor jó eséllyel a térség túlzsúfolt, és lehet, hogy a jelenlegi Wifi kommunikációs csatorna helyett másikat kell választani. Ha router-ünk támogatja az 5GHz-es sávot, akkor mindenképp azt érdemes használni. Gyorsabb, nagyobb adatforgalmat enged, továbbá kevésbé érzékeny az interferenciára. Ha router-ünk 802.11ac kétsávos támogatással rendelkezik, akkor a 2.4 és az 5 GHz-es opció is meg fog jelenni.Wi-Fi
Ha már a router-nél tartunk, mindig a legmodernebb driver-eket és firmware-t érdemes használni. Ezekre a router gyártójának weboldalán kell rákeresni, de a router menüjéből is kereshető. A következő tipp értelemszerűnek tűnik, azonban sokan észre sem veszik, hogy mások kihasználják hálózatukat. Ez a legtöbbször akkor fordul elő, ha régi vagy egyáltalán nem titkosított hálózatot működtetünk. Ne vegyünk olyan router-t, mely legalább a WPA2-t nem tudja. Ha a router-en minden stimmel, de a kapcsolat még sem optimális, akkor lehet, hogy a jel nem jut el gépünkig. Ilyenkor érdemes más helyre tenni a router-t. Ha 4-5 évnél idősebb készülékről van szó, akkor mindenképp érdemes újra cserélni, ugyanis a hardver már nagyrészt elavult, a szabványok pedig jó eséllyel szintén frissültek.Wi-Fi bealitasok
Nagyritkán a szolgáltatónál is felmerülhetnek gondok például egy kábellel vagy access point-al. Ez egy speedtest-el megerősíthető. Ha nem kapjuk azt, ami a csomagban elő van írva, és nálunk minden stimmel, akkor lehet, hogy ideje felvenni a jó öreg telefont és megérdeklődni a helyzetet. A következő részben még adunk pár tippet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .