Hogyan hozzunk létre szülői felügyeletet eszközeink felett az egész háztartásban az OpenDNS segítségével? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk a könnyű és egyszerű opció konfigurálásával, azonban van az OpenDNS-nek egy olyan opciója is, mely egészen elképesztő testreszabhatósági lehetőségeket kínál számunkra a szülői felügyelet terén. Ez az ’OpenDNS Home Internet Security’, mellyel nem csak a felnőtt tartalmakat lehet blokkolni, hanem tiltólistára tehetünk oldalak egész katalógusait, melyek megtekintését nem kívánjuk a fiatalok számára.
Az egyetlen hátránya, hogy ez a funkció leginkább csak az otthoni hálózaton működik, a modern okostelefonokkal és iPhone-okkal már nem igazán kompatibilis. A hagyományos OpenDNS sokkal jobban működik a hordozható eszközökkel.

Az OpenDNS Home Internet Security használatához létre kell először hoznunk egy OpenDNS Home Internet Security felhasználói fiókot, melyet a szoftver hivatalos weboldalán megtehetünk. Fontos, hogy biztonságos jelszót válasszunk, mivel a program folyamatosan track-eli az IP címünket. A felhasználói fiók elkészítése után a főoldalon keressük meg az ’add network’ (hálózat hozzáadása) opciót. A program kijelzi a külső IP címünket, kattintsunk a ’use this one’ (használd ezt) opcióra.
 
Itt egy kis további munkára lesz szükség, mivel a legtöbben ugye nem fizetnek egy statikus IP címért, ezért az OpenDNS felajánl egy szoftvert, az ’OpenDNS Updater’-t, mely leköveti az IP cím változásainkat. Elég viszont csak egy hálózati gépre feltelepíteni ezt a programot, és az OpenDNS tudni fogja a többit. A legjobb módszer egy asztali gépre feltelepíteni a programot, mivel nem akarjuk, hogy a program minden olyan hálózati IP címét megkapja, ahova megyünk. Laptopokon tehát csak úgy használjuk, hogy bezárjuk, ha nem otthon vagyunk!

A lényeg pedig most jön. Ha mindennel megvagyunk, akkor az OpenDNS Home Internet Security-ban megkezdhetjük a blokkolást. 4 különböző prioritási profil közül választhatunk:
– High (Magas): Mindenféle nem kívánatos tartalom ellen véd: illegális oldalak, felnőtt tartalmú oldalak, szociális média oldalak, videómegosztó oldalak és egyéb időpazarló oldalak.
– Moderate (Moderált): Felnőtt tartalmú illegális tartalmú oldalaktól véd.
– Low (Alacsony): Blokkolja a pornót.
– None (Semmi): Semmit nem blokkol.

Csinálhatjuk úgy is, hogy kiválasztunk egyet, majd testreszabjuk az adott prioritási profilt például úgy, hogy bepipáljuk a szerencsejátékot, pornót, fegyvereket, drogokat, stb. Blokkolhatunk specifikus oldalakat domain szerint is a ’Manage individual domains’ részlegben. Az Open DNS ezen verziója rengeteg lehetőséget biztosít a szülői felügyeletre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .