Hogyan hozzunk létre ISO fájlt egy CD-ről vagy DVD-ről? (2. rész) Mac és Linux

Az előző részben megismerkedhettünk azzal, hogy miként hozhatunk létre Windows-on egy könnyen tárolható ISO fájlt egy DVD vagy CD tartalmáról. A jelen cikk az előző folytatása, melyben megismerkedhetünk azzal, hogy miként történik a folyamat Mac-en és Linux-on.

Mac-en elérhető számunkra a beépített ’Disk Utility’, mellyel gyorsan és praktikusan készíthetünk adatfájlokat lemezekről. Legegyszerűbben úgy tudjuk megnyitni, hogy a ’Command+Space’-el felhozzuk a keresőt, majd beírjuk azt, hogy Disk Utility. Kattintsunk a File (fájl) fülre, majd a New (új) tab-ra, majd a Disk Image from Device (képfálj készítése eszközről). Ezután formátumnak válasszuk ki a CD/DVD-t és a titkosítást hagyjuk kikapcsolva. A Disk Utility létre fog hozni egy ’.cdr’ fájlt, mely Mac-en azonos értékű az ISO fájllal. Ugyanebben az alkalmazásban mount-olhatjuk is.
Ha a .cdr fájlt csak Mac-en szeretnénk használni, akkor meghagyhatjuk ebben a formátumban, azonban más gépeken is akarjuk használni ISO fájlként, akkor át kell konvertálnunk, melyet megtehetünk egy a terminálba írt paranccsal:
hdiutil convert /home/username/original.cdr -format UDTO -o /home/username/destination.iso’
Természetesen a ’/home/username/original.cdr’ helyére az eredeti .cdr fájl elérhetőségét/helyét kell beírnunk, a ’/home/username/destination.iso’ helyére pedig a desztinációt, ahova az új ISO fájlt szeretnénk helyezni.

Linux-on létrehozhatunk ISO fájlt bármilyen az előzőekben említettekhez hasonló programmal, de akár terminálból is. Az Ubuntu például a Brasero képfájl készítő szoftvert használja, melyet a 16.04-es verzión és azután már a szoftvercenterből kell letölteni, mivel el lett távolítva a disztróhoz alapértelmezettként érkező programok listájából. A Brasero-t megnyitva a ’Select disc to copy’ (másolandó lemez kiválasztása) opciónál kiválaszthatjuk, hogy mely lemezt szeretnénk képfájllá alakítani, ezután kiválasztjuk a desztinációt és már készül is az ISO fájl. Minden disztrón kell, hogy legyen valamilyen hasonló jellegű program. Ezt a disztrók szoftverkönyvtárában (software repository) tekinthetjük meg a ’disk burning utility’ kulcsszavakkal.
Linux-on a terminálból is létrehozhatunk ISO fájlokat a következő paranccsal:
’sudo dd if=/dev/cdrom of=/home/username/image.iso’
A ’/dev/cdrom’ részt cseréljük ki a CD meghajtónk elérhetőségére, a ’/home/username/cd.iso’ részt pedig arra a helyre, ahova kreálni szeretnénk az új ISO fájlt.

A kész ISO fájlokat másolhatjuk, tárolhatjuk merevlemezünkön vagy akár online tárhelyeken is, így megőrizve a régi CD-k és DVD-k tartalmait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .