Hogyan hozzunk létre szülői felügyeletet eszközeink felett az egész háztartásban az OpenDNS segítségével? (1. rész)

A gyerekeknek már egyfolytában szükségük van az internetre a házik elkészítéséhez, információszerzéshez, chatelés-hez, azonban ez nem azt jelenti, hogy mi biztos tudatban engedjük nekik, hogy bármihez hozzáférjenek az interneten. Vannak olyan oldalak, melyeket gyermekeinknek jó sokáig egyáltalán nem kéne még látogatniuk. Nem igazán van még egy szimpla technológia eszköz, mely a szülői felügyeletet tökéletes hatékonysággal megoldaná, azonban van egy ingyenes alternatíva, melyet az ’OpenDNS Family Shield’ szoftver biztosít és lehetővé teszi, hogy egy szimpla csavarral biztonságosabbá tegyük gyermekeink számára az internetezést.

Ha behatóbb ellenőrzést szeretnénk, akkor létrehozhatunk egy fiókot a szoftver weboldalán, és egyből letilthatjuk a kalózoldalakat, valamint a vírusgyanúsnak jelölt oldalakat. A fiók létrehozása teljesen ingyenes és csak egy kis időt igényel. Sajnos azonban csak az otthoni hálózaton működik, tehát telefonokon, laptopokon és iPad-eken nem.
Az OpenDNS tulajdonképpen egy alternatív DNS szerver. A DNS szerverek feladata, hogy URL címeket IP címekké fordítsanak, és a számítógép így már tud csatlakozni az adott oldalakhoz. A legtöbb ember a szolgáltató által biztosított DNS szervereket alkalmazza, azonban bármikor megváltoztathatjuk a használatban lévő DNS szervert. A harmadik fél által gyártott DNS szolgáltatások ráadásul sokszor nagyobb gyorsaságot is biztosítanak az olyan extra opciók mellett, mint a tartalom megszűrése.

Az OpenDNS Family Shield-el úgy gyakorolhatjuk a szülői felügyeletet, hogy az alapértelmezett DNS szervert megváltoztatjuk az OpenDNS-re. Az OpenDNS adatbázisában rengeteg potenciálisan káros oldal le van tiltva. Ha elsődlegesen pornót szeretnénk blokkolni, akkor az OpenDNS Family Shield jó választás. A következő IP címekre lesz szükség:
208.67.222.123
208.67.220.123
Ezeket egyrészt a router beállításokban kell megadni a DNS részlegben (általában a WAN szekció alatt), másrészt az egyes eszközök lokális beállításaiban kell megadni annak érdekében, hogy mindkét helyről védettek legyünk. Ez azt jelenti, hogy az asztali számítógép, telefon, potenciális tablet is konfiguráció alá kell, hogy essen. Az utóbbira azért van szükség, hogy ne csak otthon legyenek védettek az eszközök, hanem az otthontól távoli internetelérési hálózatokon is, hiszen az eszközök lokálisan blokkolják a nem kívánatos oldalakat.

A következő részben megismerkedünk egy sokkal inkább testreszabható opcióval is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .