Hogyan használjunk Linux alkalmazásokat Chromebook-okon?

A Chrome OS 69 és újabb verziókat használó Chromebook felhasználóknak lehetősége lesz Linux alkalmazásokat használni, ami egy nagy előrelépés a Chromebook platformnak, ugyanis rengeteg új szoftvert tesz elérhetővé fejlesztők és más felhasználók számára is.

Meg kell említeni, hogy a 69-es Chrome OS még nem elérhető a stabil csatornán. 2018 Augusztus 13-án került a Béta szerverekre és még tesztelés alatt van, ráadásul nem mindegyik Linux alkalmazás kompatibilis még 69-es OS-el.
Kezdésnek át kell mennünk a Chrome OS-ben a stabil csatornáról vagy a béta csatornára vagy a fejlesztői csatornára. Az újabb operációs rendszereken ez megtehető anélkül, hogy Powerwash-olni (megtisztítani) kéne a rendszert. Ha azonban később a béta vagy a fejlesztői csatornáról vissza akarunk menni a stabil csatornára, akkor szükség lesz a Powerwash-ra.

Ha elvégeztük a váltást, akkor kattintsunk a Rendszer ikonra, majd ugorjunk bele eszközünk Beállítások menüjébe. Magában a menüben le kell majd görgetnünk egészen alulra, és ott lesz legalul egy olyan sor, hogy ’Linux (Beta)’. Ha sikerült megtalálni ezt a részleget, akkor szerencsénk van, ugyanis eszközünk támogatja a Linux alkalmazásokat. Ha nem látjuk ezt az opciót, akkor jelenlegi Chromebook-unk és OS verziónk még nem támogatja ezt a feature-t. Kattintsunk a Bekapcsolás (turn on) gombra.
Az új megjelenő ablakban elkezdhetjük a Linux konfigurálását. Kattintsunk a Telepítés (install) gombra, hogy a rendszer elkezdje telepíteni a terminált. A folyamat eltart majd pár percig, végeztével azonban elénk tárul a Linux terminál. Aki nem grafikus Linux-hoz van szokva, annak a további lépések egyértelműek, azonban grafikus Linux felhasználóinak: a terminál az egyik legegyszerűbb módja az alkalmazások telepítésének. Pár parancs ismeretével szinte bármilyen alkalmazást tudunk telepíteni.
Kezdésnek érdemes frissíteni az APT csomagot. Ezt a következő paranccsal tehetjük meg:
’sudo apt-get update’
Nyomjunk enter-t, és amint befejeződött a frissítés, rendszerünk készen áll az első Linux alkalmazás telepítésére. Sokan tudják, hogy a képszerkesztők a Chrome OS egyik nagy gyengesége, ezért kezdhetjük akár a GIMP programmal:
’sudo apt-get install gimp’

Ha a terminál sikeresen lokalizálta a GIMP csomagot, akkor egy ’Y’ (yes) paranccsal meg kell erősítenünk a telepítést. A telepítés után a terminálba beírhatjuk, hogy ’gimp’ és az alkalmazás elindul, de egy ikont is használhatunk, amit a telepítő az asztalra tesz.
További Linux programokat hasonló módon telepíthetünk. Jó Linux-ozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .